Skocz do zawartości

Blanki Lamiglas

adawi

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy potrzebuje opinie z testów o blanku lamiglasa g1000 gp1022m bodajze ostatni wypust opis 7-21g 260cmc12lb.Czy nada się pod brzegowe wędrówki za bolkiem i kleniem na ciężej.Bede używał woblerów od 4-10cm w wadze od4do 10gram i czasem gum 12gram plus 4cale.Czy jest jakaś wieksza znaczaca różnica miedzy modelem gp902 do14g który bardzo mi pasuje w akcji itp.Parametrami poza długoscia bardzo podobne.Jesli guma to razej spokojne prowadzenie beż ostrych podbic raczej spokojnie dryf i chustanie na spokojnie.

Pod bolenia nada się jak najbardziej

Kleń raczej na większe przynęty, albo normalnej wielkości :)

Czyli 4-7cm

Modelu gp nie znam

• 5 tygodni później...

Poszukuję informacji na temat blanku/wędziska zbudowanego na blanku Lamiglas G1000 GP1022MT

.

Parametry, jak:

-długość 2.6m ,

-cw. 7-18g.

-moc 8-17lb

akcja X-fast,

mogą wskazywać, że jest to bliźniacza konstrukcja, do dawnego modelu, na którym zbudowano fabryczną wędkę o symbolu X86MTS,, czy też blanku o znaczeniu  XSH 102 2MT (CertyfiedPro).

Ktoś może potwierdzić lub rozwiać moje domysły i nadzieje z tym związane? 

https://www.art-rod.com/blanki/lamiglas/9-g1000-pro-graphite

Edytowane przez Jano

Waldek, mocny dolnik, delikatna szczytówka. Jak pokryjesz koszty wysyłki w obie strony, to mogę ci pożyczyć.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dzięki Paweł. To dla mnie zbyt wiele. Nie wiem, kiedy bym zdążył przetestować kijek.

Jak zbroiłeś? Znaczy....... Przelotki jakie?

Waldek, zrobiłem "tradycyjnie"w sic, od Y30 , bo akurat miałem set z połamanego CD. Rękojesć ATC AREO bo akurat miałem zajawkę na tubkę z grafitu a uchwyt polubiłem po eksploatacji w innej wędce.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Powodzenia Waldek!!!

Mysle, ze szczegolnie dla troche starszych uzytkownikow Lamiglasow serie G 1000 Pro czy X-Factor sa i beda interesujace, gdyz w nich Lamiglas umiecil znane i lubiane w swoim czasie modele blankow.

Obecne wypusty idealnymi kopiami nie sa, co potwierdzaja Panowie z Art-Rod, ale ta innosc jest jednak na plus tych z obecnej oferty, bo jakies tam niedoskonalosci ulubiencow zostaly poprawione przede wszystkim materialowo i wykonawczo. 

Osobiscie takze udalo mi sie znalezc to czego szukalem bez skutku przez pare ladnych lat i w przyszlym tygodniu blank wyladuje na warsztacie  ;) wiec nebawem naciesze sie nim :)

• Like 2

Nie jest tajemnica czego latami i bez powodzenia szukalem (RR 9" 8-12lb) Poszukiwany przeze mnie blank czy wedka uzytkowo nie pasowal do swojego opisu katalogowego, no - moze  poza dlugoscia  :lol:

W efekcie byla to taka 15 lb-owka, moze nawet z plusem jak to niektorzy uzytkownicy uwazaja (glownie przez mocna i grubsza szczytowke). Dla mnie osobiscie byla to wlasnie 15-lb-owka z nieco za mocna szczytowka.... W serii X-Facktor jest taki blank, ktorego opis jest identyczny a jednak podaja juz w tabelce ze to blank 8-15lb a szczytowka jest nieco ciensza. Parametry te moga w praktyce oznaczac calkiem inny blank, dlatego postanowilem to skonfrontowac. Rozmawialem z Tomkiem z Art-Rod i pytalem o ten blank. Pytalem Tomka o to bo on wlasnie mial kiedys poszukiwanego przeze mnie RR-a i nawet tu na jerku go opisywal. To wlasnie Tomek mowil mi, ze blank jest prawie identyczny. Roznica polega glownie na subtelniejszej szczytowce.

Na peno skrobne pare slow jak juz go bede mial w rece :) na co juz sie nie moge doczekac :rolleyes:  

Edytowane przez Rheinangler

• 2 tygodnie później...

W celach poznawczych, kupiłem blank SI1142LL, niespecjalnie wyobrażałem sobie co to może być, nieco sugerowałem się możliwym podobieństwem do XSH1142L czy LL, które bardzo lubię... Dzisiaj pobawiłem się nowym nabytkiem i banan nie schodzi mi z twarzy:) Blank jest ulepszoną, lżejszą, o niebo lepiej zbalansowaną i delikatniejszą wersją Lki certyfited pro albo wydłużoną i ciut szybszą wersją RR 90ML. Szczególnie szczytówka jest tu wyraźnie cieńsza i subtelniejsza. Najbardziej cieszy mnie fakt, że nie jest to blank na obecną modłę suchego chrustu z pałowatym dolnikiem tylko finezyjny, sprężysty i oddychający kij, który nie będzie trzymał sdr-ów w nurcie :) Naprawdę coś fajnego, prawdziwy długi LL, teoretycznie nie mam luki w arsenale L ale chyba długo nie będzie czekał na ubranie. Gdybym decydował o nazwie to RR96MLPRO jest tu symbolem, który dużo lepiej pozwoliłby mi podjąć decyzję i wyobrazić sobie z czym to się je. Reasumując, szczerze polecam każdemu kto potrzebuję długiego, lekkiego, doskonale zbalansowanego, klasowego i komfortowego lajta.

• Like 9

• 1 miesiąc temu...

No niestety weekendowe poznawanie odsunie sie w czasie bo wedka co prawda juz w drodze ale szanse na to ze dojdzie w sobote sa zerowe. Tymczasem pare fotek. Nic zaskakujacego, taki moj osobisty i chyba juz nawet rozpoznawalny standard, za to jak zawsze w mistrzowskim wykoniu Bartka i Zbyszka.

post-51172-0-46815700-1659675815_thumb.jpg

post-51172-0-99486100-1659675828_thumb.jpg

post-51172-0-32280400-1659675847_thumb.jpg

post-51172-0-42035000-1659675862_thumb.jpg

• Like 11

Juz kiedys odpowiadalem na podobne spostrzezenie jak Twoje Tomku. Nie mam watpliwosci ze ladny reczny opis pasuje duzo bardziej do customowej wedki, u mnie jednak pozostaje zasada jaki pan taki kram, czyli to co przewidziala fabryka zostaje przyklejone do blanku. Na powyzszych zdjeciach Bartek wystawil opis na pierwszy plan, jednak uzytkowo, czyli wowczas gdy trzyma sie kij w reku jest ten fabryczny opis  malo wyeksponowany.

• Like 2

Znakomicie,- bedzie mozna porownac rozne odczucia przy lowieniu tych samych ryb a u mnie takze boleni, bo mega nizowka, odslonila lowisko, ktore przy sredniej i wysokiej wodzie jest barzo trudne do starannego oblowienia z brzegu....

• Like 2

Dzis dotarl moj Lamiglas LX 1082M i choc jeszcze nie bylem z nim nad woda to moge potwierdzic slowa Tomka z Art-Rod. Sczytowka jest mniej palowata od tej ktora byla w RR 1082M, reszta wrecz identyczna,- o ile mnie pamiec nie myli :rolleyes:  :lol: .

Wedke uzbroilem po konsultacji ze Zbyszkiem w "nowoczesna" a moze lepiej powiedziec obecna wersje LV-ek czyli w KL-e. Otwierajaca dalem 25-tke co tez spowodowalo iz na dolniku zawitala druga przelotka.Tunel i szczyt na 5 kach. Blank jest przyzwoicie zbalansowany a jego scianki budza zaufanie iz jak siadzie wiekszy "zwierz" to wedka nie popierdzi ;)

Przy takim dolniku jak widac na zdjeciach i odleglosci od stopki do konca dolnika rownej 32 cm, wedka jest wywazona idealnie w przewezeniu tulipana foregripu juz przy 200g kolowrotku.

PS

Kuba,- ugiecie i przyrost mocy jest bardzo podobny do RR 9" 10lb :) Ty wiesz co to znaczy.

Na sucho powiedzialbam, ze roznica moze byc znaczna ale dopiero przy bardzo mocnym ugieciu dolnika ale to chyba oczywiste bo to wedki z innych segmentow...

Jutro idziemy nad wode ;)

• Like 2

Dywagowalem sobie po drodze nad wode, czy kij okaze sie nowoczesna "wariacja" Lamiglasowej legendy czy old-school-owa reaktywacja modelu.

W reku lezal jak old-school, czyli soczyste miecho ze zbieznoscia z "tamtych lat" . Pierwsze rzuty potwierdzaly wlasnie te wersje, ale moze tylko ja jestem rozuszczony jak kot biskupa po lowieniu Krzyskowymi SLS-ami ;)...

Mimo wszystko musze powiedziec, ze rzuty sa przyjemne, nie wymagajace wielkiego wysilku, ale jak to w starszych konstrukcjach bywalo, zeby daleko rzucic trzeba machnac.

Na szczescie wtedy leci jak powinno, ot cos za cos

Ciezar wyrzutu jest bardzo prawidlowo opisany, przy czym rzuty przynetami o skupionym ciezarze juz od 4g sa przyzwoite. Gumowo,- 20g glowka ze smukla guma typu Kajtech ES 4' nie sprawia na kiju wiekszego wrazenia i mysle ze tu mozna bedzie jeszcze pojsc do gory. Niestety przy obecnej nizowce nie bylo tego gdzie sprawdzic...

Nie nastawialem sie na jakies wielkie testy kija pod katem obslugi przynet, poniewaz wolalem cos zlowic dlatego operowalem przynetami pasujacymi do lowiska i do wieczorno nocnego polowania na sandacze.

Zamiar moj niestety pozostal jedynie zamiarem ale spektrum przynet jakie obsluguje ten blank jest najogolniej mowiac "wielorzecznym standardem letnim" gdy nastawiamy sie na takie ryby jak bolenie, sandacze i z cala pewnoscia brzany w miejscach gdzie trzeba holwac do buta. 

Na peno interesujace bedzie jak wedka zachowywala sie pod konkretnym typem przynety, wiec:

- boleniowe woblery do expresu 6 i 7cm (Mudller) - wspaniale. Lekko napieta szczytowka rejestruje kazde przejscie przez zienne nurty czy zwarki i ma sporo mocy do zaciecia.

- boleniowa sieczka 4cm, poza oczywiscie mniejszym zasiegiem rzutu bez najmniejszego problemu.

- Gumy RH 8 i 10 w kazdej kombinacji dzialaja poprawnie, uczucie pelnej kontroli nad zestawem jest pelne.

Innych przynet boleniowych nie mialem ze soba.

Sandaczowo,- mysle, ze Ci ktorzy szukaja kija w tej dlugosci do nocnego lowienia z i spod powierzchni beda w 100 % zadowoleni.

Szczytowka znaczy i pokazuje kazde drgniecie woblera,odbicie steru od kamienia w nie mozliwej do pomylenia z braniem formire, co jest moim zdaniem bardzo duza wada tzw "elektrycznych kos sandaczowych". Inaczej mowiac syganly spod wody sa przekazywane a nie wyolbrzymianie.

Lowilem: Widlami 6,7,9cm,Rapalami Flat Rap 8cm, Mudllerami 8cm zarowno w wersjiach plytko schodzacych jak sredno gleboko schodzacych z pelna kontrola czuciem i ... zadowoleniem. 

Naplyw jedynego glebszego miejsca jakie znalazlem oblawialem takze gumami w tzw dryfcie, czyli szeroka guma typu Shad 6-8cm na malej glowce 5-10g prowadzona/niesiona w poprzek nurtu z fazami opadu.

Wedka jest wpost wymarzona do takiego lowienia! Szczytowka pokazuje wszystko co powinna i nic czego nie powinna! W koncu dotarlem do jedynego dolka jaki byl w moim wczorajszym zasiegu i choc lowienie "z opadu" w taki warunkach uwazam za..."malo skuteczne" zrobilem to jednak by skrobnac pare slow o tym co interesuje prawie wszystkich. Konkluzja bedzie zwiezla. Jak ktos szuka kija, ktorym bedzie podbijal jak kogutowka,- a jedynie korba wybieral zbedny luz,- to niech sobie ten model daruje gdyz szczytowka  choc szybka w tym modelu pala nie jest.

Wysokie podbijanie kijem jest owszem mozliwe, ale z jednoczesnym, szybkim wybieraniem linki by ugiecie szczytowki nie skasowalo energi podbicia. Podbijanie z korby jest jak najbardziej mozliwe i przy niewielkim nawet nurcie stosunkowo wysokie. Tyle dla chlopcow opadowcow,- jak mowi Slawek  ;)

Moze dzis bedzie lepiej i bede mogl napisac o tym co na prawde jest wazne, czyli o zachowaniu pod ryba :rolleyes: Dokad nie zlowie paru konkretnych ryb, wstrzymam sie od wpisow.

• Like 8