Bolen30 Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Tera to jest zdjecie które pokazuje karasia.Tamto było słabe więc mamy teraz to co widać dokładnie.Czyli karasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Karaś jak byk???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Panowie, łowię na tym łowisku już kilka sezonów. Potrafię odróżnić karpia od karasia.No jednak chyba nie ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cubby Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Kolego 52 cm karasia to rekord Polski, nie wydaje Ci się to dziwne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 60 cm/4.5 kg Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Kolego 52 cm karasia to rekord Polski, nie wydaje Ci się to dziwne?Wiesz to jest specyficzne łowisko. Zero presji, mnóstwo pokarmu (szczeżuje i inne). Nie zdziwię się jak kiedyś pobije ten rekord Polski. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Wolałbym dokładne zdjęcie głowy... jednakże, cechy morfometryczne wskazują na karasia. Ryba ma pokrój ciała karpia, nasadę ogona jak karp i grube łuski, też jak karp ale... jeśli nie jest to karaś to ewentualnie bastard. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem1987 Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Jak dla mnie poprzednie zdjęcie to hybryda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Jak dla mnie poprzednie zdjęcie to hybryda100% karp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelson Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Wiesz to jest specyficzne łowisko.Tak specyficzne, że karaś wygląda jak karp. Chłopie nie brnij w to dalej, przenieś foto do działu przyłowy i sprawa zamknięta ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 (edytowane) ^^Chłopie, mam opinie znajomego ichtiologa i wybacz ale nie będę się sugerował Twoimi kompetencjami. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Września 2022 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Stuprocentowy karp posiada wąsiki. A ja tu ich nie widzę. Zauważyłeś Zeralda jakieś choćby małe? Krzyżówka karpia z karasiem srebrzystym (C. gibelio) także je ma. Przynajmniej takie hybrydy widziałem już pięćdziesiąt lat temu. Trochę dziwny pokrój ciała, częściej spotyka się srebrzyste o lepszej relacji szerokości do długości. Ale jak można zauważyć na zdjęciu, poniżej linii nabocznej ryba jest nieco zniekształcona. Widać to po ułożeniu łusek na wysokości płetw brzusznych. No i takiego koloru płetwy ogonowej też nigdy u karpia nie widziałem. U srebrzystych często. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Nie przypominam sobie wąsików. Raczej ich nie było (na pewno takich dobrze rozwiniętych jak u karpia). Czy były jakieś szczątkowe? Głowy sobie nie dam urwać. Ale teraz wiem na co zwracać uwagę i przy następnym przyłowie (łowię tam raczej liny, takie 35-55 cm), zrobię zdjęcie "paszczy". Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 (edytowane) Stuprocentowy karp posiada wąsiki. A ja tu ich nie widzę. Zauważyłeś Zeralda jakieś choćby małe? Krzyżówka karpia z karasiem srebrzystym (C. gibelio) także je ma. Przynajmniej takie hybrydy widziałem już pięćdziesiąt lat temu. Trochę dziwny pokrój ciała, częściej spotyka się srebrzyste o lepszej relacji szerokości do długości. Ale jak można zauważyć na zdjęciu, poniżej linii nabocznej ryba jest nieco zniekształcona. Widać to po ułożeniu łusek na wysokości płetw brzusznych. No i takiego koloru płetwy ogonowej też nigdy u karpia nie widziałem. U srebrzystych często.Spójrz na zdjęcie wcześniejsze widać ewidentnie wąsik , poza tym tamta rybą ma zupełnie inny kształt. Skoro uważasz że to karaś wyślij zgłoszenie do WW lub WŚ i się pochwalisz nowym rekordem Polski Edytowane 15 Września 2022 przez highvoltage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupaczek15 Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 karasie jedzą gówno 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 karasie jedzą gównoNo to mamy kolejnego ichtiologa na forum :lol: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 No to mamy kolejnego ichtiologa na forum :lol: Była już monografia pt. "Co zjada pstrąg".Teraz pora na karasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Spójrz na zdjęcie wcześniejsze widać ewidentnie wąsik , poza tym tamta rybą ma zupełnie inny kształt. Skoro uważasz że to karaś wyślij zgłoszenie do WW lub WŚ i się pochwalisz nowym rekordem Polski baaf683e0f64a9758adccd0f369815af.jpgTo co oznaczyłeś jako wąsik nie jest wąsikiem. Wąsy karpia zwężają się ku końcom. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Ryba dziwna,ale kto z nas widział karasia 58cm? Ogólnie: głowa mała jak na karpia, wąsów tam nie widzę...płetwy dolne też jakieś takie nie karpiowe...płetwa grzbietowa w pełnej okazałości była by podpowiedzią cenną... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Myślałem, że karasiami obrodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Kurde chyba zmienię hobby. Widzę karpia lecę dalej a tu 2 strony karp czy karaś. Cuda Panie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) Największa rozkmina jerkbait - karp, może karaś, może hybryda z jdm ????, może wrzuć na forum spławik i grunt tam są specjaliści od ryb spokojnego żeru ???? Edytowane 16 Września 2022 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Pierwsza ryba to karp, druga to karaś.Moim zdaniem oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Przecież widać na pierwszy rzut oka, że hybryda. Korpus 4000 łeb i płetwia od 2500. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) Dyskusja z rodzaju troć czy potokowiec?, ni pies ni wydra ☺. Taki nasz wędkarski folklor.Następnym razem niech kolega zrobi dokładniejsze zdjęcia albo zajrzy do środka i zrobi zdjęcie otrzewnej ???? Edytowane 16 Września 2022 przez rybarak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi