Bolen30 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Dzięki za bardzo rzetelny opis myślę ze to bardzo udana konstrukcja by brac ja na poważnie do średniego uniwersał na większą rzeke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Arku, czy kij daje Ci poczucie komfortu podczas łowienia? Chodzi mi głównie o to czy mimo nowego materiału, wędka ugina się ciepło czy raczej na sztywno? Każdy RR bez względu na moc i związaną z nią sztywność ma przyjemne, komfortowe, ciepłe ugięcie. Wiele blanków, w czasie holu ryby, generuje wyraźne bicie, odczuwalne w dłoni, trochę jakbyś wyprowadzał na smyczy, nieokrzesanego brytana. Efekt "bicia" można lubić lub nie, w moim odczuciu, komfort jest wtedy kiedy nie czuję tłuczenia przy ugiętym kiju... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 (edytowane) Na razie wygialem ja/wedke pare razy na zaczepie, tak by zobaczyc jak postepuje przyrost mocy oddzialywujacej na potencjalna rybe. Tu jest wszystko jak w pozostalych RR-ach, czyli kwintesencja ugiecia progresywnego bez martwych punktow i naglych przeskokow mocy, czy tak denerwujacej mnie u innego znanego producenta sytuacji gdy szczytowka juz nie oddzialywuje na rybe a dolnik jeszcze na nia nie dziala....Zmiany napiecia /ugiecia wedki w trakcie holu jak i przy podbieraniu chyba nie powinny zmienic tej statycznej reaktywnosci, ale pewnosci nie mam.Dlatego dokad nie zlowie paru ryb, ktore pogna troche Lamiego nie bede potrafil Ci odpowiedziec w pelni na zadane pytanie Na razie nie mam sie czym pochwalic, latam na pusto. Wieczory i poczatki nocy daja przy obecnej wodzie zerowe wyniki... Chrusty lataja jak wsciekle i wlaza do.... no - wszedzie a lysy wali tak ze mozna gazete czytac. Nawet jazie sie gdzies do nurtu wyniosly i nie zbieraja tego calego robactwa, co bylo zawsze do poogladania o zmierzchu.Na weekend sprobuje sie calkiem na nocne lowienie przestawic by sprawdzic swoja hipoteze dotyczaca korelacji obecnej nizowki z ksztaltem koryta Renu jaki mam u siebie...Na razie najbardziej fascynujace jest ogladnie miejsc za ktorymi sie zazwyczaj czaja drapiezniki bo teraz nie tylko sie po nich lazi ale trzeba jeszcze je przeejsc w glab koryta by dostac sie do wody. Sredni stan Renu o tej porze roku to 2-2,5m obecnie jest 0,5m a za pere dni ma spasc do 0,37.... Edytowane 12 Sierpnia 2022 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 W jakich okolicach taki Rhein. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2022 https://www.elwis.de/DE/dynamisch/gewaesserkunde/wasserstaende/wasserstaendeUebersichtGrafik.html.php?pegelId=8f7e5f92-1153-4f93-acba-ca48670c8ca9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) Wczorajszy wieczor postawil kropke nad "i".Po pierwsze ucieszylem sie, ze moja hipoteza odnosnie korelacju ksztaltu koryta Renu i obecnej nizowki okazala sie w jakims tam stopniu trafiona, gdyz typowanie miejsc zerowych sandaczy potwierdzily wyniki.Pare lat juz lowie sandacze i lowie je w roznych warunkach, ale zawsze sa dla mnie zagadka sezonowe zmiany ich nawykow, tras zerowych,- szczegolnie w okresie letnim, gdzie bogato zastawiony stol pozwala im kaprysic do nieprzytomnosci a zadne, poza powodziowa woda, czynniki nie wlaczaja trybu przetrwanie/magazynowanie/koncentracja itd...Ale moze to tylko moja niewiedza, bo jak sie dowiedzialem w jakims innym watku o nocnych sandaczach od