Skocz do zawartości
  • 0

Elektryczne sterowanie silnika zaburtowego .

rafaldslbi

Pytanie

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie usprawnienie napędu łódki (kabinowa 430 Romana).

Zbiornik w strefę ciszy i silnik mam Haswing protruar12v. Do mojego pływania wystarczy a może musi wystarczyć.

Ale do rzeczy .....chciałbym sterociąg do elektryka. Obrót kierunku wymyśliłem sobie https://allegro.pl/oferta/silownik-elektryczny-12v-silnik-liniowy-200mm-900n-11216012939 .

Sprzedawca przypadkowy chodźi mi o zobrazowanie tego pomysłu. Bo wybór prędkości obrotowej śruby jest realizowany w oryginale elektrycznie więc nie powinno być problemu z przeniesieniem do fotelu sternika.

Pytanie czy ktoś podejmował próby realizacji takiego napędu i może się podzielić wiedzą.

Wiem. Są orginalne 24v z takim sterowaniem ale cena zaporowa dla mnie w tym sezonie.

post-70926-0-09300500-1644238147_thumb.jpg

post-70926-0-07512400-1644238188_thumb.jpg

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jest cayman rufowy na pilota. Może zamiast rzeźbić, z wątpliwym ekeftem, to lepiej sprzedać i kupić. Jest i wesja 12v. Rozumiem, że doskwiera konieczność sterowania z rufy w deszczu jak jest kabina?

https://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-haswing-cayman-t-55-lbs-12v-sterowany-pilotem-55lbs12v-p-1501.html

• Like 1

• 0

Ppdobno ten cayman na pilota (myślałem o nim swego czasu) nie jest zbyt precyzyjne. Tak mi mówił sprzedawca. Można więc dostać szału oczekując precyzji i szybkości reakcji przy manewrach będąc przyzwyczajonym do rumpla.. pływałem cortiną po solinie z elektrykiem 24v podpiętym pod sterocią.. jakoś to działało. Romana to dużo fajniejsza łódka od badziewnej cortiny. Powodzenia.

• 0

Ppdobno ten cayman na pilota (myślałem o nim swego czasu) nie jest zbyt precyzyjne. Tak mi mówił sprzedawca. Można więc dostać szału oczekując precyzji i szybkości reakcji przy manewrach będąc przyzwyczajonym do rumpla.. pływałem cortiną po solinie z elektrykiem 24v podpiętym pod sterocią.. jakoś to działało. Romana to dużo fajniejsza łódka od badziewnej cortiny. Powodzenia.

Sterowanie z pilota nie jest wygodne overall precyzja też niewielka, rumpel jak to rumpel- najszybsza reakcja intuicyjność, bo jak hebel to wiadomo, zawinięcie silnikiem- też .