bertold12 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Niech ci się zdrowo chowa GZZZ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Wszystkiego najlepszego Tomasz. Może byś mnie odwiedził kiedyś Edytowane 29 Listopada 2014 przez Tomek1988 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Serdeczne dzięki za pamięć Tomek aż mi wstyd że nie zagościłem u Ciebie ale będę .U mnie w wątku cisza ale to też się zmieni, a jeśli chodzi o mnie to chyba nie ma dnia bez wizyt na forum o czym wiecie -dzięki jeszcze raz i pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Kurde nie wiedziałem bo złożył bym osobiście Wszystkiego najlepszego !Zdrowia w rodzinie i niech chłopaki idą w Twoje ślady ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Wszystkiego Najlepszego! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Rozwiązanie z metalowym sterem każdy już zna ale proste zastąpienie poliwęglanu paletką daje jeszcze większe możliwości .Te woblery to nic innego jak mięso armatnie na testy i w trakcie domowych eksperymentów nie mogłem nadziwić się jak pozytywnie zmieniła się praca każdego z nich .Ster siodełkowy już był opisywany kilka razy ale fakt że ten ma swoją wagę , wewnętrzną cześć wklęsłą czyni wobler maksymalnie wrażliwym na każdy ruch żyłki .Przeciążenie przedniej części oraz siodełkowy typ w trakcie podciągania wciąga wobler pod wodę przy czym silnie go stabilizuje . Te właśnie cechy wpływają na ostateczną pracę a to rozwiązanie myślę że każdemu może się przydać Teraz tylko jeszcze filmik nad wodą zrobię i pokaże wszystko bardziej obrazowo pozdrawiam Tomek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Na maxa w powiększeniu coś tam widać Wszystkie trzy prototypy w trakcie testów na rzeczce potwierdziły tylko fakt wrażliwości .Minimalny nurt bądź naprężenie żyłki ( w tym przypadku miałem 0.25 ) natychmiastowo budzą ostrą pracę połączoną z nurkowaniem .Rozwiązanie z tymi sterami zostaje u mnie już na stałe Edytowane 8 Lutego 2015 przez rybson 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Tej piąteczki szczególnie ładnie uwidoczniłeś pracę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 DSC_0030.jpgDSC_0026.jpgDSC_0013.jpge15417f4e0dbdb7amed.jpg Rozwiązanie z metalowym sterem każdy już zna ale proste zastąpienie poliwęglanu paletką daje jeszcze większe możliwości .Te woblery to nic innego jak mięso armatnie na testy i w trakcie domowych eksperymentów nie mogłem nadziwić się jak pozytywnie zmieniła się praca każdego z nich .Ster siodełkowy już był opisywany kilka razy ale fakt że ten ma swoją wagę , wewnętrzną cześć wklęsłą czyni wobler maksymalnie wrażliwym na każdy ruch żyłki .Przeciążenie przedniej części oraz siodełkowy typ w trakcie podciągania wciąga wobler pod wodę przy czym silnie go stabilizuje . Te właśnie cechy wpływają na ostateczną pracę a to rozwiązanie myślę że każdemu może się przydać Teraz tylko jeszcze filmik nad wodą zrobię i pokaże wszystko bardziej obrazowo pozdrawiam Tomek DSC_0030.jpgDSC_0026.jpgDSC_0013.jpge15417f4e0dbdb7amed.jpg Rozwiązanie z metalowym sterem każdy już zna ale proste zastąpienie poliwęglanu paletką daje jeszcze większe możliwości .Te woblery to nic innego jak mięso armatnie na testy i w trakcie domowych eksperymentów nie mogłem nadziwić się jak pozytywnie zmieniła się praca każdego z nich .Ster siodełkowy już był opisywany kilka razy ale fakt że ten ma swoją wagę , wewnętrzną cześć wklęsłą czyni wobler maksymalnie wrażliwym na każdy ruch żyłki .Przeciążenie przedniej części oraz siodełkowy typ w trakcie podciągania wciąga wobler pod wodę przy czym silnie go stabilizuje . Te właśnie cechy wpływają na ostateczną pracę a to rozwiązanie myślę że każdemu może się przydać Teraz tylko jeszcze filmik nad wodą zrobię i pokaże wszystko bardziej obrazowo pozdrawiam Tomek W połowie lat siedemdziesiątych miałem sporo woblerów ze sterami - właśnie z blaszek mosiężnych. Pamiętam, że chwaliłem je sobie min. dlatego, że bez problemu mogłem regulować głębokość zanurzenia wobków, przyginając je. Natomiast waga steru ma istotny wpływ w nadaniu ostatecznej akcji woblera. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Jerzy teraz po głowie chodzą mi takie owady a la cykada .Pierwsze domowe testy pozytywne zakończone 2 cm i waga między 4 do 5 gram przy konkretnej pracy przynęty .Zmiana mocowania agrafki daje możliwość prowadzenie tuż pod samą taflą wody .Wszystko z myślą o jętce Edytowane 15 Marca 2015 przez rybson 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Pomysł genialny. Jak coś zmajstrujesz, od razu się pochwal.Mam miejsce, gdzie taka przynęta była by idealnym wabikiem.Wiem niestety, że ciężko wykonać dobrze pracującą cykadkę w takim kształcie. Kombinowałem jak koń pod górę i w końcu dałem sobie spokój.Niestety mam marne doświadczenie w budowie cykad, ale Tobie powinno się udać, za co trzymam kciuki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-jakubnob- Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 a już myślałem że nie żyjesz też czekam na tą cykadę naprawdę planujesz zrobić ją tak małą ? O.o 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Właściwie to nie wiem jak tu długość zmierzyć 2 cm ma korpus .Powiem tylko że przy takiej konstrukcji samej cykady ogon jest statecznikiem a czy mała ??? to raczej kopia zbliżona do prawdziwego owada z ostrą pracą i mega wagą Edytowane 16 Marca 2015 przez rybson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Tak do testów pierwszy model wygląda .Starałem się nakręcić jak to mniej więcej chodzi i coś tam widać .Konkretne ujęcia będą nad rzeczką z nurtem itp Pocieszający jest fakt że w momencie naprężenia żyłki jest natychmiastowy start i silnia praca Edytowane 16 Marca 2015 przez rybson 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Genialne Ci to wyszlo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Super, chodzi jak malutki woblerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 W wannie było wody po kostki . Zależało mi na konkretnej wadze żeby zasięg był spory z możliwością prowadzenia pod samą powierzchnią .Sama praca jest jeszcze do poprawy korektą kształtu . Będę starał się jeszcze wycisnąć więcej w wychyleniach bocznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tszonek Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Jestem pod wrażeniem! Nigdy bym nie pomyślał że taka konstrukcja (z takich materiałow i bez steru) może tak zapierniczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrox Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Hah też o czymś takim ostatnio myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 I że to tak bez steru? Fajnie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-jakubnob- Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 tak gadam o wielości a w pudełku mam o 0.5 cm większą xE praca super moje w wodzie po kostki pewnie nawet nie ruszą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Dobra dobra wstaw fotki jakie masz te cykady i coś poprawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzisiaj jak układałem swoje graty wygrzebałem zapomniane pudełeczko Wcześniejsze rozpoczęte projekty jak zobaczyłem to aż mi miło zrobiło a że teraz już lepiej z czasem to i pora dokończyć je . Filip rośnie i zdrowo się chowa czego i wam wszystkim życzę w Wielkanocnym okresie zdrowia,radości i spokoju z pozdrowieniami Tomek Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez rybson 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Temat piana Te korpusy kupiłem na giełdzie i oczywiście pod kątem własnych upodobań od razu je zmodyfikowałem .Trochę zabawy ze sterami, tymi metalowymi też oraz zabawa z folią pozwalają mi stwierdzić jednoznacznie że to fajny materiał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Przed samym wysłaniem na konkurs zrobiłem kilka fotek Jak już zakończył się termin wykonania jerków wtedy ja swojego dopiero strugałem .Zabawa fantastyczna ale jakieś tam umiejętności minęły się z brakiem czasu oraz materiałów .Jest to pierwszy jerk jaki zrobiłem starając się zadbać o wszystkie możliwe techniczne sprawy takie jak moczenie w kaponie czy wyważanie .Sam często łowię na starorzeczach dość płytkich i pod tym kątem starałem się zrobić przynętę .Teraz to już też wiem że malowanie jest moją najgorszą stroną.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję wszystkim za fajną zabawę w konkursie Edytowane 11 Maja 2015 przez rybson 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi