Skocz do zawartości

Przyłowy 2022

Lukasieka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę się sprzeczał gdyż mówię, nie łowię sumów, natomiast waga była sprawna i pokazywała w kilogramach, pokazała 13.3kg dla mnie to i tak nie ma wielkiego znaczenia gdyż hol takiej ryby na takim zestawie to sprawdzenie do maksimum możliwości sprzętu i umiejętności wędkarza - to jest dla mnie najważniejsze :)

Jak ktoś chce wrzucać fotki to może lepiej nie podawać długości i wagi prezentowanej ryby, chyba że na miarce, bo z tego co widać po znacznej liczbie zdjęć na forum to przezentowane ryby nawet minimum forumowego nie mają. Te cyfry pod rybami czasem to do dobrego humoru się nadają.

Fajny, czarny sumek. Też wyjąłem coś podobnego na kijku do 5g,tyle że w sezonie ochronnym. Zabawa była długa i raczej statyczna - rybka krążyła po dole i tak z pół h pewnie. Natomiast waga...no faktycznie, coś przy ważeniu musiało nie pójść. Ale czy to takie ważne? Emocje przy holu mają większe znaczenie niż kilogramy czy centymetry :)

• Like 1

Waga na bank błędna.

13,3kg będzie miał sum ponad 120cm, raczej 125.

Ten jest delikatny, widać po dłoniach, często takie przyławiam na rafach.

Czekałem na Twoją wypowiedź Piotrze, bo Ty masz chyba największe doświadczenie z takimi przyłowami.

• Like 2

Specjalnie dziś zrobiłem test wagi, którą ważyłem złowionego suma.

Do reklamówki włożyłem kilogram cukru.

Dlatego jeśli ktoś mi mówi na podstawie zdjęcia czy tego ile przeciętnie ma jaka ryba to lekko przymrużam oko.

Za chwilę w odpowiednim dziale wrzucę film z tego holu. Jeśli ktoś będzie chciał może obejrzeć.

Pozdrawiam serdecznie.

Łukasz

post-69481-0-88835600-1656356589_thumb.jpg

post-69481-0-97250600-1656356598_thumb.jpg

Jeśli waga faktycznie nie przekłamuje, to może zmierzyłeś w calach[emoji23][emoji23][emoji23]

A na poważnie- z moich obserwacji również wynika, że metrowy sum powinien mieć ok. 7-8kg.

Ale czy to ważne ile miał? Czy 7, czy 13kg- to i tak podrostek. Liczy się satysfakcja z wyholowania na teoretycznie nieprzeznaczony na takie ryby sprzęt.

Edytowane przez Kacper Kniaź

Patrząc przez pryzmat linki i ogólnie sprzętu to w sumie istotne bo 8 a 13 to jest spora różnica. Linka wg. producenta ma wytrzymałość 6lb.

Satysfakcja jest ogromna ale też nie lubię kiedy ktoś twierdzi, że kłamię lub naginam rzeczywistość gdyż nie mam w zwyczaju tego robić.

• Like 2

Łukaszu nie brnij w to dalej...

Nikt tu nie posądził Ciebie o kłamstwo,a raczej o pomyłkę. Ryba tej długości nie jest w stanie osiągnąć takiej wagi. To tak jak by człowiek 110cm wzrostu ważył 160kg-jestes w stanie to sobie wyobrazić?

Kilku kolegów napisało przybliżoną wagę takiej ryby.

• Like 2

Łukaszu nie brnij w to dalej...

Nikt tu nie posądził Ciebie o kłamstwo,a raczej o pomyłkę. Ryba tej długości nie jest w stanie osiągnąć takiej wagi. To tak jak by człowiek 110cm wzrostu ważył 160kg-jestes w stanie to sobie wyobrazić?

Kilku kolegów napisało przybliżoną wagę takiej ryby.

No ale tu nie ma pomyłki. Jak widać waga pokazuje dobrze chyba, że w dobie szalonych cen sypią mniej cukru do opakowań ????

To wrzuć dla pewności 10 torebek cukru na tą wagę i będziesz miał wiarygodność który producent w chuja wali...ten od wagi czy ten od cukru ????zero uszypliwości w tym momencie bo wagę ryb pomijam i jej zazwyczaj nie znam ale kiedyś złowiłem sumka równo metr i miał 7,5kg na takiej podobnej wadze ????

• Like 2

Kiedyś tak karpia ważyli tylko waga byla w lbs-ach ;) nikt tu o celowe kłamstwo nie posądza ale gdzieś się musiał błąd pomiarowy wkraść. Może też waga na lbsy była nastawiona i nie z wróciłeś uwagi? Bo to nie realne żeby aż tyle ważył tym bardziej że na jakiegoś mutanta nie wygląda ;)

Tak czy siak gratulację holu na takiej "wykałaczce" i zabawa na pewno była niezła!

• Like 1