Skocz do zawartości

Kołowrotki Spro Red Arc (kolejne generacje)

Arbuzowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 lata później...

A pomyślałem, że wrzucę temat ze względu na wielki sentyment, jaki mam do tego sprzętu, bo był to pierwszy najlepszy kołowrotek, który sobie kupiłem. Tym razem jednak w nieco odnowionej wersji choć w starej skorupie  :rolleyes:  https://www.spro.eu/spro/reels/front-drag-reels/redarc.html

Zmiany w stosunku do starego modelu:

- ilość łożysk 6+1
- większe, aluminiowe pokrętło szpuli
- bardziej precyzyjny hamulec przedni
- wkręcana korbka (stary model miał ją skręcaną nakrętką)
- metalowy klips do żyłki
- ceramiczna rolka kabłąka zamiast łożyska
- grafitowy, lżejszy rotor

Wiem że nie jest to Stella czy Exista, ale jak to w zasłużonej jerkbaitowej bazie wiedzy nieraz już bywało, może jakiś właściciel wrzuci zdjęcie schematu kołowrotka, może któryś z serwisantów oceni jego słabe i mocne strony.  Czy to chiński "nieidźtądrogą" a może producent czymś zaskoczył pozytywnie?... Zapraszam posiadaczy, znawców tematu oraz macaczy sklepowych do dyskusji. Zaznaczam że mówimy o modelu z 2019!

• Like 1

Wiem że nie jest to Stella czy Exista,

Mam obydwa a i tak uważam że Daiwa certate lt jest the best. Ale to tylko moje skromne zdanie. Read Arcami 2019 kręcą moi synowie. Uważam że stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry. Najmłodszy ma go na kiju dragona fishmaker sprawuje się bez zarzutu.

ze sprawowania się bez zarzutu to słynie 99% kołowrotków na rynku. Ząbkują, kręcą tak że 5g główkę ściąga się jak obrotówkę nr 7, ale Panie już tyle lat kręci i nic! ;) A jakimi wielkościami łowią i pod jakie przynęty? Mają jakieś luzy?

Młody ma kij do 21 gramów więc nie za wiele. Max 15g. Z tym sprawowaniem się bez zarzutu 99% kręciołków to ja bym uważał :-) Zależy co kto uważa za sprawowanie się bez zarzutu. 3 mc temu kupiłem kołowrotek bardzo znanej szwedzkiej firmy jej nazwa zaczyna się na A :-) kosztował prawie 1000. Uważam że to była strata pieniędzy. W przypadku Read Arc tak nie uważam pomimo różnicy w cenie. Tak jak mówię to tylko moje subiektywne odczucia.

• Like 1