Skocz do zawartości
  • 0

Kajak FeelFree Lure - montaż przetwornika wewnątrz kadłuba

vBartek

Pytanie

Cześć, w końcu uporałem się z umieszczeniem przetwornika w kadłubie. Nie było to jakoś szczególnie trudne ale też wymagało nieco czasu i pracy bo dno jest w kształcie V, niesymetryczne i z łukowatymi ściankami. Mogłem to zrobić na jakąś "plastelinę" lub epoksyd ale pierwsze nie wydawało mi się jakoś szczególnie trwałe (niepewne) a drugie z kolei aż za bardzo a ja lubię mieć takie dodatki w miarę łatwo demontowalne w razie potrzeby.

Szczerze? Bardzo sobie cenię takie umiejscowienie w kadłubie ponieważ ogranicza to bałagan z kablami (zarówno kabel zasilający jak i przetwornika pozostają na stałe w kajaku) i w ogóle wygląda o wiele estetyczniej. Podczas wodowania wkładam po prostu silnik z echo jako całość, do tego 2 baterie i podłączam w kilka sekund.

Acha, w tym  wątku http://jerkbait.pl/topic/165741-wstawienie-po%C5%9Bredniej-wtyczki-i-gniazda-w-przew%C3%B3d-przetwornika-echosondy/

pytałem o możliwośc wstawienia przejściówki w kabel ale odszedłem od tego zamiaru.

• Like 4

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podczepię się pod wątek bo chyba temat niewart nowego. 

Chodzi o montaż przetwornika ze skanowaniem bocznym (GT52 Garmina konkretnie) w oryginalnej wnęce kajaka do tego przeznaczonej. Pytanie czy taki montaż jak pokazałem na rysunku (przekrój kajaka, widok od rufy albo od dziobu) jest poprawny ? Mam wątpliwości czy przetwornik "schowany" we wnęce nie będzie miał zakłóconych odczytów. Teoretycznie tak może być, dużo zależy jak szeroko i z którego punktu przetwornika wiązka sonaru rozchodzi się na boki. Oczywiście mogę go wysunąć w dół ale wówczas będzie narażony na uszkodzenia podczas załadunku kajaka na samochód albo manewrowania nim na lądzie.

Poza tym oryginalna wnęka ma przejście do bakisty gdzie można elegancko schować aku i cały nadmiar kabli, żal nie wykorzystać.

post-57652-0-36305500-1700125553_thumb.pngpost-57652-0-20351400-1700125673_thumb.png

Edytowane przez oldSeb

• 0

Tak, w międzyczasie trafiłem na jakieś zagraniczne forum gdzie to potwierdzają. Hobie wymyśliło coś takiego na rozwiązanie problemu:

Potrzebuje coś podobnego bo ten oryginał Hobie oczywiście nie będzie pasował. Spróbuje przez zimę zaprojektować coś podobnego i wydrukować w 3d.

Edytowane przez oldSeb