Skocz do zawartości

Warsztat Rybsona 78

rybson

Rekomendowane odpowiedzi

spoko ja juz tyle naczytalem sie o cykadach ze nie wiem co mam o nich myslec :PP ostatnio nawet zacząłem ozywać słownika angielski japonski tlumacz google i następna wiedza do glowki wpada :D) niestety tak mi sie wszystko zmiksowalo w tej glowce ze juz sam nie wiem z czego jak i co mam robic wiec robie po swojemu xD

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jutro już będę miał zdjęte szwy i na pewno ułatwi mi to wykonywanie jakichkolwiek czynności bo teraz to mam lipę

To zdjęcie wklejam żebyście zdali sobie sprawę jak się kończą niektóre prace z piłą -jestem już po 2 operacji i niestety sprawność palców nigdy nie będzie taka sama

dsc00023wm.jpg

Dzięki za dobre słowo ;) na moje szczęście tak jest i nawet czucie mi powraca. Testy robiłem biorąc korbkę kołowrotka między 3 i 4 palec. Imadło okazało się nie zbędne -powiem tylko wszystkim że może sam wygląd nie powala na kolana ale da się praktycznie 1 ręką coś działać - sama praca jest bardzo fajna !!!!!! Podstawą do sukcesu jest zawsze dążenie do celu i jeśli mi się udaje coś zrobić to na pewno wszyscy też w jakimś stopniu mogą sami działać przy odrobinie chęci dlatego zamiast siedzieć i myśleć najlepiej jest coś BEZPIECZNIE zrobić a efekty powoli same przychodzą B) Macie może jakieś patenty na wykonie małej garbatki??????? :huh:

Edytowane przez rybson
  • Like 1

Czesc lopatki i tak straci ksztalt bo musi byc zagieta w miejscu gdzie ma znajdowac sie dolek.

Najprosciej zrobic tak. Mocna sruba 8x8 Q10- Q12 w zaleznosci od wielkosci skrzydelka na szlifierce zrob jej ladny erek tzn zaokraglic koncowke trzeba od taka jakby kulke na koncu. i juz masz przyrzad. Kawalek twardego drewna na ktorym bedziesz klepal wlasnie ten dolek w paletce tez sie przyda. Mlotek i do dziela! :)

Pozniej paletke bedziesz musial lekko "zlamac"da sie to zrobic w palcach jesli blacha ma do 1mm ale moim zdaniem taka jest za gruba najlepiej 0,5-0,7mm.

• 3 tygodnie później...

Cykady na sucho -wpadłem na pomysł żeby ominąć odlewanie oraz klejenie .Zastąpienie obciążenia ołowianego śrubą z nakrętką pozwali tanim kosztem w warunkach domowych szybko wykonać cykadę -są już wstępne przygotowania a testu już na dniach ;) dsc00027wu.jpg

dsc00025ig.jpg

dsc00028sl.jpg

dsc00026jc.jpg