Sławomir Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Czy ktoś z was używa takiej latarki? Czy faktycznie ma takie światło i tak długo trzyma? https://bo.olazmary.com/index/detail.html?sno=MTAwMTA1NTY4MA==&coll_id=1000990945&from=tiktok&utm_content=1724510025478145&adset_id=1724510032992274&ad_id=1724510044422193&opt_id=32375&utm_source=copy_link&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&share_iid=7042644798390421254&share_link_id=d398ae1f-77cd-4824-bb7a-e671953bf9f3&share_app_id=1233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maras5 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Latarka spoko, ale czy niemiecka? Te same fotki są przy latarkach na Aliexpress. Też są spoko i sporo tańsze. Podejrzewam że wychodzą z tej samej fabryki razem z "niemieckimi" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Parametry techniczne trochę z czapy. Chcesz coś w miarę tanio i dobrze to zobacz sobie ofertę tego gościa.https://allegro.pl/uzytkownik/BocianXX/latarki-i-lampy-latarki-258182 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Czy ktoś z was używa takiej latarki? Czy faktycznie ma takie światło i tak długo trzyma? https://bo.olazmary.com/index/detail.html?sno=MTAwMTA1NTY4MA==&coll_id=1000990945&from=tiktok&utm_content=1724510025478145&adset_id=1724510032992274&ad_id=1724510044422193&opt_id=32375&utm_source=copy_link&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&share_iid=7042644798390421254&share_link_id=d398ae1f-77cd-4824-bb7a-e671953bf9f3&share_app_id=1233 mam latarek w domu z 10nie iwem do czego chcesz to uzyuwac ale tego typu latarka wyglada mi na punktową czyli z praktycznego punktu widzenia mało przydatnawiązka światła jest w takiej latarce skupiona i się ga daleko - co z tego jkak ma szerokosc 20 cmjazda na rowerze przez las - zapomnij - gałęzie mijanych drzew zauwazysz z pół metrajedyna zastosowanie praktyczne jakie widze dla takiej latarki to swietlny punkt nawigacyjnyale moze masz jakis cel o którym nie pomyslałem no i jeszcze jednotaka latarka świetnmie oślepia pojazdy i ludzi jadacych czy idacych z przeciwka tak jak kolega pisał wyzej kup coś na allegro podobnego z molziwościa odesłania najlepiej darmowegosprawdzisz sobie w praktyce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Parametry techniczne trochę z czapy. Chcesz coś w miarę tanio i dobrze to zobacz sobie ofertę tego gościa.https://allegro.pl/uzytkownik/BocianXX/latarki-i-lampy-latarki-258182Z tym że te ceny już wyższe. Zastosowanie to przede wszystkim nocne wypady a wiadomo jak to się łazi po kamiennych opaskach, dobrego światła nigdy nie za wiele Selk chodzi bardziej o tę z drugiego linku Edytowane 20 Lutego 2022 przez Sławomir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Z tym że te ceny już wyższe. Zastosowanie to przede wszystkim nocne wypady a wiadomo jak to się łazi po kamiennych opaskach, dobrego światła nigdy nie za wiele Selk chodzi bardziej o tę z drugiego linkuTaka zasada. Fizyki nie oszukasz. Chyba ze to Chinska nowa fizyka i ogniwo latarki ma 50000Ah [emoji3][emoji3][emoji3][emoji3] Jak ma byc lekka i mocna to bedzie krotko swiecic. Dobrze jak ma kilka trybow mocy swiecenia ( tryby mrugania tylko przeszkadzaja) Dobrze jak wlacznik jest oddzielony od przycisku mocy swiatla , na ryby lustro na koncu chociaz 5 cm srednicy i zadnych cudownych wynalazkow typu soczewki. Swiatlo lepiej kolor naturalny niz zimne. W zimnym świetle w nocy niektore kolory sa słabo reprodukowane. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Lutego 2022 przez Jano 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Taka zasada. Fizyki nie oszukasz. Chyba ze to Chinska nowa fizyka i ogniwo latarki ma 50000Ah [emoji3][emoji3][emoji3][emoji3] Jak ma byc lekka i mocna to bedzie krotko swiecic. Dobrze jak ma kilka trybow mocy swiecenia ( tryby mrugania tylko przeszkadzaja) Dobrze jak wlacznik jest oddzielony od przycisku mocy swiatla , na ryby lustro na koncu chociaz 5 cm srednicy i zadnych cudownych wynalazkow typu soczewki. Swiatlo lepiej kolor naturalny niz zimne. W zimnym świetle w nocy niektore kolory sa słabo reprodukowane. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaNo i jak malutka i mocna to bedzie sie baaardzo grzala Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Lutego 2022 przez Jano 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Sam marketingowy bełkot i żadnych konkretów. Jeśli latarka wykonana jest z tworzywa ABS, to jej rzekome osiągi można włożyć między bajki. Diody dające na wyjściu 500 lm potrafią nagrzać aluminiową latarkę do kilkudziesięciu stopni C. W obudowie z ABS-u nie mającej możliwości rozproszenia ciepła doszłoby szybko do uszkodzenia diody i zniszczenia obudowy.Jeśli potrzebujesz dobrej latarki na ryby, proponuję jednak czołówkę, np. Nitecore HC 30, Skilhunt H03 (lub 04). To lampki przykładowe które mam i mogę polecić. Ich obudowy są wykonane w całości z aluminium i mają stopień ochrony IPX8 (dopuszczalne zanurzenie w wodzie). Ogniwa oczywiście wymienne, nie będziesz uzależniony od jednego wbudowanego. Poza tymi dwoma, na rynku jest wiele innych, bardzo dobrych latarek. Tak się składa, że w ogromnej większości chińskich. Jednak będą o wiele lepsze niż "niemieckie"...EDIT - literówka Edytowane 20 Lutego 2022 przez RBTS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Czy ktoś z was używa takiej latarki? Czy faktycznie ma takie światło i tak długo trzyma? https://bo.olazmary.com/index/detail.html?sno=MTAwMTA1NTY4MA==&coll_id=1000990945&from=tiktok&utm_content=1724510025478145&adset_id=1724510032992274&ad_id=1724510044422193&opt_id=32375&utm_source=copy_link&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&share_iid=7042644798390421254&share_link_id=d398ae1f-77cd-4824-bb7a-e671953bf9f3&share_app_id=1233Patrząc po promocji w tym sklepie, to bierz od razu 3 sztuki. Jest spora nadzieja, że po włączeniu ich jednocześnie zasięg wzrośnie do 4,5 km (3x1,5 km). To będzie takie niemieckie "wunderwaffe". A na poważnie. Odpuść ten szajs.Napisz po prostu czy chcesz iść z latarką i sobie przyświecać drogę wykorzystując ręce (bo masz wolne ręce).Czy chcesz źródła światła które rozjaśni Ci teren i potrzebujesz wolnych rąk.Jako latarkę ręczną można swobodnie wybrać coś z firmy Fenix. Szperacze kiedyś były dobre z firmy "Inova". Szukaj latarki na baterie czy akumulatorki AA lub AAA. Jeszcze nikt nie wymyślił adaptera do d..py którym można zasilać wejście USB w lesie bez prądu.Z czołówek warte uwagi będą niewielkie Petzle, nie znam najnowszych modeli, ale "Tikka XP" używam ponad 10 lat i bardzo sobie chwalę, zwłaszcza pracując na wodzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Tak jak koledzy wyżej piszą odpuść tego badziewiaka, ja ze swojęj strony polecam firmę Mactronic, (tunder i black eye mam i używam) jeśli jak piszesz chodzenie po krzakach kamieniach to dobrą czołówkę, mam dwie z Energizera, dają radę dzisiaj bez nich nawet wieczorem na podwórko nie wychodzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Sam marketingowy bełkot i żadnych konkretów. Jeśli latarka wykonana jest z tworzywa ABS, to jej rzekome osiągi można włożyć między bajki. Diody dające na wyjściu 500 lm potrafią nagrzać aluminiową latarkę do kilkudziesięciu stopni C. W obudowie z ABS-u nie mającej możliwości rozproszenia ciepła doszłoby szybko do uszkodzenia diody i zniszczenia obudowy.Jeśli potrzebujesz dobrej latarki na ryby, proponuję jednak czołówkę, np. Nitecore HC 30, Skilhunt H03 (lub 04). To lampki przykładowe które mam i mogę polecić. Ich obudowy są wykonane w całości z aluminium i mają stopień ochrony IPX8 (dopuszczalne zanurzenie w wodzie). Ogniwa oczywiście wymienne, nie będziesz uzależniony od jednego wbudowanego. Poza tymi dwoma, na rynku jest wiele innych, bardzo dobrych latarek. Tak się składa, że w ogromnej większości chińskich. Jednak będą o wiele lepsze niż "niemieckie"...EDIT - literówkakolega dobrze pisze - mam skilhunta h03 i super sprawdza się nad wodą... poszukaj latarek zasilanych ogniwami 18650 - to chyba najlepsze źródło zasilania dla diody... czołówki zasilane AAA mają kilkakrotnie niższy czas pracy przy podobnej jasności... za to są nieco lżejsze i wygodniejsze... ale wymiana po ciemku trzech bateri nie będzie zabawna... jak chcesz mocną latarkę to tylko z korpusem z alu...ps. najzabawniejszy jest ten zasięg w opisie "niemieckiej" latarki:) Edytowane 20 Lutego 2022 przez czarny1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Z tym że te ceny już wyższe. Zastosowanie to przede wszystkim nocne wypady a wiadomo jak to się łazi po kamiennych opaskach, dobrego światła nigdy nie za wiele Kup czołówkę. Ze swojej strony polecam Skilhunt H03, szerokie równe światło, bardzo dobra jakość. Z tańszych czołówek możesz popatrzeć na ofertę Mactronic, mają dobre latarki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) W pierwszym poście miał być drugi link, ale coś poszło nie tak. W telefonie pokazywało mi dwa linki ale teraz faktycznie jest jedenhttps://vm.tiktok.com/ZMLrBa8jJ/ `No i poszły konkrety . Ciekawie to wyglądało ale jak piszecie aby odpuścić to dam sobie spokój z tym tematem Edytowane 20 Lutego 2022 przez Sławomir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Jak już widzę tego typu reklamę a dodatkowo na facebookou czy tik toku to już wiadomo ze na 99 % ściema . Albo z ceną albo z jakością Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Ja używam tej...Bardzo długo na jednym ładowaniu.Analizuje światło otoczenia i dostosowuje moc światła...https://allegro.pl/oferta/latarka-czolowa-petzl-reactive-swift-rl-900lm-11841887327 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) W pierwszym poście miał być drugi link, ale coś poszło nie tak. W telefonie pokazywało mi dwa linki ale teraz faktycznie jest jeden https://vm.tiktok.com/ZMLrBa8jJ/ `No i poszły konkrety . Ciekawie to wyglądało ale jak piszecie aby odpuścić to dam sobie spokój z tym tematemTa latarka z tego linku tera to jest duża. Moze byc ok jesli jest aluminowa. Natomiast jak jest duza to jest mało poreczna. Jesli to ci nie przeszkadza ze nie jest malutka to jest to dobry wybor. Osobiscie preferuje latarki na 2 lub 3 ogniwa z regulacja mocy swiecenia. Natomiast takiej latarki do kieszeni kurtki nie wsadzisz Cos w stylu fenixa ht-18 najlepiej z raczką Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Lutego 2022 przez selk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Było już 124 razy, ale... jakbyś nie znał to powodzenia (coś jak u nas o kołowrotkach) 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Ta latarka z tego linku tera to jest duża. Moze byc ok jesli jest aluminowa. Natomiast jak jest duza to jest mało poreczna. Jesli to ci nie przeszkadza ze nie jest malutka to jest to dobry wybor. Osobiscie preferuje latarki na 2 lub 3 ogniwa z regulacja mocy swiecenia. Natomiast takiej latarki do kieszeni kurtki nie wsadzisz Cos w stylu fenixa ht-18 najlepiej z raczką Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Ten fenix to faktycznie wygląda jak ta z linku Mi chodzi o dobre światło tylko do przejścia po krzatynach , nie wpie,,,,,lić się w dziure od bobera Jeśli macie jakieś propozycje to poproszę o nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Nadal nie wiemy czy chcesz latarkę ręczną, czy czołówkę. Ta druga na rybach i podczas przemieszczania się będzie wygodniejsza. Mam obecnie dwie latarki kątowe (które proponowałem wcześniej) mogące robić za czołowe lub ręczne. Można je także mocować do ubrania lub oporządzenia w zależności od potrzeb. Latarka czołowa jest najwygodniejsza, choć w czasie marszu, mgły lub intensywnych opadów warto ją mocować nieco niżej, np. na klatce piersiowej. Nie rozświetla wówczas przed wzrokiem pary wodnej i kropli, dając przy okazji głębszy światłocień umożliwiający lepszą ocenę nierówności gruntu.Mam również latarki ręczne, ale polecam jednak uniwersalne kątówki. Do przedzierania się przez krzaki proponuję lampę o większym kącie świecenia np. Skilhunt H (z optyką TIR), przy marszach na odkrytej przestrzeni ciut lepsza (większy zasięg) będzie latarka o świetle nieco bardziej skupionym np. wspomniany Nitecore HC 30 (chyba już nieprodukowany, a jego następca HC33 ma niepotrzebnie zbyt dużą moc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Dlarego pisałem ze lepiej kupic latarke z regulacją mocy swiecenia nawet lepiej wieksza i na 3 ogniwa z porecznym uchwytem . Jest bardziej unieersalna. Latarki czołowki jak najbardziej sa przydatne wlasnie do nocnego powrotu z nad wody sciezka kiedy rece zajete. Nie ma co tu wydziwiac z moca bo noszenie kilograma baterii na glowie jest nieporeczne. Czołowka ma byc mala na 3-4-5 minipaluszkow czy akumulatorkow. Czujnik zasiegu tez sie tu przydaje. Jest kilka firm w okolicach 100 zl mozna trafic porzadne produkty. Nie ma sensu kupowac tu megaoszczednego rozwiazania lepiej zabrac zapasowa pare bateryjek ze soba na wyjazd Wszelkie szperacze itp dla celow wedkarstawa chyba sa najmniej przydatne chuba ze do przywabiania ryb Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Lutego 2022 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Convoy s2+.Będziesz zadowolony, za ok 100zł ściągniesz z aliexpress z ładowarką i aku.Lub sofirn IF25ATej drugiej używam ok kilku lat i jestem bardzo zadowolony, nie polecam przypadkiem zaświecić sobie w oczy bo przez kilka minut masz czarno przed oczami. I w zasadzie nie masz się co więcej zastanawiać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Stary, amerykański Maglite, non stop od mw 35 lat. Kiedyś nawet baterie były dużo lepsze.. bo nie z PRC.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 (edytowane) sofirn IF25A - moim zdaniem nietypowe ogniwo zasilającelepiej model zasilany z 3x18650 - taniej dostac , łatwiej dostac dobrej jakości ogniwasporo ładowarek obsługuje standard 18650 sofim ma takie latarki na 18650 natomiast Convoy s2+ to maleńka latarka o wąskim relatywnie strumieniu swiatła przy dłuższym uzywaniu parzy w rękejesli to nie przeszkadza to mozna dokupic uchwyt nagłowny do niej (widziałem takie uchwyty w praktyce) co prawda latarka jest wtedy nad uchem a nie na czole ale swoja role w w miare spełnia Edytowane 22 Lutego 2022 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Zastosowanie to przede wszystkim nocne wypady a wiadomo jak to się łazi po kamiennych opaskach, dobrego światła nigdy nie za wiele Potrzebujesz dwóch latarek, czołówki dającej rozproszone światło (ja lubię diody COB - takie drobniutkie zwykle na żółtym pasku), niekoniecznie supermocnej, żeby mieć wolne ręce w miarę komfortowo się poruszać widząc co jest pod nogami, dość szeroko najbliższe otoczenie i co robisz rękoma (montowanie sprzętu, wiązanie żyłki, zmiana przynęty etc.), a drugiej mocniejszej do oświetlenia tego co jest dalej. Taka konfiguracja z jednej strony daje komfort, z drugiej w razie czego masz zapas. Firm nie doradzę sam używam taniej chininy i dają radę.Wygodniejsze są latarki z możliwością wymiany baterii/akumulatorów, łatwiej wziąć zapasowy akumulatorek, niż powerbank i w środku nocy ładować latarkę przez USB. Mocniejsza latarka zdecydowanie na jeden lub dwa aku 18650, czołówka mogą być 3AAA, 2AA lub 1 x18650. Zasilanie 3x18650 to już raczej przerost mocy nad potrzebami.Jak musi być jedna to faktycznie coś w rodzaju Skilhunta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Dzięki panowie za odpowiedźi, propozycje. Teraz tylko po spisuje modele i będę szukał gdzie kupić. Może jeszcze ktoś coś dopisze bo temat zrobił się ciekawy a i przyda się dla innych poszukiwaczy źródełka światła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi