Skocz do zawartości

Dobór wędziska do łowienia średnimi zestawami (szczupak)

ElCheetos

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie szukam wędziska do łowienia szczupaków z brzegu i pontonu - na moich łowiskach używam głównie przynęt typu jerk 30-60g, gumy ważące podobnie jak jerki oraz czasami trochę żelastwa (wahadło,obrotówka) - problem leży w tym, że wszystkie interesujące mnie wędziska są albo jednoelementowe lub maja tylko dzieloną rękojeść - przeglądałem Shimano, St.Croix, Abu i wędki które maja cw w interesującym mnie przedziale są przeważnie tak jak pisałem jednoelementowe. Czy ktoś mógłby podrzucić jakiś pomysł?

Długość wędziska najlepiej 2.20-2.30, budżet jest drugorzędną kwestia.

Prorex XR 28-56g; 240 cm. Dołem od 20 górą slider 12s bez kłopotu (trzeba uwierzyć i machać). Bardzo fajny, uniwersalny kij szczupakowy. Jak nie przeszkadza ci jerkowanie dłuższym kijem to polecam.

Ładnie pracuje pod rybą. Jest lekki i nie ma spadów. U mnie z Tatula 200 stanowi podstawowy zestaw na łódkę.

• 2 miesiące temu...

Prorex XR 28-56g; 240 cm. Dołem od 20 górą slider 12s bez kłopotu (trzeba uwierzyć i machać). Bardzo fajny, uniwersalny kij szczupakowy. Jak nie przeszkadza ci jerkowanie dłuższym kijem to polecam.

Ładnie pracuje pod rybą. Jest lekki i nie ma spadów. U mnie z Tatula 200 stanowi podstawowy zestaw na łódkę.

A jak sobie poradzi z 12 g przyneta? Moglbys sprawdzic ile jest od dolnika do pazura? Myslalem o tym Westinie ale dolnik 28cm to bedzie dla mnie za krotki.

To ja przy okazji dopytam o akcję i pracę wspomnianego prorexa xr 28-56 gram. Akcja bardziej med-fast czy fast ? Pracuje cały kij przy wymiarowej rybie powiedzmy 70 cm. czy raczej cześć szczytowa ?

Aby uruchomil się dół w tym kiju potrzeba sporo więcej niż ryby 70cm.Ma bardzo mocny dół,powiedziałby że charakterystyka pracy w kierunku kijów bassowych.

Wykonanie bardzo dobre i ładne,kij lekki i wygodny.