kolegi, ktory zapewne jest sanaczowym specjalista w lecie wszystko jest proste... Dla mnie wciaz nie... Ale wrocmy do LamiglasaPuki co zlowilem nim tylko sandacze, ale poniewaz byly to ryby w przedziale 65-75 cm, to wydaje mi sie, ze mozna juz cos sensownego napisac przynajmniej o dwoch sytuacjach.Mysle tu konkretnie o zachowaniu sie wedki pod ryba i o nocnym lowieniu sandaczy na typowe dla mojego lowienia letnie przynety.Zaczne od tego o co pytal Kuba, bo temu szczegolnie sie przygladalem. Wedka gnie sie plynnie i cieplo zarowno gdy opor narasta jaki i w fazie oddawania napiecia,- nie ma zrywow.Tu musze dopowiedziec, ze renskie sandacze o ww wielkosci walcza i to fajnie walcza, a lowienie w warunkach w jakich ja je lowilem (kamienisty stok poprzecznej rynny laczacy sie z korytem i glownym nurtem, powodowal ze szybko musialem je podnosic do powierzchni i dalej w trociowym stylu (z kijem odwiedzonym do boku) parowac ich powierzchniowe trzepanie lbem i proby zejscia do podstawy rynny.Podebranie takze nie bylo typowe, bo chcac uniknac dodatkowego chlapania przy podbieraniu zupelnie nie zmeczonej a jedynie zaskoczonej ryby "musialem" je "na batoga" wyslizgiwac na odsloniete kamienie pobliskiej gorki (na ktorej normalnie stoja przy srednim poziomie wody) . Te ryby ktorych nie chcialem zabrac odczepialem dopiero po odciagniecu na plytka wode wstecznego naplywu. W trakcie tego manewru, zadna ryba nie spadla, mimo krotkiego dyszla.Pisze o tym bo szczegolnie to wyciaganie "na batoga" w sumie juz nie malych ryb ujawnilo by ostatecznie "szarpanie" o jakim Kuba pisze, a poniewaz sie tak nie stalo to z cala odpowiedzialnoscia stwierdzam, ze ten model w holu ma piekne, cieple ugiecie, ktorego narastanie jak i slabniecie nie daje zadnego dyskomfortu.Co do samego lowienia. Przyneta na ktora zlowilem wszystkie sandacze przed zmrokiem byl boleniowy wobler do expresu od @Mudllera o dlugosci 7cm.Wobler byl prowadzony srednim tempem w polowie wody (bran z "okolic dna nie bylo"). Po zmroku gdy lowilem juz calkiem spod powierzchni, krolowaly dwa wobki, widlowa sandaczowa 7-ka i glowacicowa 8-ka, ktore pasowal do leniwego uciagu nizowki.Dysans z jakiego zacinalem nie mial zadnego wplywu na skutecznosc zaciecia. Wszystkie ryby jakie zdecydowaly sie na branie wyjechaly na brzeg. Zdazylo sie takze branie w trakcie wycigania mudllerowego expresa z wody i ryba takze wyjechala ale juz w rece wypadl jej wobek z pyska.Za pare dnie bedzie spory przybor wiec i boleniami moze byc niezle... Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez Rheinangler 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Czyli Lamiglas zachował jakże cenne cechy serii RR. Świetna marka, nie każda seria czy model przypadły mi do gustu ale ilość perełek jest zdecydowanie duża. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 A dałbyś radę porównać pracę do starszych Certified Pro ? Na oczy RR nie widziałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 (edytowane) Sprobuje Slawku.Przegladnalem tabelke z X-Factorami w Art-Rodzie.Poza jednym modelem, ktorym lowil Darek Dusza nie znalazlem tam modelu ktory znalbym osobiscie z serii CP.Osobiscie lowilem paroma MTS-ami i jednym Spin-Jigiem z serii CP.To tak tytulem wstepu,- zebys nie myslal ze tylko teoretyzuje choc to co napisze jest oczywiscie jakas tam forma wedkologi To co laczy moje wspomnienia