Skocz do zawartości

biomaster 2012vs caldia 2012

qbagzu

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega ma caldie,od 2 lat kręci za bolem i działa póki co,choć jak twierdzi jest produkcji japońskiej.Kręcioł starszej wersji.

Ta z tego roku kusi nowoczesnością i lekkością...wielkość 2000 waży niewiele ponad 200g.

Betoniarka Made in China za 1 kafla...trochę ciężko przechodzi przez gardło ale coraz bardziej mnie kusi.Na lekkim spinningu powinna służyć latami.

Zbyt drogi by wysiadł po sezonie używania,negatywnych opinii chyba nie znajdziesz :D

Nie wiem czy można podawać tutaj linki do serwisów zewnętrznych ale znalazłem taki sobie test porównawczy:

http://www.team-rapa.pl/recenzja/caldia-x-3500-vs-caldia-350 0/

Tutaj drugi link:

http://www.team-rapa.pl/recenzja/daiwa-caldia-2000/

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

myśle o zakupie jednego z tych kołowrotków 4000 vs 3500 pomóżcie jakimis opiniami ( używam tpc5000fc ale mi się znudził troche)

Wydaje mi się że to troszkę nieporozumienie. Bo 4000 Shimano to mały kołowrotek do średniego i lekkiego spina, zaś 3500 Daiwa to poważna maszyna na konkretne oranko. To nie są kołowrotki o podobnej klasie /przeznaczeniu. To tylko moja sugestia , ale wolnoć Tomku w swoim domku B)

no nie wiem to jaki shimano oprócz sw do cięższego spina . ja używałem tp500fc ( taki sam jak 4000 tylko szpula głębsza) moim zdaniem 4000 to + - odpowiednik 3500 u daiwy. tp 5000 spisywał sie lux tylko przy woblerach sumowych (dt) zdarzłyo mu sie przyhamować . mam na dzieje że z xship troche będzie lepiej (nie wiem ).

Rozmawiałem z gościem od smarowania koowrotków to mi mówił że w daiwie nawet łozyska na rolce nie ma tylko jakaś tulejka. Mówił też że jakąs mocniejszą zębatke w biomaster zainstalowali (jakiś inny metaL) pzdr jak ktoś kuma więcej to niech pisze

no nie wiem to jaki shimano oprócz sw do cięższego spina . ja używałem tp500fc ( taki sam jak 4000 tylko szpula głębsza) moim zdaniem 4000 to + - odpowiednik 3500 u daiwy. tp 5000 spisywał sie lux tylko przy woblerach sumowych (dt) zdarzłyo mu sie przyhamować . mam na dzieje że z xship troche będzie lepiej (nie wiem ).

Rozmawiałem z gościem od smarowania koowrotków to mi mówił że w daiwie nawet łozyska na rolce nie ma tylko jakaś tulejka. Mówił też że jakąs mocniejszą zębatke w biomaster zainstalowali (jakiś inny metaL) pzdr jak ktoś kuma więcej to niech pisze

Wcześniej nie pisałeś ze chodzi o SW ale i tak to nie zmienia faktu. Jeżeli już uparłeś sie że ma to być 4000 to do ciężkiego sppina potrzebna jest jeszcze jedna, a własciwie dwie literki po tym 4000 tzn. PG. Poza tym 4000 i 5000 to to samo tylko szpulki inne, ale 4000 i 4000PG to już inna bajka B)

nie ma tp pg 5000fc ani biomaster ten model pg na europe napewno. nie chodzi mi o sw tylko normalny

Normalny to znzczy np.F,FA,FC,FB. SW - to kołowrotki przystosowane do połowów w wodzie słonej(morskiej), PG- to kołowrotki o wzmocnionej przekładni przeważnie np.(bebechy od 6000, rotor 4000).Potem są już tylko kombinacje SWPG itd. To tylko bardzo po łebkach (nie zagłębiając się w istotę sprawy) wytłumaczenie o czym rozmawiamy. B)

PS- a na nasz rynek idzie szajs, to tyloko takie moje zdanie :unsure: