Skocz do zawartości

Wędkarstwo - sport i rekreacja ankieta do pracy magisterskiej

Niepijący Student

Rekomendowane odpowiedzi

Definicję sportu, którą podałeś pochodzi z Wikipedii. To nie jest najlepsze źródło wiedzy.

Lepszym źródłem jest np.: PWN. Z niego jasno wynika co jest sportem. Zatem wg mojej interpretacji wędkarstwo rzutowe oraz zawody wędkarskie zalicza się do sportu, natomiast pozostałe łowienie ryb, to rekreacja lub co najwyżej sport rekreacyjny. 

Nie, wcale nie jest lepszym, bo pod hasłami 'Ćwiczenia i gry" nie znalazłbyś chociażby skoków narciarskich, czy motorsportu. To za mocno zawężona definicja.

Ps. A wiki podałem jako pierwszy z brzegu przykład.

Nie, wcale nie jest lepszym, bo pod hasłami 'Ćwiczenia i gry" nie znalazłbyś chociażby skoków narciarskich, czy motorsportu. To za mocno zawężona definicja.

Ps. A wiki podałem jako pierwszy z brzegu przykład.

PWN jest opracowywane przez naukowców, natomiast wikipedia - tutaj stawiam znak zapytania ?  Podałem wcześniej przykład, że pójście do sklepu wędkarskiego wg wikipedii również jest sportem.

Chyba rozmijamy się ze zrozumieniem definicji sportu.  Skoki narciarskie są zimową dyscypliną sportową dlatego nie ma jej wg PWN w ćwiczeniach i grach, dla mnie jest to logiczne. Natomiast trening zawiera ćwiczenia i mogą być też wszelkiego rodzaju gry, jeśli tylko sztab szkoleniowy uzna to za pomocne w rozwoju sportowca.

Ale to Ty piszesz pracę i nie będę Tobie ustawiał planu pracy. Chciałem jedynie pomóc, poradzić. W każdym bądź razie swoim studentom nie pozwalam powoływać się na wikipedię.

Edytowane przez Banjo
  • Like 3

PWN jest opracowywane przez naukowców, natomiast wikipedia - tutaj stawiam znak zapytania ?  Podałem wcześniej przykład, że pójście do sklepu wędkarskiego wg wikipedii również jest sportem.

Chyba rozmijamy się ze zrozumieniem definicji sportu.  Skoki narciarskie są zimową dyscypliną sportową dlatego nie ma jej wg PWN w ćwiczeniach i grach, dla mnie jest to logiczne. Natomiast trening zawiera ćwiczenia i mogą być też wszelkiego rodzaju gry, jeśli tylko sztab szkoleniowy uzna to za pomocne w rozwoju sportowca.

Ale to Ty piszesz pracę i nie będę Tobie ustawiał planu pracy. Chciałem jedynie pomóc, poradzić. W każdym bądź razie swoim studentom nie pozwalam powoływać się na wikipedię.

Tak jak pisałem, podałem przykład na wiki, bo był pierwszym z brzegu, który odpowiada realnej definicji sportu wg mnie, a sportem zajmuję się od 15 lat. Zawsze myślałem, że prawda zapisana jest w książkach, ale im więcej ich przeczytałem, tym lepiej zrozumiałem, że tam też bzdurzą. Może dlatego, że żeby się doktoryzować trzeba mieć jakieś publikacje, to publikują na siłę.To przykre, ale czasami to zauważam. A co do meritum sprawy, czy Korzeniowski uprawiał sport, czy po prostu chodził ? Czy nordic walking jest sportem, czy nie ? Czy skoki spadochronowe to sport ? Wingsuit jest sportem ?