Skocz do zawartości

Karasie 2022

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde chyba zmienię hobby. Widzę karpia lecę dalej a tu 2 strony karp czy karaś. Cuda Panie.

Przyznam bez bicia, że na początku miałem podobne odczucia. Jednak podchodzę to takich rzeczy bez emocji i zaufania komukolwiek, łącznie z tym co sugeruje mi pierwsze wrażenie. Niestety sprawę komplikuje fakt, że w obrębie gatunku karp mamy aż 21 możliwych kombinacji ułuszczenia i bardzo dużą rozpiętość proporcji długości do wysokości ciała. Kolejny problem stanowi karaś srebrzysty, który w naszej strefie klimatycznej rzadko ulega dyferencjacji płciowej z efektem w postaci osobników męskich i dlatego nasze doświadczenie z dużymi samcami karasi są bardzo ograniczone...

Abstrahując, oba gatunki mogą być bardzo podobne i bez wyraźniejszego zdjęcia głowy, naprawdę trudno ocenić jednoznacznie.

post-50477-0-81605100-1663313365_thumb.jpg

• Like 1

Przyznam bez bicia, że na początku miałem podobne odczucia. Jednak podchodzę to takich rzeczy bez emocji i zaufania komukolwiek, łącznie z tym co sugeruje mi pierwsze wrażenie. Niestety sprawę komplikuje fakt, że w obrębie gatunku karp mamy aż 21 możliwych kombinacji ułuszczenia i bardzo dużą rozpiętość proporcji długości do wysokości ciała. Kolejny problem stanowi karaś srebrzysty, który w naszej strefie klimatycznej rzadko ulega dyferencjacji płciowej z efektem w postaci osobników męskich i dlatego nasze doświadczenie z dużymi samcami karasi są bardzo ograniczone...

Abstrahując, oba gatunki mogą być bardzo podobne i bez wyraźniejszego zdjęcia głowy, naprawdę trudno ocenić jednoznacznie.

attachicon.gif IMG_20220916_092059.jpg

Nosz kierwa JDM i tyle, nad czym tu się rozwodzić. Ewentualnie czy SW,bo podobno łowisko specyficzne. Edytowane przez Hesher

Zacznijmy od tego, że to forum spiningowe i spamowanie wątku rybami złowionymi na inne metody jest niedozwolone. Chyba, że kolega delikatnie opisze swoje metody regularnych połowów linów i karasi, albo niech nie sieje zamętu i znajdzie sobie forum dla grunciarzy.

Łowię na muchę i lekki spinning ale wybacz, szczegółowy know how zachowam dla siebie. Ostatnie zdjęcie to ryba złowiona przez kumpla na spławik (zamieściłem dla celów poglądowych).

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez zeralda
  • Like 1

Panowie, zwracam honor. Mnie się dzisiaj nie udało trafić karpia/karasia/hybrydy (na razie lin 55cm). Natomiast kumpel złowił na feedera identycznie "umaszczoną" rybę (65cm). Sprawdziłem i miała wąsa. Także przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam.

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez zeralda
  • Like 8

• 2 miesiące temu...