z uzytkowania CP ze swiezymi odczuciami z X-Factor-em to to co sie potocznie nazywa "cieplym ugieciem", a bardziej opisowo, wrazeniem, ze blank bedzie sie ladowal do rzutu i gial plynnie. Na dodatek bedzie sie tak dzialo od poczatku do konca jego mocy bez szarpania o ktore pytal Kuba i bez tzw "zapasu mocy w dolniku".Wrazenie iz jest to jedno, calosciowo zaplanowane do giecia "urzadzenie" zapamietalem z CP i rowniez doswiadczylem tego w X-Factor-ze. Moze bede niesprawiedliwy w swoim osadzie ale mam takie nieodparte wrazenie jakoby obecne H-Modulusy wyczuwajace, albo wrecz kopiace po paluchach po spotkaniu z bakteria sa jaby zaprojektowane dla "kogos" kto szuka doznan czuciowych i musi miec ich duzo by byc zadowolonym. Dzieki czemu bezrybie czy nieumiejetnosc lowienia zchodzi na dalsz plan, bo pierwszy wypelniony jest ta osobliwa sofistyka...X-Factor jest zaprzeczeniem tej strategii sprzedazy, czy nawet "tworzenia odborcy" albo tylko ja tego w swoim modelu, na szczescie nie znalazlem...Pisalem juz o tym chyba powyzej, ale chetnie powtorze to doznanie, bo jest takie samo jak przy uzywaniu wlasnie CP. Pukniecie o trawke czy galazke jest wyczuwalne ale z braniem, nawet deliktnym nie mozna tego pomylic. Takie doznania sa mi po prostu blizsze, bo jakos wciaz chce byc wedkarzem a nie operatorem wedki ale taki poglad jest oczywiscie staroswiecki i dziadersa godny ale ja nim wlasnie jestem Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez Rheinangler 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Hej, Postrzeganie wlasciwosci wszelkich blankow jak owe kopania czy koniecznosci plynnych ugiec sprowadza sie glownie do tego, ze uzywacie ich z plecionkami. Stad owe IM6 plus, RR czy inne. Podciagacie dalej konstrukcje opisane jako salmon&steelhead do lowienia "innych" ryb, uzywajac plecionek. Swiat zmienia sie ostro gdy zmieniamy na zylke. Wtedy te wszelkie nowe grafity maja sens. Do tego je projektowano. Do plecionek to pewnie Pan Krzysztof Wam najlepsze zrobi. Chyba ze sie trafi jakas perelka gdzies u Garego, Lamiglasa czy Batsona bo Fenixy S&S poszly przez Polski rod-building tak szybko i namietnie jak kreska bialego proszku... a nie wazne gdzie To juz historia jerkbaita, dobrze jak pozostaly po niej mile wspomnienia a nie krwawiacy nos czy wydanie krwawicy by byc na jerkbaitowym topie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Nie wiem jak Ty Michale ale ja nie przestalem lowic zylka, jednak przy lowieniu sandaczy siegam po nia jedynie gdy brania sa niemrawe albo po prostu zima a okres lata nie nalezy do tej konstelacji. Jak uda mi sie polowic boleni tym blankiem/wedka to napisze o wrazeniach z zylka, bo jakos poza odleglosciowym ich lowieniem na chlapaki lepiej mi sie je lowi zylka.Zgoda, ze intensywnosc odbioru pracy przynety/brania/zaczepu przy plecionce jest duzo wyzsza niz przy zylce, czego jak sadze nie trzeba nikomu udowadniac.Lowienie plecionka jednak nie ma zadnego wplywu na ugiecie blanku czy plynnosc jego ugiecia w kategorii mechanicznej. Nie wiem tego na pewno ale sadze, ze w fazie projektowania blanku takze nie ma znaczenia. Jak ktos wierzy, ze sa istotne roznice w uzbrojeniu wedek "pod plecionke" i "pod zylke" to gratuluje "marketingowcowi" ktory go do tego przekonal. Swoja dygresje o nowoczesnych HM-ach wcisnalem by pokazac kontrast, bo jak mam wrazenie chodzilo o pokazanie roznic. Sam posluguje sie wieloma z nich i uwazam je za swietne, szczegolnie te z tak bardzo lubianym przez Ciebie wizerunkiem ptaszora. Zeby nie przerzucac sie argumentami, ktore sa chyba zbedne w tym watku powim tak "liczy sie muzyka a nie instrument,- co nie oznacza ze jest on kompletnie niewazny..." Jeszcze jedno nasunelo mi porownanie do opisywanego przeze mnie Lamiego X-F i to wlasnie dzieki Tobie i Twoim upodobaniom.W swoim ugieciu przypomina mi wyzej opisywany model uncjowego Batsona RX-8, ktorego lata temu zrobil mi Romek (wiesz ktory) jednak Lami bije go na glowe balansem. PSO "osobliwosci" polskiego RB i adaptacjach blankow S&S do wszystkiego co mozliwe dyskutowalismy juz nie raz...Osobiste doswiadczenia z bialymi kreskami mam male, aczkolwiek przyjemne, natomiast te ktore dotycza ogolu np: moich klientow/pacjentow sa kiepskie,- wiec sie nie wypowiadam i nie komentuje. Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Nie lowilem lamiglasami ale ciekawi mnie jak się maja blanki x factor do krakowskich sls'ow w podobnych długościach i mocach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) Myślę, że odpowiedzi znajdziesz choćby w tabelach. Konstrukcyjnie, trudno będzie przyrównać SLS-y do inny niż CTS-y blanków choć ich właściwości poza "fizjonomicznymi" są zgoła inne a modele w podobnych zakresach mocy, skrajnie różne. Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Może mi ktoś powiedzieć czy można gdzieś dokupic taka naklejkę opisu blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Nie czytało się wątku i czeka na pampersa... Spytaj @Mr. White -a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Kuba , a widziałeś kiedy Artur był ostatnio dostępny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Niespecjalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Kolejna pozycja z "nowszych" Lamiglasów ISS1142L. Potrzebowałem długiej, boleniowej 10cio funtówki i trafiłem w punkt. Wędka uzbrojona w Torzite-y więc nie wiem na ile właśnie z tego powodu a na ile z właściwości samego blanku, nie ma zacięcia kleniowego czy jaziowego. Lekka, sprężysta i odpowiednio mocna wędka do łowienia boleni na przynęty do 14g. Myślę, że świetnie poradzi sobie z brzanami. Bardzo stabilna konstrukcja bez tendencji do bujania przy podaniach i prowadzeniu przynęt. Proporcje sprężystości dolnika i szczytówki, idealne z czym u Lamiglasa bywało różnie Wędkę można obsługiwać jedną ręką co bardzo lubię. No i cały czas jest to dalej Lamiglas. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Si1142LL już jako wędka. Na sucho, bardzo lekki, sprężysty, filigranowy ale choć dolnik jest wyraźnie bardziej chętny do współpracy niż w infinity to czuć, że ani bolenia ani brzany się nie ulęknie. Nie mogę się doczekać pierwszych brań 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geciowy Opublikowano 28 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 (edytowane) WitamJest to moj pierwszy post. Nadarzyła sie okazja kupić za fajne pieniądze blank lamiglasa black salt Lamiglas black salt 232 7-15g. Niestety informacji o tych blankach tyle co kot napłakał. Wiem, ze jedynym dystrybutorem w Polsce był art rod, ale Blanki już dawno wyszło. Ktoś ma i podzieli się wrażeniami? Wędka uzbrojona w minimy i tutaj moje obawy jak to będzie działać z plecionka. Edytowane 28 Listopada 2022 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekSzulc Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 (edytowane) Witam.Czy ktoś łowił blankiem ISS1082M - 2.75 - 7-21 ?Interesuje mnie głownie jak sie nim rzuca woblerami oraz jak pracuje pod rybą - i czy to suchy blank czy ma tę sprężystość ? Edytowane 21 Września 2023 przez MarekSzulc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Nie miałem tego konkretnego modelu ale jeśli spojrzysz na parametry, szczególnie na moc blanku, którą Lamiglas, skaluje na 15lb to już możesz wnioskować z jak mocnym dolnikiem mamy tu do czynienia. Biorąc pod uwagę, że kij o CW 3/4 oz zwykle dysponuje mocą 12lb to dolnik tego modelu musi być potworkowaty. Mocny dolnik nie pachnie szczególnie dobrymi właściwościami rzutowymi, oczywiście mam na myśli konkretne pizganie, nie podawanie sterówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 (edytowane) Witam.Czy ktoś łowił blankiem ISS1082M - 2.75 - 7-21 ?Interesuje mnie głownie jak sie nim rzuca woblerami oraz jak pracuje pod rybą - i czy to suchy blank czy ma tę sprężystość ? Wprost na Twoje pytanie nie odpowiem bo nie znam modelu o ktory pytasz,- ale znam "ten" model w innym "graficie" czyli LX1082M. Dla prawdy trzeba powiedziec, ze inny grafit moze nawet na tym samym mandrelu dawac nie tylko inna sprezystosc ale takze inne parametry zarowno mocowe jak i wyrzutowe, dlatego nie osmielam sie porownywac.Moge sie za to odniesc do tego co Cie interesuje czyli "lowienie woblerami i reaktywnosc czy sprezystosc blanku" Model LX to jeden z lepszych rzutowo blankow do woblerow od 6cm i ok 5-6g wagi. Przedzial dlugosci woblerow typu minow nawet do 10m obsluguje bezblednie, podobnie jak gumy do calkowitej masy wyrzutu mieszczecej sie w +-25g. Pisze to z doswiadczenia bo jestem od dwuch lat szczesliwym posiadaczem tego uniwersalu i zlowielem nim mnostwo ladnych ryb,- przede wszystkim sandaczy i boleni. Odleglosci rzutowe w ww zakresach sa moim zdaniem wyraznie lepsze od podobnych wedek z wyzszych modulow grafitu. Blank LX o ktorym pisze gnie sie pieknie, progresywnie choc przyrost sily z "kazdym centymetrem" jest zauwazalny i odczuwalny, szczegolnie gdy walka z ryba przejmuje dolnik. Choc nie mam go uzbrojonego w tytanach bank po wyrzucie gasnie natychmiast i jest jak dla mnie wystrczajaco czuly by wyczuc najelikatniejsze branie. Edytowane 24 Września 2023 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liseq Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Witam, przymierzam się do kupna kija tylko pod woblery 6-8cm, czasami 10cm boleniowka. Natknąłem się na kij XSH1022M, ktoś ma jakieś doświadczenia z tym blankiem, nada się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Wobler 10cm w nurcie, wyraźnie ugnie sporą część szczytówki. Blank ma bardzo mocny dolnik, pozwalający holować duże ryby. W moim odczuciu wędka na tym blanku fajnie obsługuje woblery z zakresie 5-8cm i raczej w górnej długości, nie powinny to być sdr-y. Szczytówka nie ma zbyt szybkiego przyrostu mocy zatem predysponuje do łowienia średnich i dużych ryb na niewielkie i średnie przynęt, nie stawiające dużego oporu w wodzie. Ja miałem taki kij dawno temu i był uzbrojony, jak na obecne standardy, dość ciężko, być może uzbrojony lżej w KR-system mógłby fajnie obsłużyć większe przynęty? Niestety tego nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi