Skocz do zawartości

wypożyczalnia samochodów

snejki

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze,

wybieram się w niedalekiej przyszłości na zagraniczne wędkarskie wojaże. Ze względu na to, że lecę samolotem jestem zmuszony skorzystać z wypożyczalni samochodów.  Czy macie doświadczenia z jakimiś wypożyczalniami i możecie coś polecić? Będę wdzięczny za informacje na temat ubezpieczenia (pełne czy minimalne). Ja lecę na Półwysep Iberyjski (Hiszpania), ale chętnie przeczytam też o Waszych doświadczeniach z innych części Europy.

Pozdrawiam,

Snejki

Edytowane przez snejki

Dokładnie obejrzeć samochód przed odebraniem i zaznaczyć wszystkie uszkodzenia + pełne ubezpieczenie za wszelkie szkody bez udziału własnego = święty spokój. Na kanarach (w końcu też Hiszpania) najczęściej Cicar.

Edytowane przez mariusz-net
  • Like 1

Trudno mi polecić konkret, miałem pozytywne doświadczenie z AVIS i Cicar (kanary, ale to inna bajka to tam jest mega tanio).

Mogę tylko ostrzec przed:

1. Upewnij się dokładnie i precyzyjnie jaką kartę masz mieć przy sobie - ja się we Włoszek "zaskoczyłem", że wymagają konkretnie kredytowej i z debetową nie przejdzie (mimo iż systemowo rezerwacja przeszła z debetową bez problemu i nie znalazłem wyraźnych wymagań, że na miejscu muszę mieć kredytową).

2. Budżetowe wypożyczalnie raczej omijaj - raz się skusiłem i skończyło się na samochodzie wpradzie przyzwoitym ale na chińskich oponach, które "trzęsły" ponad 80 km/h.

• Like 1

Z sieciówek używałem

- jeśli firma płaci to Europcar (żadnych problemów - fajne auta ale drogo)

- jeżeli ja płacę to Budget ( auta mniej fajne niż w Europcar ale zadbane)

Nigdy nie płaciłem żadnych dziwnych kar, nie było nieistniejącyh uszkodzeń.

Zdarzyło mi się też praktycznie porzucić samochód na parkingu (z Europcaru - 30 min do odlotu) wcisnęłam kluczyki komuś z obsługi i nie było również żadnych kar.

Ogólnie jak mam więcej czasu przed podróżą prywatną to szukam po necie wypożyczalni z Full CDW I brakiem pobierania depozytu z karty kredytowej - czasami znajdę jakąś ale nie są to sieciówki.

Raz zdarzyło mi się w Portugali uszkodzić wypożyczony samochod (dość mocno) I nie poniosłem żadnych extra kosztów.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Ja ze skromnego doświadczenia najbardziej polecam Europcar .Jak pracowałem w Niemczech to na weekendy braliśmy auto od nich i cisnęliśmy przez Europę ile fabryka dała . Po jednym wypadzie do Szwajcarii gość z wypożyczalni powiedział , że bierze wykres z GPS i wiesza na ścianę w ramach reklamy :)

• Like 3

W zeszłym roku korzystałem w Hiszpanii z:

https://www.odkryj-auto.pl/

Kwestia, gdzie będziesz, bo nie ma ich tam w całym kraju (lista miast/regionów na stronie).

Żadnych problemów, i wykupione pełne ubezpieczenie. Przy oddaniu kluczyka sprawdzony tylko stan paliwa.

Wyszli wtedy najtaniej. No i firma z Polski.

Jedna uwaga, im bliżej wakacji, tym trudniej u nich było z dostępnością (info na miejscu od ich rezydenta). My zarezerwowaliśmy ze sporym wyprzedzeniem.

• Like 1

Szanowni Forumowicze bardzo dziękuję za wszystkie rady. Zaoszczędzą mi one godzi spędzonych na przeszukiwaniu forów turystycznych! Pożyczałem parę lat temu samochód z Avisa z pełnym ubezpieczeniem i generalnie to byłem zadowolony. Przy oddawaniu samochodu nawet go nikt nie oglądał i kaucja wróciła na konto. Chciałem się dowiedzieć, jakie są Wasze doświadczenia z tanimi wypożyczalniami. Czy warto?

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam,

Snejki

PS. Jakby ktoś chciał dopisać coś wincyj to zapraszam:)