MatB Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 Pytanie do tych panów którzy zbroili ten balnk. W waszej ocenie lepszy do niego dłuższy (16h-8h-6m-5,5l) czy krótszy (16h-8h-5,5m) stożek? Reszta na 4.Inne uwagi co do zbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 Ze wstydem przyznaję, żem go nie rozprawiczył jeszcze i nie potrafię z przekonaniem odpowiedzieć. Ja zapewne mam dłuższy, ale ja tak mam ze stożkami. Zawsze zakładam, że u mnie i żyłka, i plecionka będzie grana, więc robię dłuższy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 (edytowane) Dzięki! Bardzo jestem ciekaw jak @Friko ma to rozwiązane w swoim kiju. Zbrojenie jeżeli chodzi o klasę przelotek będzie bardzo podobne. W moim przypadku Alconite. Zastanawim się czy jest sens wydłużyć stożek.Ja nie mam ciągot do zyłki... https://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-w%C4%99dka-druga-wedka-las/page-86#entry3117153 Edytowane 7 Stycznia 2024 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 Mam stożek na 3 przelotkach LH, czwarta przelotka jest już niska KB i ona de facto zamyka stożek / jest stripperem. Tak że 16H-8H-5.5M. Z tym że ja łowie tylko cienką plecionką + przypon z mono / fluoro. U Michała na spotkaniu w Korsarzu widziałem ten kijek na Seguide w trochę dłuższym stożku i też wyglądało to dobrze. Blank jest zaskakująco wdzięczny do zbrojenia o ile tylko nie przesadzi się z rozmiarówką przelotek. Wiec początek od #16 a koniec na #4 to bardzo dobry pomysł i nie potrzeba Torzite Jeżeli chodzi o ilość to u mnie set wyszedł 9+Top. Mogę spacing zmierzyć jak chcesz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 Mam stożek na 3 przelotkach LH, czwarta przelotka jest już niska KB i ona de facto zamyka stożek / jest stripperem. Tak że 16H-8H-5.5M. Z tym że ja łowie tylko cienką plecionką + przypon z mono / fluoro. U Michała na spotkaniu w Korsarzu widziałem ten kijek na Seguide w trochę dłuższym stożku i też wyglądało to dobrze. Blank jest zaskakująco wdzięczny do zbrojenia o ile tylko nie przesadzi się z rozmiarówką przelotek. Wiec początek od #16 a koniec na #4 to bardzo dobry pomysł i nie potrzeba Torzite Jeżeli chodzi o ilość to u mnie set wyszedł 9+Top. Mogę spacing zmierzyć jak chcesz Jak byś dał radę było by super. Jak byś do tego podał odległość od końca dolnika do stopki kołowrotka to sztos! Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2024 Jak byś dał radę było by super. Jak byś do tego podał odległość od końca dolnika do stopki kołowrotka to sztos! Bardzo dziękuję!spacing:31 - 25 - 18 - 15 - 14 - 13 - 12 - 10 - 9.5 odległość od końca dolnika do środka stopki kołowrotka:30 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 8 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2024 Baaardzo dziękuję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 Jak ktoś chętny na te blanki to zamawiać bo cena jedzie 15% do góry. Taką informację otrzymałem dziś od Pana Ireneusza przy skałdaniu zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 a jednak... spodziewałem się że tak będzie. Ja kupiłem zapas na Black Friday, była fajna promka w FC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 Jak ktoś chętny na te blanki to zamawiać bo cena jedzie 15% do góry. Taką informację otrzymałem dziś od Pana Ireneusza przy skałdaniu zamówienia.Już podrożały czy podrożeją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 a jednak... spodziewałem się że tak będzie. Ja kupiłem zapas na Black Friday, była fajna promka w FCWykrakał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 Już podrożały czy podrożeją ? Dostałem informację, że dziś jeszcze były w starej cenie. Pewnie nowa dostawa bedzie już plus 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 (edytowane) Miałem dziś okazję przyjrzeć się dokładniej blankom MIZ80UL(T). Odebrałem na targach w sobotę 2 szt. Jest dla mnie jasne skąd ta cena. Nie wiem jak reszta trafiła ale moje oba są: 1. Krzywe dolniki - lekko. Krzywe szczytówki - nie lekko:)2. Nie trzymają wymiarów podanych na stronie FC. Różna długość. Różne grubości szczytówki (jeden łapie wymiar 6 cm poniżej topu). Po złożeniu inna długość każdego.3. Malowane były chyba pędzlem bo co kawałek widać goły blank a co chwila pod palcami czuć "tarkę" chorakterystyczną dla nieszlifowanych blanków4. Blanki są owalne w przkroju po zewnętrznej i co jeszcze dziwniejsze po wewnętrznej (znacznie maniej ale jedak). Tak samo na szczytówce i dolniku5. Na końcach przycięte nie pod kątem prostym. Raczej powinienem powiedzić udydolone.6. O złączu, patrząc na rozbiegane wymiary całej reszty, powiem tyle że dolnik wchodzi w szczytówkę. Bioroąc pod uwagę owal na końcach trzyma sie to raz lepiej raz gorzej. Mam nadzieję, że walory użytkowe zrekąpensują to co powyżej.Do nauki radzenia sobie ze wszelkimi przeciwnościami losu jakie może uczący się wędkorób napotkać są jak znalazł.Słuszną jest koncepcja zbrojenia tych blanków nie po kręgosłupie ale po najmniejszej możliwej wydanej sumie:) Pozdrawiam Edytowane 16 Stycznia 2024 przez MatB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Dzięki. Już miałem ochotę kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2024 Wow.... aż obejrzałem swój blank kupiony w na wyprzedaży w listopadzie - wychodzi na to ze przyszła jakaś nowa dostawa ... w żadnym z moich blanków nie ma mankamentów o których piszesz. Moje są idealnie okrągłe, równo polakierowane, dobrze ucięte, z dobrze spasowanym złączem itp Faktem jest to że przy tej długości i mocy blanki nie będą idealnie proste to standard zwłaszcza na szczytówce, to że tip może nie trzymać parametrów również - to i w North Forkach i w innych konstrukcjach jest dosyć powszechne. Ale rzeczy takie jak owalizacja czy źle spasowane łącze to już gorzej ale czekaj - jeśli blanki mają tyle widocznych gołym okiem niedociągnięć to dlaczego je kupiłeś ? Mówisz że brałeś na targach więc miałeś w ręce - mimo wszystko ze względu na cenę czy jak ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2024 Eee.. no co wy opowiadacie.. Nadlewki na omotkach są dużo większą wadą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 17 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2024 (edytowane) To, że nie odpakowałem blanków na targach z plastiku to tylko i wyłącznie moja wina. Pretensje tylko do siebie. To raptem drugi blank w życiu, który kupiłem i po poprzednim (MJ Blanks) miałem same pozytywne doświadczenia. W nocy w ramach walki z nudą wyrównałem sobie składy. Zamieniłem szczytówki w parach i lekko podszlifowałem nadlewki farby na łączeniach. Dałem też trochę pasty polerskiej i poobracałem całość na łączeniu. Na ile mogę ocenić ułożyło się to stanu, w którym mogę uznać, że pasują.Przeszlifowałem całość. Teraz mam widoczną fakturę równo na całym blanku. Zrobię wcierkę i tyle.Po wszystkich zabiegach powyginałem oba na zasadzie - jak strzeli to trudno - blakni całe. Zamierzam uzbroić sobie wędkę i łowić wielkie ryby:) Edytowane 17 Stycznia 2024 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2024 MJ i Mizuki to moim zdaniem jedno i to samo, chociaż dowodów nie mam swoją drogą, MJ 240 10lb też mam x2 i jak na razie same pozytywy Wrzucił byś fotkę Mizuki po zdjęciu lakieru ? Ciekawy jestem jak wygląda. Charakterystyka blanku się zmieniła ? Z jednej strony odszedł lakier, z drugiej strony zniknęły "żeberka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2024 (edytowane) MJ i Mizuki to moim zdaniem jedno i to samo, chociaż dowodów nie mam swoją drogą, MJ 240 10lb też mam x2 i jak na razie same pozytywy Wrzucił byś fotkę Mizuki po zdjęciu lakieru ? Ciekawy jestem jak wygląda. Charakterystyka blanku się zmieniła ? Z jednej strony odszedł lakier, z drugiej strony zniknęły "żeberka" Lepiej późno niż wcale, wracam z tematem. Na fotce porównanie tych samych blanków z farbą, po skrobaniu i wcierka.Goły blank schudł o 2-3 gramy. Tyle pokazywała moja waga w zależności od humoru. Jeden z dwóch blanków, które kupiłem oddałem do FishingCenter i został on od ręki wymieniony. Na nowym też widać było ślady po niezbyt dokładnym malowaniu. Uznaję, że to tak ma być. Nie mam jak porównać samych gołych blanków przed i po operacji. Nie widzę natomiast (tu poprawka na małe doświadczenie) jakiś zmian własności użytkowych. Blank po oskrobaniu i wcierce dostanie natomiast inny set przelotek (stalowe SeaGuide z pierścieniem RS). Przy Alconitach w tym samym rozmiarze wyglądają one filigranowo. Nie znam różnicy w wadze, ale spodziewam się, że kij może przyśpieszyć. Zrobię to dam znać. Kije był w zamierzeniu robione po kosztach, ale tak się złożyło, że to co mi zostało w pudłach to drewno i burl. Wyszła ciężkawa Cepelia za to wyważona zaraz przed stopką. Jak kwiat do korzucha choć funcję spełnia.Z drugim już szaleństw nie będzie. Kasa poszła na przelotki... Edytowane 14 Lutego 2024 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi