Skocz do zawartości

Wdzydze Tucholskie sierpień 2012

chris541

Rekomendowane odpowiedzi

Koszt zezwolenia - 87zł/1 tydzień !!!!!!! Jezioro o nieprawdopodobnie urozmaiconej strukturze dna: góry, doły rowy. Pomimo tylu zakamarków wydaje się byc przełowione do dna. Brawa dla spółdzielni rybackiej - ZARYBIANIE??? Skomentuję to tak: papier wszystko przyjmie!!! Pierwszego dnia zanim rozpakowałem silnik, echosondę i resztę sprzętu popłynąłem na wiosłach z jedna wędeczką i trafił się ledwo wymiarowy szczupak. I to by było na tyle. Kolejne 6 dni to jedynie test sprzętu, wszelkiego typu przynęt i metod. 0 rezultatów. U innych napotkanych wędkarzy podobne wyniki, a nawet gorsze bo zerowe. Kolejne polskie fajne jezioro w stanie krytycznym. Ręce opadają. Na koniec turnusu organizatorzy zapowiedzieli wędzenie Wdzydzkich ryb - dostali od rybaków 8 siei (z czego zjadłem 5) , 3 węgorze, 2 Wdzydzkie trocie charakteryzujące się różowym mięsem!!!!! :lol: i 100 pstrągów z pobliskiej hurtowni. No comments........

Dla sprostowania, jezioro nazywa się Wdzydze, bez Tucholskie Druga sprawa to po tygodniu łowienia na tak dużym i nieznanym jeziorze nie odważyłbym się na postawienie teorii, że jezioro jest przełowione.

Cena zezwoleń rzeczywiście mocno wygórowana, z tego, między innymi, powodu zrezygnowałem z połowów na tym pięknym jeziorze. Nie uśmiechało mi się wydać stówki, gdy nie byłem pewien czy będzie mi się chciało i czy będę w stanie wstać i dojechać nad jezioro :lol:

Wybrałem mniejsze koło mojej kwatery i nie złowiłem nic za trzy dyszki <_<

Witam, miałem na tym jeziorze łódkę przez trzy lata.Poznałem je dobrze.Można połowić ,ale ogólnie jest wytrzepane z ryb .Rybacy jadą z koksem aż miło.Ujście Wdy jak troć schodzi po tarle zastawiane jest na całej szerokości,miejscowi kłusują.Ogólny obraz jest straszny !!!

Grzybów są tony! Ale trzeba trochę cofnąc się w kierunku Kościerzyny - wystarczy 3-4km. Komentując poprzednie komentarze: Opinie o przełowieniu była nie tylko na podstawie moich tygodniowych doświadczeń ale wielu rozmów z miejscowymi i turystami o kiju. Nie da się przełowic jeziora o takim ukształtowaniu dna - chyba że dynamitem. Ale relatywnie ryb tam jest mało, szczególnie drapieżnych. leszcze osobiście mnie nie interesują.

A propo nazwy - Gołuń to Gołuń czy Wdzydze. W wielu materiałach pojawia się informacja że Wdzydze składają się z kilku jezior ułożonych w formie krzyża, a więc Gołuń to Wdzydze, natomiast miejscowi opisują podstawowe jezioro jako Wdzydze Tucholskie i Kiszewskie.

• Like 1

@chris541 Krzyż jezior Wdzydzkich składa się, nie z dwóch, a z czterech jezior: Radolne, Jeleń, Gołuń oraz Wdzydze. A Wdzydze Tucholskie i Kiszewskie to nazwy miejscowości. Tereny przepiękne i do odwiedzenia jeszcze kiedyś bo tym razem nie trafiłem z pogodą.

Tak dla porównania , 182zł za dwa tygodnie spining z łodzi jezioro Cekcyńskie koło Tucholi ( plus wypożyczenie łodzi), a efekty -porażka :angry: za rok będzie lepiej :lol: ,ciekawe na jakiej podstawie wyliczają wysokość opłat za wędkowanie -poprostu jesteśmy skazani na żer , lub wędki zostawić w domu.

pozdrawiam

Na Cekcynie jest dużo okonia.Ale trzeba wiedzieć jak i gdzie...

Co do wędkowania w wakacje.Z reguły w lipcu i sierpniu na spinning jest kiepsko.Mam taki akwen gdzie w tym czasie,czyli wakacyjny ciężko cokolwiek złowić.Ale jak przychodzi jesień na jerki potrafię mieć po 10-15 szczupaków.

Więc nie zawsze jezioro jest winne.