Skocz do zawartości

Kurtka ECWCS II Helikon Tex

Czez

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o opinie użytkowników na temat tej kurtki:

http://www.bunqer-militaria.pl/odziez/kurtki-helikon/ecwcs/n owosc-kurtka-ecwcs-ii-generacji-firmy-helikon-tex-olive

Teoretycznie jej parametry nie powalają (oddychalność/wodoszczelność), ale to tylko metka Miałem kurtki o duzo lepszych parametrach i w nich tonąłem po godzinie lub dwóch(od deszczu lub potu).

Szukałem opinii na NGT, ale jest ich niewiele, a część jest formułowana po dwóch dniach uzytkowania :mellow:

Będę wdzięczny z opinie uzytkowników, którzy już trochę przeszli w tej kurtce o ile tacy są na forum. Poza oddychalnością i wodoszczelnością proszę o info nt. szwów, jakości rzepów i ogólnej funkcjonalności np. co wam przeszkadza w kurtce.

Helikon nie odwala kaszanki jak lubi to robić na przykład Surplus. Jeśli jest lżejsza niż helikonowska M65 to jest godna polecenia. Uwaga na rozmiary! Lepiej przymierzyć. Z reguły ubrania są sporo większe niż by o tym świadczyła metka. Ja normalnie chodzę w XXL a M65 z Helikona w rozmiarze XL jest na mnie idealna jeśli nie ciut za duża...

Mam tą kurtkę dopiero 3 miesiące. Na razie OK - dość wygodna. Natomiast parametry nie powalają - jest to po prostu odpowiednik aquatex/hydrotex - tyle że w sklepie turystycznym zapłacisz za kurtkę o takich parametrach gdzieś od 500 zł w górę (w przecenie przed wakacjami po 400). Tak więc cenowo jest OK. Teoretyczne jest odpowiednikiem kurtki amerykańskiej z goretexu - ale goretex z kurtki amarykańskiej miał parametry na poziomei 60 tys a nie 10. Tyle że na alle.. możesz dopaść czasami orginał w cenie nowej z Helikonu ale używany. Funkcjonalnie kurtka z Helikonu jet trochę poprawiona i wygodniejsza. Pogoda na razie nie pozwoliła jej przetestować - zobaczymy co po sezonie jesienno-zimowym.

Dzięki Jabr,

Własnie dlatego, że jakby to powiedzeć rodzaj sklepu + metka podwaja cenę :mellow: zainteresowałem się tą kurtką, a nie wybrałem na wojaż po sklepach turystycznych.

A jak z szyciem? Bo zarówno w polarze, jak i spodniach helikona, które posiadam, szycie pozostawia sporo do życzenia, choć generalnie produkty te są ok i w przystępnej cenie.