guciolucky Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Kurde chyba zmienię hobby. Widzę karpia lecę dalej a tu 2 strony karp czy karaś. Cuda Panie.Przyznam bez bicia, że na początku miałem podobne odczucia. Jednak podchodzę to takich rzeczy bez emocji i zaufania komukolwiek, łącznie z tym co sugeruje mi pierwsze wrażenie. Niestety sprawę komplikuje fakt, że w obrębie gatunku karp mamy aż 21 możliwych kombinacji ułuszczenia i bardzo dużą rozpiętość proporcji długości do wysokości ciała. Kolejny problem stanowi karaś srebrzysty, który w naszej strefie klimatycznej rzadko ulega dyferencjacji płciowej z efektem w postaci osobników męskich i dlatego nasze doświadczenie z dużymi samcami karasi są bardzo ograniczone... Abstrahując, oba gatunki mogą być bardzo podobne i bez wyraźniejszego zdjęcia głowy, naprawdę trudno ocenić jednoznacznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) Przyznam bez bicia, że na początku miałem podobne odczucia. Jednak podchodzę to takich rzeczy bez emocji i zaufania komukolwiek, łącznie z tym co sugeruje mi pierwsze wrażenie. Niestety sprawę komplikuje fakt, że w obrębie gatunku karp mamy aż 21 możliwych kombinacji ułuszczenia i bardzo dużą rozpiętość proporcji długości do wysokości ciała. Kolejny problem stanowi karaś srebrzysty, który w naszej strefie klimatycznej rzadko ulega dyferencjacji płciowej z efektem w postaci osobników męskich i dlatego nasze doświadczenie z dużymi samcami karasi są bardzo ograniczone... Abstrahując, oba gatunki mogą być bardzo podobne i bez wyraźniejszego zdjęcia głowy, naprawdę trudno ocenić jednoznacznie. IMG_20220916_092059.jpgNosz kierwa JDM i tyle, nad czym tu się rozwodzić. Ewentualnie czy SW,bo podobno łowisko specyficzne. Edytowane 16 Września 2022 przez Hesher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
digger Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Karp, karp. Ładnie musiał chodzić na kiju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) Wczorajsze podczas połowów linów. U kumpla zameldował się taki jegomośc. Stwierdzono brak wąsów. Sent from my Armor 8 using Tapatalk Edytowane 17 Września 2022 przez zeralda 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Powiedz mi proszę czy naprawdę nie widzisz różnicy? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) ^^Różnią się łuskami. Tzn ten większy ma ciemne obwódki. Sent from my Armor 8 using Tapatalk Edytowane 17 Września 2022 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faja Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Egzaminy na kartę powinny być przeprowadzane bardziej precyzyjnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelson Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Zacznijmy od tego, że to forum spiningowe i spamowanie wątku rybami złowionymi na inne metody jest niedozwolone. Chyba, że kolega delikatnie opisze swoje metody regularnych połowów linów i karasi, albo niech nie sieje zamętu i znajdzie sobie forum dla grunciarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strumyk Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Powiedz mi proszę czy naprawdę nie widzisz różnicy? baaf683e0f64a9758adccd0f369815af-1.jpg a08abcaa89729858f5736da4f310fade.jpgRóżnica jest ewidentna ! Jedna ryba leży na miarce a druga obok miarki ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) Zacznijmy od tego, że to forum spiningowe i spamowanie wątku rybami złowionymi na inne metody jest niedozwolone. Chyba, że kolega delikatnie opisze swoje metody regularnych połowów linów i karasi, albo niech nie sieje zamętu i znajdzie sobie forum dla grunciarzy.Łowię na muchę i lekki spinning ale wybacz, szczegółowy know how zachowam dla siebie. Ostatnie zdjęcie to ryba złowiona przez kumpla na spławik (zamieściłem dla celów poglądowych). Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Września 2022 przez zeralda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2844 Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Nie trzeba być super znawcą żeby stwierdzić że ryba na miarce to karaś - japoniec,natomiast druga to ewidentnie karp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 (edytowane) Panowie, zwracam honor. Mnie się dzisiaj nie udało trafić karpia/karasia/hybrydy (na razie lin 55cm). Natomiast kumpel złowił na feedera identycznie "umaszczoną" rybę (65cm). Sprawdziłem i miała wąsa. Także przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Września 2022 przez zeralda 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 E tam, było cisnąć, że to JDM i na salt water 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Zostaje przy moim hobby hehe tak na serio fajna woda z takimi loszkami. Ale by tam z tyką posiedział uaaa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smk111 Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 karasie jedzą gównohahahahaa +1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi