Niepijący Student Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Witam szanowne gremiumNa forum jestem totalnie świeży i nie będę tutaj ukrywał - stworzyłem profil z powodu uzyskania od Was rzutu pomocną dłonią. Nazywam się Bartek, mam 35 lat, wędkuję odkąd zacząłem siadać. Nie musiałem nawet stać czy chodzić, bo na ryby zabierał mnie mój Tata, gdyż nie miał z kim mnie zostawić, a na ryby iść musiał. Pewnie każdy z nas to zna ???? Tak zaczęła się moja przygoda z wędkarstwem, która trwa już gdzieś z 33 lata (z tego co pamiętam). Nigdy nie odczuwałem potrzeby udzielania się na forach wędkarskich, wolałem po prostu chodzić na ryby. Nastał jednak czas, kiedy moi zdaniem, mogę zrobić coś ciekawego i ważnego dla wędkarstwa jako dziedziny rekreacji, turystyki oraz ująć samo "chodzenie na ryby" w ramy wysiłku fizycznego.Do brzeguPisze pracę na temat wędkarstwa jako sportu oraz rekreacji. Podany przeze mnie temat pracy wywołał mocne obruszenie w Katedrze Wychowania Fizycznego, w której studiuję, gdyż Gremium Profesorów nie ukrywało, że wędkarstwo kojarzy im się z siedzeniem nad wodą i obserwacją spławika (To gdzie tu wysiłek fizyczny ?!?!?!). A wszyscy wiemy, że tak nie jest. Każdy z nas wie ile wysiłku kosztuje spacer ze spiningiem. Każdy z nas poświęcił pewnie nie jedno popołudnie na rowerowy, czy pieszy rekonesans jakiegoś łowiska, gdyż wędkarstwo w ujęciu wysiłku fizycznego, to nie tylko trzymanie wędki i kręcenie kołowrotkiem. To właśnie te liczne rekonesansy. To wycieczki rowerowe, żeby zanęcić łowisko. To spacery nad brzegiem rzeki w celu obserwacji zachowania boleni. To przygotowanie i wodowanie łodzi, zanim zaczniemy w ogóle coś robić. To wszystko jest wysiłek fizyczny związany z wędkarstwem, a przecież podczas tego wysiłku nawet nie mamy w ręku wędki. Przechodząc do samego wędkarstwa, wszyscy pewnie przeszli etap spacerów ze spiningiem, gdzie po kilu godzinach spaceru byliśmy totalnie wypompowani. Każdy z nas pamięta zmęczenie po holu ryby życia. W moim przypadku był to 19.6 kg amur złowiony na odległościówkę przygotowaną na wzdręgi, chodziłem za nim w woderach przez prawie 2 godziny. Ale wyjąłem.O tych wszystkich aspektach wysiłku fizycznego podczas wędkowania piszę pracę magisterską na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Z Waszą pomocą mam okazję przedstawić jedną z ciekawszych prac magisterskich, która być może kiedyś kiedyś będzie miała swój udział w przedstawieniu wędkarstwa i wykorzystaniu Waszych doświadczeń w o wiele szerszym kontekście na naszym polskim naukowym poletku.Jeśli ktoś miałby pytania dotyczące pracy, to oczywiście chętnie odpowiem.Moderatorów oraz administratora uprzejmie proszę o zgodę na zamieszczenie ankiety i nie usuwanie wątku.Pozdrawiam Was serdecznie i z góry dziękuję za okazaną pomocOto link do ankiety google:https://docs.google.com/forms/d/1NPSyc_Nlz3HaL4el7agq07WpxvclVgiUWM3M_LXqIdA/edit?usp=forms_home&ths=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
12345 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Niepijacy student ??? Strach wychodzić w ten link ... Po nicku wnioskuję że jesteś mało wiarygodny 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Słaba ta ankieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niepijący Student Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Słaba ta ankieta. Cześć. Dlaczego słaba ? Jak masz jakieś pomysły, to chętnie je przekażę promotorowi i może faktycznie coś pomożesz w jej tworzeniu. Jestem otwarty na propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Bardzo fajna ankieta. Oby ktoś z tego miał pożytek. Wypełniona, przesłana. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Cześć. Dlaczego słaba ? Jak masz jakieś pomysły, to chętnie je przekażę promotorowi i może faktycznie coś pomożesz w jej tworzeniu. Jestem otwarty na propozycje. wysłałem.....ankieta słaba w tym znaczeniu, że nie na każde pytanie da się odpowiedzieć zaznaczając jedno kółeczko.....albo zaznaczając jakiekolwiek.....ogólnie temat ciekawy, przy pisaniu weź pod uwagę wędkowanie z wędkarskiego kajaka, to jest dopiero połączenie różnych światów i aktywność godna sportowca (przynajmniej) amatora Edytowane 20 Lutego 2022 przez cristovo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niepijący Student Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Cenna uwaga, na pewno to poruszę w pracy. Dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 skoro ma być sport.....akurat wędkarstwo jak dla mnie sportem nie jest......ale wędkarstwo rzutowe już jak najbardziej.....zawsze dodatkowy podrozdział, a jeszcze w rozbiciu na spinning i casting.....można pisać i pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Zacząłem i nie skończyłem. Doszedłem do pytania o życiowe trofeum i czy się zmęczyłem holem. Za swoją największą rybę uznaję potokowca 68 cm. Dla mnie znaczy więcej niż jakieś sumy czy karpie, które złowiłem. Jeszcze jedno. Dzisiaj złowiłem jednego pstrąga. Podczas holu się nie spociłem. Za to przeszedłem się po wądołach 5 km. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Wypełniłem, ale podobnie jak kolega Mysha, uważam, że pytanie o największą rybę i zmęczenie jest trochę od czapy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niepijący Student Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Ale w badaniu wędkarstwa pod względem wysiłku fizycznego właśnie chodzi o jego aspekt wytrzymałościowy/wydolnościowy czy po prostu o "zbadanie straconej energii". Moi drodzy, jak wspomniałem ja też jestem wędkarzem i wiem ile siły kosztowało mnie wyciągnięcie prawie 20 kg amura na odległosciówce z żyłką 0.18, ale wiem też, że wyciągnięcie 2 kg karpia na bata to też "krew, pot i łzy". Wypełniajcie proszę szczerze, a wszystko się uda 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Jak ktoś dojeżdża na łowisko autem, woduje łódź i z niej łowi to zerową odległość pokonuje marszem i później w trakcie łowienia też praktycznie zerową, poza dreptaniem po łodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Jak ktoś dojeżdża na łowisko autem, woduje łódź i z niej łowi to zerową odległość pokonuje marszem i później w trakcie łowienia też praktycznie zerową, poza dreptaniem po łodziAle jeśli non stop rzuca i to kotletami 200-500 g to kalorii sporo idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Ale w badaniu wędkarstwa pod względem wysiłku fizycznego właśnie chodzi o jego aspekt wytrzymałościowy/wydolnościowy czy po prostu o "zbadanie straconej energii". Moi drodzy, jak wspomniałem ja też jestem wędkarzem i wiem ile siły kosztowało mnie wyciągnięcie prawie 20 kg amura na odległosciówce z żyłką 0.18, ale wiem też, że wyciągnięcie 2 kg karpia na bata to też "krew, pot i łzy". Wypełniajcie proszę szczerze, a wszystko się uda Krew pot i łzy to przede wszystkim łażenie po nadwiślańskich piaszczystych skarpach z powalonymi drzewami albo po brzegach rzek pstrągowych w czasie lata (trzciny, jeżyny, pokrzywy dwumetrowe, rowy, bobrowe jamy itp.). Chłopie, co Ty wiesz o łowieniu i zmęczeniu ? Hol ryby to przy tym relaksujący odpoczynek. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Ale jeśli non stop rzuca i to kotletami 200-500 g to kalorii sporo idzie.Nie chodzi mi o spalanie kalorii, tylko o konstrukcję ankiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Chodzac po gorach nigdy sie nie zmeczylem tak jak zapieprzajac w woderach caly dzien po krzkach, sliskich kamieniach, skarpach i skaczac przez ploty i druty. Dziekuje wam farmerzy (UK) Do tego doloze nieraz 2-7km z buta przed i po bo auta nie mam zeby na lowisko dojechac. Ps Do tego mam ostatnio zajawke na lowienie w jeziorach gorskich. Wiec jak by to powiedziec mam sporo pod gorke Tak wiec na ta chwile zaczynam coraz bardziej dbac o swoja kondycje fizyczna po to tylko zeby moc wedkowac Mowi do was 40+ Edytowane 20 Lutego 2022 przez Luckyguliver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Zacząłem i nie skończyłem. Doszedłem do pytania o życiowe trofeum i czy się zmęczyłem holem. Za swoją największą rybę uznaję potokowca 68 cm. Dla mnie znaczy więcej niż jakieś sumy czy karpie, które złowiłem. Jeszcze jedno. Dzisiaj złowiłem jednego pstrąga. Podczas holu się nie spociłem. Za to przeszedłem się po wądołach 5 km.To jest mega fajny temat.Co jest bardziej męczące? Dla jednego będzie to hol karpia. Kto inny powie, że wędrówka przez kilka kilometrów krzaków w spobniobutach, z plecakiem, w upał.Nocne brodzenie w silnym nurcie to też ciężka sprawa. Wywiezienie zestawów w 40 stopniowym upale (w cieniu) też do prostych nie należy. W moim przypadku to był czas, gdy na ryby jeździłem rowerem, woziłem 2m pokrowiec ze sprzętem karpiowym, parasol, fotel, zanęty, ziarna, łącznie kilkadziesiąt kilogramów na plecach. Kilka kilometrów drogi i ten ostatni podjazd pod górę. Normalny człowiek nie przejedzie tak kilometra.A z ryb kiedyś to był 3 godzinny hol amura lub suma w zimną sierpniową nocy, brodziłem gdzieś na bagnach, okropnie zmarzłem. Potem wielkie sumy, super silny mekong. Ostatnio wymęczyły mnie 2 tuńczyki, które wzięły jednocześnie. A największa, a jak to zmierzyć? Chyba najlepiej powiedzieć, że na te największe jeszcze czekam, na jedną z nich zapoluje już za kilka miesięcy ! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Tylko hole ryb, szczególnie te męczące, to nie jest codzienność, więc jeśli kogoś chce się przekonać (udokumentować), że wędkarstwo wiąże się z wysiłkiem fizycznym, to ten rower z wędkami będzie bardziej zasadny, jak i inne chaszcze, wiosłowanie, rzucanie cały dzień spinem, brodzenie w silnym nurcie itp. Jak rozumiem, chyba nie ma mowy o połowie marlinów, bo to nie nasze podwórko . Edytowane 21 Lutego 2022 przez MaleX 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Możesz podać pełny temat swojej pracy? Można by wówczas precyzyjniej sformułować ankietę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Wypełniłem. Ciekawy temat. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) Możesz podać pełny temat swojej pracy? Można by wówczas precyzyjniej sformułować ankietę.Trafne spostrzeżenie.Chyba że temat pracy to: Wędkarstwo - sport i rekreacja? Jak dla mnie wiadomo ,że jedno wiąże się z drugim...Moim zdaniem ankieta jest zbyt ogólnikowa i mam wrażenie, że temat pracy również, obejmuje zbyt duży dział jakim jest wędkarstwo. Może lepiej by ująć temat pracy jako: Wysiłek fizyczny w wędkarstwie spinningowym. Podział na spinning, casting, wędkarstwo muchowe i ewentualnie wędkarstwo morskie( ale niekoniecznie) podział na łowienie z brzegu , łódki, kajaka, plus reszta szczegółowych i związanych z podkategoriami pytań... Edytowane 23 Lutego 2022 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niepijący Student Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 WitamTematem pracy jest "Wędkarstwo w ujęciu sportowym i rekreacyjnym".Temat jest dość szeroki, ale taki też chcę, żeby pozostał. Dlaczego, no otóż dlatego, że zgodnie z definicją:"Sportem są wszelkie formy aktywności fizycznej, które przez uczestnictwo doraźne lub zorganizowane wpływają na wypracowanie lub poprawienie kondycji fizycznej i psychicznej, rozwój stosunków społecznych lub osiągnięcie wyników sportowych na wszelkich poziomach"sportem dla 20 latka będzie można nazwać wędkarstwo spiningowe, gdzie 4 x mc pokonuje po 10 km na pieszo ze spiningiem, machając nim pewnie około 1000 razy.sportem dla 40 latka będzie wiosłowanie 2 km od i do łowiska, obrzucenie trzcinowisk i dalsze wiosłowanie, ale to samo dla 20 latka będzie już raczej wysiłkiem rekreacyjnym.sportem dla 60-70 latków będzie dojazd rowerem na ryby, czy w ogóle chodzenie ze spiningiem. Chociaż tu już płynnie możemy przejść do rekreacji i samego bycia nad wodą w celu odpoczynku umysłowego, połączonego z podtrzymywaniem (systematycznym!) zdolności utylitarnych.I tak jeszcze bardziej płynnie przechodzimy do tego, że wędkarstwo to w większości rekreacja, połączona z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym. Jednakże dla młodych ludzi umiarkowany wysiłek, nie jest tym samym co dla ludzi starszych, bo dla nich sam wyjazd na ryby może stanowić wyzwanie, dzięki któremu w ogóle się ruszają. W tym samym czasie dla ludzi młodych wędkarstwo jest czynnym wypoczynkiem, gdzie swoją wyrobioną np. podczas biegów wytrzymałość i wydolność mogą spożytkować chociażby na długie marsze.Ale tu już wchodzimy w mikrocykle i makrocykle treningowe, więc nie wiem, czy to kogoś tutaj w ogóle zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 (edytowane) Temat pracy jest bardzo szeroki i tylko liźniesz istotę problemu. Nie wystarczy czasu, aby to szczegółowo opisać. Nawet rozdzielenie na dwie oddzielne prace, jedna dot. sportu a druga rekreacji nic nie pomoże, bo to wciąż szeroki temat jeśli chce się rzetelnie opisać. Są metody łowienia, w których wysiłek fizyczny jest większy i mniejszy i do tego jeszcze nie pokrywa się w każdej z metod. Moim zdaniem lepiej zawęzić do jednej metody. Taką metodą z bardzo zróżnicowanym wysiłkiem fizycznym jest wędkarstwo spinningowe. Oprócz łowienia z brzegu czy z łodzi mamy jeszcze zawody wędkarskie, w których należy intensywnie dotrzeć do wybranych miejsc łowienia przed rywalem itd.Ja bym sformułował temat pracy w ten sposób: "Wędkarstwo w ujęciu sportowym i rekreacyjnym na przykładzie wędkarstwa spinningowego". Wówczas można bardziej szczegółowe pytania zamieścić w ankiecie. Czytając definicję sportu można rzecz, że doraźne chodzenie na zakupy do sklepu wędkarskiego też jest sportem . Czeka Ciebie dużo pracy i życzę powodzenia. Edytowane 24 Lutego 2022 przez Banjo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Definicję sportu, którą podałeś pochodzi z Wikipedii. To nie jest najlepsze źródło wiedzy. Lepszym źródłem jest np.: PWN. Z niego jasno wynika co jest sportem. Zatem wg mojej interpretacji wędkarstwo rzutowe oraz zawody wędkarskie zalicza się do sportu, natomiast pozostałe łowienie ryb, to rekreacja lub co najwyżej sport rekreacyjny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejki Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) Wypełnione. Powodzenia! Ciekawa ankieta i pomysł, gratuluję! Kilka pytań zadałbym inaczej, ale to nie moja praca magisterska:) Ankieta nie jest idealna, ale nowatorskie rzeczy nigdy nie są idealne! Zrobione jest wrogiem doskonałego (Paulo, pies który jeździł coelią). Szanuje i rozumiem że dla kogoś pytanie jest niejasne lub niewłaściwe skonstruowane, polecam jednak wypełnić ankietę jak największej liczbie forumowiczów. Być może któreś pytanie wyda się niejasne dla dużej części ankietowanych i pewnie wtedy wypadnie z końcowego zestawienia, może tak być. Polecam ankietowanym nie skupiać się na pojedyńczym pytaniu tylko na odpowiedzi na jaknajwiekszą liczbę pytań. Wyniki na prawdę mogą być interesujące i wcale nie takie oczywiste. Edytowane 25 Lutego 2022 przez snejki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi