Skocz do zawartości
  • 0

Jaki kij+kołowrotek na początek przygody z jerkowaniem?

FISH17

Pytanie

Witam wszystkich,

Chciałbym prosić o radę w sprawie jaki kij + kołowrotek wybrać na początek swojej przygody z jerkowaniem (wyprawa na szczupaki do Szwecji)?

Przeglądając fora oraz artykuły zaplanowałem zestaw Rozemeijer 2Jerk-it + Abu C4 6501.

Z góry wielkie dzięki za wasze opinie i za ewentualne rady co do wyboru sprzętu.

Pozdrawiam,

FISH17

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj FISH17

Bardzo interesujący sprzęcik jak na początek przygot z ...

Tylko:

Rozemeijer nie jest dostępny w Polsce, ew. uzywany na aukcjach albo sprowadzic z Niemiec/Austri

A co do Abu C4 dobry młynek w dobrej cenie ale przemyśl zakup mniejszego tzn. C4 5601 Po prostu 6501 jest (przynajmiej dla mnie) troche za duzy, za duza pojemnosc a w dodatku 5601 lepiej pasuje do dloni i tez wytrzyma forsowen hole i operowaniem przynetami w granicach 100 gram

• 0

Cześć,

Witam Ciebie na forum. O wędkach sporo napisałem tutaj http://jerkbait.pl/?p=130, a o multiplikatorach sporo tutaj http://jerkbait.pl/?p=132 Możliwości i kombinacji wyboru sprzętu pod metodę jerkową jest na prawdę sporo. Wszytko zależy od grubości portfela i zakresu wagowego przynęt, na które chcesz łowić.

Co do C3/C4 to wszystkie są równie dobre. Ja zaczynałem a C4 6501 i do dnia dzisiejszego uważam, że to świetny młynek na jerki (na pewno nie za duży).

Pozdrawiam

Remek

• 0

Co do C3/C4 to wszystkie są równie dobre. Ja zaczynałem a C4 6501 i do dnia dzisiejszego uważam, że to świetny młynek na jerki (na pewno nie za duży).

Remek, zgadzam sie z tym ze C4 jest dobry tylko nie wszytskim pasuje wilkosc 6501 (powiedzmy wprost np.: wielkosc dloni)

Napewno przyznasz mi racje ze 5601 obsłuzysz wiekszośc jerkow

Zarowno tych lekkich 15-20g jaki i cieszych sto pare gram

• 0

Cześć Bassy,

Chcę uzyć tego zestawu do średniocięzkiego jerkingu (60-100 g) w Szwecji i ciekawi mnie czy sprzęt jest czuły (kij) i jak generalnie się sprawuje.

Do tej pory używam głownie STRADIC-ów FA/FB (nigdy nie miałem multiplikatora w ręce!) + kij SHIMANO TECHNIUM.

Gdzie kupiłeś Rozemeijera?

Dzięki i pozdrawiam.

• 0

Cześć Bassy,

Chcę uzyć tego zestawu do średniocięzkiego jerkingu (60-100 g) w Szwecji i ciekawi mnie czy sprzęt jest czuły (kij) i jak generalnie się sprawuje.

Do tej pory używam głownie STRADIC-ów FA/FB (nigdy nie miałem multiplikatora w ręce!) + kij SHIMANO TECHNIUM.

Gdzie kupiłeś Rozemeijera?

Dzięki i pozdrawiam.

Cześć,

Jerkowanie i czułość? To raczej inne wędkarstwo. Każde uderzenie szczupaka poczujesz - tym nie musisz się przejmować - czułość w jerkowaniu nie jest wyznacznikiem metody.

Pozdrawiam

Remek

• Like 1

• 0

KIj przywiozła mi znajoma z Niemiec ze sklepu Uli Beyera.

Kwestię czułości odrzuć. Tu musisz mieć moc na wyrzucenie cieżkiego wabika. To nie jigowanie. Spytaj się kogoś bardziej doświadczonego o alternatywę dla Rozemeijera - moze jest inny łatwo dostępny kij w tej cenie.

Jak nie masz zbyt duzej łapy to rozważ abu revo do tego zestawu.

Jeśli chodzi o ten kijek to jest fajny ale ja nie mam skali porównawczej jak inni forumowicze dlatego pytaj.

jak reflektował bys na kijek 1 częsciowy to chyba masz już wtedy możliwosc zrobienia wędki w jakiejś pracowni.

• 0

No nie wiem - ja uważam że jerkówki sa bardzo czułe - za każdym razem czuję walnięcię szczupaka :mellow:

A tak na serio z plecionką 30lb, sztywnym przyponem i sztywnym kijem to.... łowi sie trochę jakby plecionka była przywiązana do ręki :mellow: ja przynajmniej czuję zaburzenia pracy jerków jak je coś goni i obwąchuje. Z gumami jest niezbyt, ale nie wiem czy nie dlatego że kij krótki a przyzwyczaiłem sie łowić z opadu 3m wędą.

• 0

Witam wszystkich,

Chciałbym prosić o radę w sprawie jaki kij + kołowrotek wybrać na początek swojej przygody z jerkowaniem (wyprawa na szczupaki do Szwecji)?

Przeglądając fora oraz artykuły zaplanowałem zestaw Rozemeijer 2Jerk-it + Abu C4 6501.

Z góry wielkie dzięki za wasze opinie i za ewentualne rady co do wyboru sprzętu.

Pozdrawiam,

FISH17

ja bym w tym zestawie zamienił tylko multika na rozmiar mniejszy.