Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

ISS1142L-poszukuję wszelkich informacji na temat tego blanku,nada się on na budowę mocniejszej klenio-jaziówki-pstrągówki?(rybki 40+,Phenixa SP962 XUL i Blassa SLXF 966-2N już przerabiałem),potrzebuję czegoś mocniejszego,co obsłuży typowe woblery kleniowe,jak i te większe pstrągowe,no i najważniejsze żeby mi szczyt nie klęknął przy większym uciągu bo łowię na większej rzece

Tu jakaś mała tylko wzmianka, może więcej napiszę Art-rod o tym modelu https://art-rod.com/blanki/lamiglas/22-infinity-bass i jeszcze jest bardzo podobny blank  SI1142LL - wzorcowy długi spinning do łowienia małymi przynętami silnych rzecznych ryb, sprawdzony na pstrągach, brzanach, kleniach, jaziach i boleniach.

Edytowane przez bartosz311287

• 3 tygodnie później...

ISS1142L-poszukuję wszelkich informacji na temat tego blanku,nada się on na budowę mocniejszej klenio-jaziówki-pstrągówki?(rybki 40+,Phenixa SP962 XUL i Blassa SLXF 966-2N już przerabiałem),potrzebuję czegoś mocniejszego,co obsłuży typowe woblery kleniowe,jak i te większe pstrągowe,no i najważniejsze żeby mi szczyt nie klęknął przy większym uciągu bo łowię na większej rzece

nikt,nic nie może powiedzieć na temat tego blanku?

SI1082M  2.75m  2  5-21g  8-12lb  14.6mm  1.6mm  88g   Fast  950zł

Myślę, że na d tym blankiem powinieneś się pochylić głębiej.

Ten chyba za długi będzie.

SI1162M  2.95m  2  4-17g  6-12lb  12.3mm  1.8mm  76g   Fast  1050zł Edytowane przez Jozi

Lamiglas SI 1162M

powiem szczerze ze sam sie do niego przymierzam bo kij pracuje kapitalnie. Mialby służyć jako srednio / ciezki kij kleniowo , brzanowy i boleniowka na lekko. Teraz mam pytanie czy jedynym słusznym zbrojeniem będzie torzite czy sici slimy tez by wystarczyly zeby nie psuc akcji blanku?

Edytowane przez Kamil_D
  • Like 2

Miałem Lamiglasa SI 1162M,- rzutowo - taki sobie, z butów nie wyrywał, pod rybami pracował bardzo przyzwoicie. Poległ na około metrowej brzanie i powędrował do ludzi o czym pisałem...

Trochę Lamiglasów w swoim życiu przerzuciłem i wrażenie jakiego nie mogłem się pozbyć przy łowieniu ww modelem to to iż to zwykłe G-1000 z nową życicą 3M.

Mój prywatny ranking  z dostępnych na rynku Lamiglasów w przeciągu ostatnich 10lat:

1. IM 700

2. RR

3.CP

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

Aby docenić komfort jaki niesie z sobą użytkowanie blanków wykonanych z różnych materiałów, potrzeba doświadczenia, które przychodzi z czasem i ilością użytkowanych modeli a także, swego rodzaju odwagą, pozwalającą sprawdzić realną granicę mocy wędziska z czym coraz częściej, odnoszę wrażenie, większość kolegów, ma duży problem.

Choć, człowiek potrafi rozmawiać o abstrakcjach to jednak nie znaczy, że je rozumie. Sam, sprawdziłem to na swoim przykładzie a podpieram, czytając posty innych. Testując współczesne modele odnoszę wrażenie, że coraz mniej z nich powstaje z przeznaczeniem do komfortowej obsługi woblerów. Myślę, że wynika to trochę z globalnej potrzeby/mody na "nieklękające" szczytówki... Obecnie, podobnie jak Arek, co odzwierciedla jego ranking, skłaniam się ku temu, że bez szkła trudno ulepić komfortowy spin w klasie ML/M.

• Like 1

Dobrze to sprecyzowałeś Kuba. Właśnie w tym przedziale rzeczywistość bez szklanego skreenu najbardziej skrzeczy albo po prostu "woblerowo" doskwiera. Widać to trochę jak się prześledzi opisy blanków w tym przedziale mocowym. Kiedyś kij do 20g był najczęściej opisany 6-12 lb a zdarzały się także 6-15lb dziś w pierwszym przypadku zazwyczaj jest 8-ka a w drugim minimum 8-ka... 

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Był Tomku i już wylądował na stole operacyjnym. Za dwa tygodnie powinien być gotowy.

Plan jest prosty: cztery różne rodzaje fabrycznie założonych przelotek zastąpić ciemnymi Torzitami (mapa jest ok)

Przebudować dolnik na najwygodniejszy dla mnie pełny z IPS-16 a dodatki będą z vovenu Lamiglasa w kolorze brązowym i do tego ekstra toczone mosiężne pierścienie podobne do tych jakie już Bartek dla mnie robił. Zamiast korka twarda pianka od Matagiego,- czyli w sumie bez żadnych rewolucji.