Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam Kolegów,

prośba o kilka słów w poniższym temacie ,z góry dziękuje

szukam blanku 2,45 _ 2,6 m do 21 g. max do łowienia z brzegu ,czasami z łodzi .Łowię w rzece Narew Wisła.Padło na blank lamiglasa XSH992MT

wędka z przeznaczeniem łowienia gumami do 4 Cali.

Tak Mariusz, tego ze to moze byc listopad/grudzien, nie wzialem pod uwage :( teoretycznie moze tak byc,- praktycznie wie to tylko lowca.

Arek, akurat w ubiegłym sezonie łowiłem bolenie z Mateuszem. Nie wiem kiedy robił ten konkretny film (wydaje mi się, że sezon wcześniej), ale na pewno wiem, że Mariusz ma rację i na tamtym konkretnie łowisku bolenie pięknie odpalają jesienią.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

... to w tedy moje pytanie , będzie już nie aktualne ... gdyż sam sobie na nie odpowiem  :) , ale gdy poskładam i posiądę wiedzę tajemną  ;) trzeba będzie nogą pukać po przepis ...  :D

... najbardziej mnie nurtuje jak daleko , albo w ogóle czy ... te dwa blanki MT oddaliły się od siebie ...  :rolleyes:

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Dotarł wyżej wspomniany blank ....  :) , na sucho !!!???

... oj sandacze nie będą zadowolone !!!  :P

... szybki , ale nie sztywny !!! , ładnie ładujący się , o progresywnym ugięciu i bardzo dużym zapasie w dolniku ... jak to LAMI pomimo akcji extrafast  pewnie i tak bardzo dobrze amortyzujący odjazdy rybki ...

... blank mięsisty , o sporej zbieżności i pracujący górą (częścią szczytową) , ale ta praca jest "ciepła" nie pałowata i tak sucha jak w np. ST.CROIX...

Będą z niego "ludzie" ...  :)  :D

• Like 2

Cześć,

Miał ktoś może styczność z blankiem z G-1000 o oznaczeniu

GP782M

Szukam allroundera o mocy koło 12 lb, czegoś w rodzaju avida inshore MLF. Kija, który pozwoli efektywnie łowić na woblery 4-10 cm, obrotowki do nr 3 i gumy 2-4 cale na główkach do 12 gram.

Ten wpadł mi w oko, choć ta akcja MF trochę mnie zastanawia.

• 2 tygodnie później...

Guma tylko lowie w granicach 20-24 gr i ładuje rewlacyjnie ....przy podbiciach jest sztywna i szybka a na rybie pracuje pięknie cały kij ....polecam kij na tym blanku ....rewelacja ...miałem w ręku daiwe morethan do 35 gr i lowilem jeden dzień i sprzedałem ...niema porowniania ....kołek po prostu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 3 tygodnie później...

Witajcie.

Zastanawiam się nad zrobieniem wędki, na którymś z tych blanków. Czy posiada ktoś z was taki blank?

Kij ma być pod sandacza na rzekę. Chciałbym się dowiedzieć czy kij się nada. Łowie gumami na główkach do 20g. Z tego co wiem, to blanki te nie osiągają pełnego ugięcia podczas holu, martwię się ze mniejsze sandacze będą z niego spadać. Do tej pory używam avida 2,60 do 28g i wędka trzyma pewnie ryby w silnym nurcie ale szukam szybszego i mocniejszego kija. Nie są to tanie Blanki dlatego nie chciałbym w ciemno zbudować wędki za tyle pieniędzy. Za wszelkie informacje na temat tych blankow będę wdzięczny.

Edytowane przez lowfish

Witajcie.

Zastanawiam się nad zrobieniem wędki, na którymś z tych blanków. Czy posiada ktoś z was taki blank?

Kij ma być pod sandacza na rzekę. Chciałbym się dowiedzieć czy kij się nada. Łowie gumami na główkach do 20g. Z tego co wiem, to blanki te nie osiągają pełnego ugięcia podczas holu, martwię się ze mniejsze sandacze będą z niego spadać. Do tej pory używam avida 2,60 do 28g i wędka trzyma pewnie ryby w silnym nurcie ale szukam szybszego i mocniejszego kija. Nie są to tanie Blanki dlatego nie chciałbym w ciemno zbudować wędki za tyle pieniędzy. Za wszelkie informacje na temat tych blankow będę wdzięczny.

ISS 1102mh

Realnie ogarnie ok. 28g, power w dolniku jest, szczytówka nie zbyt tępa i spokojnie zejdziesz z gramatura główki do ok. 7g, woblera w nocy też dobrze obsłuży. Mięsa w blanku sporo, czułość na wysokim poziomie.

• 1 miesiąc temu...

... to koniec / brzeg maty daje takie zjawisko ... Widać, to praktycznie na każdym blanku węglowym pod odpowiednim oświetleniem i kontem ustawienia blanku w stosunku do  źródła światła ... a najbardziej na blankach nie malowanych...  ;)

• Like 2

... to koniec / brzeg maty daje takie zjawisko ... Widać, to praktycznie na każdym blanku węglowym pod odpowiednim oświetleniem i kontem ustawienia blanku w stosunku do  źródła światła ... a najbardziej na blankach nie malowanych...  ;)

czyli to nie jest żadna "rysa"?  :o

... oczywiście , że nie ... to normalne zjawisko, tylko tak jak napisałem wyżej - bardziej widoczne na blankach nie malowanych 

Na YT jest sporo filmików jak buduje się blanki..

Najpierw wycina się z beli maty węglowej kawałek maty o kształcie bardzo zbliżonym do trapezu .

Następnie nawija się go na pręt zwany mandrelą, a później się go foliuje i wypieka w autoklawie. 

... a ta "rysa", to po prostu jeden brzeg maty, który po "spieczeniu" daje taki właśnie efekt ...

• Like 2