Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Mam pytanko kij na blanku lamiglas Im 700 o parametrach 2,9 m 4-8 lb 3-14 gr. Napiszcie coś więcej. Szukam kija na odre na klenie, nada się to?

To to https://m.olx.pl/oferta/lamiglas-im-700-spining-CID767-IDDjkjs.html#position=1&page=1 ? ;)

Zweryfikuj tylko dlugosci składów, bo coś na zdjęciu wyglądać, ze cześć szczytowa jest krótsza niż dolnik...

Edytowane przez Żbiku

Czy ktoś z forumowiczów budował sobie kij na blanku Lamiglasa SI112-2M i mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć co to za ustrojstwo?

Pozdrawiam M.

Tego modelu akurat nie mialem, choc sie do niego przymierzalem, jednak na podstawie doswiadczen z innymi wedkami z tej serii moge powiedziec ze material ten jest co prawda mega-poprawny, solidny ale jakis taki,- dla mnie nijaki... Wiem ze slowo nijaki nie wyjasnia nic konkretnego wiec powiem tak,- przyrownanie do podobnych konstrukcji wypada slabo (czulosc, rzuty) i mysle tu takze o analogicznych modelach Lamiglasa z poprzednich grafitow. Lamiglas dal w tej serii (moim zdaniem) wszystko to do czego przyzwyczail swoich milosnikow lecz niczym nie zaskoczyl. 

Posiadam dwie wedki MT "z tej kategorii dlugosci i cw" jedna z nich jest wlasnie Lamiglas o identycznych parametrach ale z serii CP czyli jeszcze daleko przed 3M i ze szklanym rdzeniem.

Drugi to 15lb - 9" Sevier takze konstrukcja sprzed ery nano itd. Obydwie wedki choc sa specyficznymi "ustrojstwami" chetnie biore do reki bo sa nieocenione w okreslonych warunkach i w nich dzialaja na 110%.

Nie chce zeby moja wypowiedz odwiodla Cie od zakupu, dlatego ze kady material, nie wazne jak sie nazywa, bedzie w jednej konfiguracji sie spradzal a w innej nie. Ja z tego materialu nie mialem wedki typu MT, tylko wedki o bardziej standardowych zbieznosciach. Moze akurat ten MT bedzie wyjatkowy,- kto wie? Ale jesli moge cos radzic to zobacz przynajmniej gotowa wedke  nie goly blank, to powinno zmniejszyc ryzyko nietrafionego zakupu. Oczywiscie najlepiej bylo by nim troche polowic....

PS

Moja bardzo subiektywna ocena poza swoja subiektywnoscia posiada jeszcze jedna nie obiektywna ceche a jest nia to ze wedki z tej serii nie byly przeze mnie i moich kolegow uzywane zgodnie z ich rzeznaczeniem czyli do S&S, ale jak sadze dla Ciebie nie ma to znaczenia bo takze podobnie jak ja nie bedziesz jej uzywal do lowienia S&S...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam, ja od roku łowię takim kijem.

Używam go do łowienia boleni i brzan ( tutaj moim zdaniem trochę za mocny, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma). Ogólnie kij o sporym zapasie mocy, świetnie trzyma ryby. Używam go od wiosny do późnej jesieni, dobrze czuć przynęty i uderzenia ryb, dobrze pracuje pod rybą.

Ale trzeba pamiętać o tej dł 3.05, trzeba lubić łowić tak długimi kijami, niesie to za sobą również kilka problemów: w trudnym terenie może być cięzko podebrać rybę ręką ( jak ktoś woli oczywiście), przemieszczenie się w trudnym terenie typu krzaczory itd to zawsze trochę cm więcej, nie wiem czym jeździsz na ryby ale mogą wystąpić problemy z transportem wędki.

Ogólnie ujmując to polecam :)

Czy ktoś z forumowiczów budował sobie kij na blanku Lamiglasa SI112-2M i mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć co to za ustrojstwo?

Pozdrawiam M.

Tego modelu akurat nie miałem, choć się do niego przymierzałem, jednak na podstawie doświadczeń z innymi wędkami z tej serii mogę powiedzieć ze materiał ten jest co prawda mega-poprawny, solidny ale jakiś taki,- dla mnie nijaki... Wiem ze słowo nijaki nie wyjaśnia nic konkretnego wiec powiem tak,- przyrównanie do podobnych konstrukcji wypada słabo (czułość, rzuty) i myślę tu także o analogicznych modelach Lamiglasa z poprzednich grafitów. Lamiglas dal w tej serii (moim zdaniem) wszystko to do czego przyzwyczaił swoich miłośników lecz niczym nie zaskoczył. 

Posiadam dwie wędki MT "z tej kategorii długości i cw" jedna z nich jest właśnie Lamiglas o identycznych parametrach ale z serii CP czyli jeszcze daleko przed 3M i ze szklanym rdzeniem.

Drugi to 15lb - 9" Sevier także konstrukcja sprzed ery nano itd. Obydwie wędki choć są specyficznymi "ustrojstwami" chętnie biorę do reki bo są nieocenione w określonych warunkach i w nich działają na 110%.

Nie chce żeby moja wypowiedz odwiodła Cie od zakupu, dlatego ze każdy materiał, nie ważne jak się nazywa, będzie w jednej konfiguracji się sprawdzał a w innej nie. Ja z tego materiału nie miałem wędki typu MT, tylko wędki o bardziej standardowych zbieżnościach. Może akurat ten MT będzie wydatkowy,- kto wie? Ale jeśli mogę coś radzić to zobacz przynajmniej gotowa wędkę nie goły blank, to powinno zmniejszyć ryzyko nietrafionego zakupu. Oczywiście najlepiej było by nim trochę połowić....

PS

Moja bardzo subiektywna ocena poza swoja subiektywnością posiada jeszcze jedna nie obiektywna cechę, a jest nią to ze wędki z tej serii nie były przeze mnie i moich kolegów używane zgodnie z ich przeznaczeniem czyli do S&S, ale jak sadze dla Ciebie nie ma to znaczenia bo także podobnie jak ja nie będziesz jej używał do łowienia S&S...

Znalazłem taki opis na stronie Art-rodu:

https://www.facebook.com/PracowniaArtRod/posts/2324765710958480

To kamera tak skraca Waldek. Zeby zobaczc prawdziwe ugiecie w holu trzeba filmowac w plaszczyznie zblizonej do prostopadlej wzgledem tej ktorej czescia jest plaszczyzna pomiedzy linka a wedka. Na pokazanym filmie kamera jest za plecami lowiacego/holujacego wedkarza, wiec plaszczyzna jest zblizona do rownoleglej do jej ugiecia. Dlatego ogladajacy ma takie wrazenie.

Filmik dotyczy modelu, ktory mialem, dlatego potrafie sobie wyobrazic, ze dla kogos w konkretnych warunkach - takich jak na filmie (chodzi o uciag, rodzaj wybieranych miejscowek) ten kij bedzie boleniowo - modelowy. Kleniowo z ograniczeniem o ktorym uczciwie pisza Tomek i Michal. Brzanowo moim zdaniem slaba opcja i nie mam tu na mysli utraty mojej rekordowej brzany, ktora pokazala absolutny KO kija.... ale to, ze mniejsze brzanowe wabie lataja z niej slabo a ich czucie oprocz kontaktu z dnem albo ryba  jest takie sobie ....

PS

Byc moze przedstawiony na filmie lowca lowi zgodnie z okresem ochronnym na tym odcinku,- tego nie wiem. Jednak to co widze, to ryby sa doskonalej kondycji i w ponad "normalnej" ilosciowej koncentracji.  Normalnie pogratulowalbym lowcy znalezienia miejscowki ale,- patrzac na przyrode wokol, pojawia sie u mnie pytanie,- jest to marzec/koncowka maraca i grupowanie sie boleni na potencjalnym tarlisku, czy koncowka bardzo zimnego kwietnia po cieplym lutym i marcu i stolowka juz po tarle.... Obstawiam jednak to pierwsze....

Pewnie, ze to nie miejsce na tego typu uwagi a Tomek i Michal sami uznaja co jest godne odnosnika do swojego opisu a co nie,- tak mi sie po prostu "zobaczylo"....

• Like 1

(...)

PS

Być może przedstawiony na filmie łowca łowi zgodnie z okresem ochronnym na tym odcinku,- tego nie wiem. Jednak to co widzę, to ryby są doskonalej kondycji i w ponad "normalnej" ilościowej koncentracji.  Normalnie pogratulowałbym łowcy znalezienia miejscówki ale,- patrząc na przyrodę wokół, pojawia się u mnie pytanie,- jest to marzec/końcówka marca i grupowanie się boleni na potencjalnym tarlisku, czy końcówka bardzo zimnego kwietnia po ciepłym lutym i marcu i stołówka już po tarle.... Obstawiam jednak to pierwsze....

Pewnie, ze to nie miejsce na tego typu uwagi a Tomek i Michał sami uznają co jest godne odnośnika do swojego opisu a co nie,- tak mi się po prostu "zobaczyło"....

Jedno co pewne to to że ryby łowione były jesienią i późną jesienią, co potwierdza kolejny film poniżej. Znów w roili głównej Lamiglas, tyle że SI 1162M

Nowe filmy Mateusza z boleniami łowionymi na Lamiglas SI 1162M, polecamy! 1f642.png:)

https://www.youtube.com/watch?v=luK0w2nz2IA

Jedno co pewne to to że ryby łowione były jesienią i późną jesienią, co potwierdza kolejny film poniżej. Znów w roili głównej Lamiglas, tyle że SI 1162M

Nowe filmy Mateusza z boleniami łowionymi na Lamiglas SI 1162M, polecamy! 1f642.png :)

https://www.youtube.com/watch?v=luK0w2nz2IA

Tak Mariusz, tego ze to moze byc listopad/grudzien, nie wzialem pod uwage :( teoretycznie moze tak byc,- praktycznie wie to tylko lowca.

• 2 tygodnie później...

Mam do zrobienia lamiglasa, szukam podpowiedzi na temat naklejki.

Czy wiecie jakie lamiglas stosuje? naklejka wodna? Czy normalna? Lepiej kleic ja na polakierowany wstępnie blank czy można też bezpośrednio?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Z naklejkami oryginalnymi Lamiglasa byl zawsze problem ale swego czasu Artur @Mr.White wynalazl fajne rozwiazanie dzieki drukarce i jakiemus programowi dzieki ktoremu mogl robic nadruki w dowolnej czcionce i kolorze na naklejkach, ktore dobrze znosily zalakierowanie i byly bardzo dobrej jakosci. Poszukaj na forum w jego watku autorskim albo sprobuj sie z nim skontaktowac, to mily i uczynny gosc,- na pewno ci pomoze.

• Like 2

Z naklejkami oryginalnymi Lamiglasa byl zawsze problem ale swego czasu Artur @Mr.White wynalazl fajne rozwiazanie dzieki drukarce i jakiemus programowi dzieki ktoremu mogl robic nadruki w dowolnej czcionce i kolorze na naklejkach, ktore dobrze znosily zalakierowanie i byly bardzo dobrej jakosci. Poszukaj na forum w jego watku autorskim albo sprobuj sie z nim skontaktowac, to mily i uczynny gosc,- na pewno ci pomoze.

Dzięki... Już kolega Artur na początku mojej przygody w RB dużo mi pomógł.

Artur to kozak z mega wiedza[emoji123].

Już sobie poradziłem z naklejkami..

Pozdro.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka