Mekamil Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Mam dylemat, które pojęcie obejmuje niższy zakres wagowy - SUL, czy XUL? Czy może to to samo?Bo jakby zawsze mi się wydawało, że XUL to już skrajnie lekko, od 0 do kilku gramów, ale coraz częściej się spotykam z SUL, więc nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 SUL i XUL to dla mnie mniej więcej to samo, to tylko nazwy i chwyty marketingowe, kiedyś widziałem gdzieś taki podział: XUL mniej niż 1gSUL 2-3gUL 5-7g ale nie wiem ile to ma wspólnego z rzeczywistością, czasem mam beke jak na grupach FB sprzeczają się co jest UL a co już nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Może mój błąd, że nie jestem na żadnych grupach na FB i stąd mam zaległości nomenklaturowe 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 "UL 5-7g" = L ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 "UL 5-7g" = L Tylko w Twojej ocenie czy masz na to papiery że tak jest 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 (edytowane) "L" to dla mnie 3-10A XUL jakoś odbieram zawsze jak waga najlżejszaAnalogicznie jak w oznaczeniach ciuchów "S" male "XS" najmniejsze Edytowane 11 Lutego 2022 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSW Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Mam dylemat, które pojęcie obejmuje niższy zakres wagowy - SUL, czy XUL? Czy może to to samo? Nie ma sztywnych reguł, zależy to od firmy. Jedne mają w ofercie SUL, inne XUL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Ja bym jeszcze wprowadził 2 kategorie:- Super Radical Ultra Light- w skrócie SRUL od 0g do 0,000 001 g ,- Nano Ultra Light - NUL - 0 g - 0,000 000 001 g. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Koniecznie. Przecież u muszkarza, który od kilkunastu już lat ma do dyspozycji Sage LTX w klasie ooo AFTM, spinningista uzbrojony w SUL lub XUL może budzić tylko politowanie. Nanospinningi, nanomuchówki, nanoprzynęty. A na końcu będą nanołowiska z rybkami też nano. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Do Nano to chyba Abu Garcia ma literkę 'R' w kółeczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Eeee, ja tam nic nie widzę. A gdyby nawet, to nikt sobie patolka raczej nie opisze dumnym: Carabus Nano. Poza Chińczykiem może, ale oni mają "R" głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 SUL i XUL to dla mnie mniej więcej to samo, to tylko nazwy i chwyty marketingowe, kiedyś widziałem gdzieś taki podział: XUL mniej niż 1gSUL 2-3gUL 5-7g ale nie wiem ile to ma wspólnego z rzeczywistością, czasem mam beke jak na grupach FB sprzeczają się co jest UL a co już nie Ja podobnie odnoszę się do najlżejszego łowienia spinningiem.Ale zwróć uwagę, że nie uwzględniłeś całego przedziału wagowego realnie od 0,2 do 7g.Wspomniałem o tych 0,2g dolnego cw. bo choć niektóre kije do ultralekkiego łowienia są opisane np.0-3g, to przecież ani żyłką, ani plecionką nie da się w ogóle rzucić. Nawet mała agrafka ileś tam setnych grama waży. A teraz do rzeczy:XUL mniej niż 1g.SUL 1 do 3g.UL powyżej 3g do7g.I wtedy nawet matematyk nie będzie się mógł przyczepić.Z grubsza rzecz biorąc podobnie określają te zakresy Ukraińcy, w Europie chyba najwięksi fanatycy ultra lekkiego łowienia.Niekiedy jedynie SUL określają 1 do 3,5g bo wtedy i w uncjach ładnie można te zakresy określić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Kamil, dla jaj wrzuciłeś ten temat, i patrz ilu znawców się objawiło. Chłopaki poważnie podeszli do tematu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Z grubsza rzecz biorąc podobnie określają te zakresy Ukraińcy, w Europie chyba najwięksi fanatycy ultra lekkiego łowienia. Ta moda (fanatyzm?) jest chyba wprost proporcjonalna do zasobności wód w normalnej wielkości drapieżniki (i w ogóle drapieżniki) ? Wiadomo, gdzie nam bliżej... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Kamil, dla jaj wrzuciłeś ten temat, i patrz ilu znawców się objawiło. Chłopaki poważnie podeszli do tematu. Ale ja zupełnie serio pytałem, jak to jest z tym nazewnictwem Ta moda (fanatyzm?) jest chyba wprost proporcjonalna do zasobności wód w normalnej wielkości drapieżniki (i w ogóle drapieżniki) ? Wiadomo, gdzie nam bliżej... Wydaje mi się, że to jest raczej moda, która nie jest zależna od kraju, czy rybności wód. Przecież wszystkie duże marki biorą udział w tym wyścigu wylajtawiania sprzętu, a przecież na pewno nie dla 'polskiego, biednego wędkarza', który nie ma co łowić i musi uklejki dłubać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Wydaje mi się, że to jest raczej moda, która nie jest zależna od kraju, czy rybności wód. Przecież wszystkie duże marki biorą udział w tym wyścigu wylajtawiania sprzętu, a przecież na pewno nie dla 'polskiego, biednego wędkarza', który nie ma co łowić i musi uklejki dłubać Tak, zgoda, ale mnie zastanowiło to, że akurat Ukraińcy są wielkimi fanami takiego łowienia. Słyszałem, że z rybami u nich kiepsko, stąd taki wniosek. Oczywiście mogę się mylić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Tak, zgoda, ale mnie zastanowiło to, że akurat Ukraińcy są wielkimi fanami takiego łowienia. Słyszałem, że z rybami u nich kiepsko, stąd taki wniosek. Oczywiście mogę się mylić .Gorzej niż u nas?-nie może być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Gorzej niż u nas?-nie może być Jeżeli filmy na YT dają odpowiedź - to jest lepiej niz u nas. Inna sprawa, że tam jest o wiele więcej wody, i na Białorusi i na Ukrainie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Korzystając z sytuacji i wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu, poświęcam cały zimowy sezon, akwarystyce. Niedługo będę miał opór klientów wśród wędkarzy... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Kuba pisze sie tylko zakupię XXUUULL d 0,0000000000000000001 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Strach pomyśleć jakie będzie je... uderzenie czuć w dolniku... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Kij do 100g to nie kij 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Kij do 100g to nie kijWlazł i popsuł zabawę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 https://www.youtube.com/watch?v=9-NuAe9460Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi