xsenon Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Witam, czy borykaliście się kiedyś z takim problemem jak rozpinające się agrafki podczas holu szczupaków przy większych gumach?Mnie i mojemu kompanowi z lodzi zdarzało się to wielokrtonie- szczególnie przy dużych pajkach i dużych główkach jigowych. Straciliśmy wiele metrowych szczupaków- agrafki rozpinały się nawet przy samej łódce. Podczas holu szczupaka na główce jigowej (30-50g) agrafka układa się czasami w taki sposób, że tworzy się dźwignia i rozpina się... Stosowalismy agrafki Savage, Spinawall, Dragon.... na wszystkich to samo... wyrzymałosci powyżej 20kg. Macie agrafki, które zapobiegły temu zjawisku? Ale tylko zapinane, bo przy tych niezapinanych jerki potrawią wyskoczyć.Myślę, że chodzi tu szczególnie o kształt agrafki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Witam, czy borykaliście się kiedyś z takim problemem jak rozpinające się agrafki podczas holu szczupaków przy większych gumach?Mnie i mojemu kompanowi z lodzi zdarzało się to wielokrtonie- szczególnie przy dużych pajkach i dużych główkach jigowych. Straciliśmy wiele metrowych szczupaków- agrafki rozpinały się nawet przy samej łódce. Podczas holu szczupaka na główce jigowej (30-50g) agrafka układa się czasami w taki sposób, że tworzy się dźwignia i rozpina się... Stosowalismy agrafki Savage, Spinawall, Dragon.... na wszystkich to samo... wyrzymałosci powyżej 20kg. Macie agrafki, które zapobiegły temu zjawisku? Ale tylko zapinane, bo przy tych niezapinanych jerki potrawią wyskoczyć.Myślę, że chodzi tu szczególnie o kształt agrafki.A jakich uzywacie ? Moze jakies zdjecie ? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Miałem problem z odpinaniem się gum i przede wszystkim jerków z gotowych przyponów SG mających EGGSNAP więc szczerze nie polecam. Po kilku przypadkach wszystkie poszły do kosza i wymieniłem je na typ STAY-LOCK SNAP ( w Savage Gear AGRAFKA STAYLOCK SNAP) nigdy więcej podobna sytuacja się nie powtórzyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Miałem problem z odpinaniem się gum i przede wszystkim jerków z gotowych przyponów SG mających EGGSNAP więc szczerze nie polecam. Po kilku przypadkach wszystkie poszły do kosza i wymieniłem je na typ STAY-LOCK SNAP ( w Savage Gear AGRAFKA STAYLOCK SNAP) nigdy więcej podobna sytuacja się nie powtórzyła. Używam tych drugich, uważam że są najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xsenon Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 ooo, ten staylock wygląda super! Jakiej firmy polecacie? SG, Mustad a może jeszcze innne? Ja używałem tradycyjnych agrafek jak na zdjęciu poniżej.. Czas to zmienić. Jak już rozmawiamy o agrafkach to polecacie przypony tytanowe na metry (AFW) z sklepu BRC, czy gotowe tytany od JMC (23 kg,45cm)?W tych JMC 14 kg, krętlik nie wygląda jednak zbyt dobrze.. Jakie tytany do opadu macie sprawdzone?Mówimy tu o pajkach 100+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Spójrz na agrafki robione przez forumowicza @Hesher. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Możesz jeszcze podpytać kolegę @Hesher Robi bardzo mocne agrafki, które być może się nadadzą bo są inne od standardowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Prawie jednocześnie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Takie jak na fotce używałem. Na szczupale do dużych przynęt i w solance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xsenon Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) Panowie, znalazłem na YT mój problemm.. Tak dokładnie własnie to się dzieje.. Widać, ze system stay lock nie rozwiązuje tego problemu... Zgadzam się, że przy jerkach kółeczko jest rozwiązaniem ale co z główkami Jigowymi... Kto wie jak rozwiązać ten problem? OD 2:00 Edytowane 23 Marca 2022 przez xsenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Cześć. Wrzucę później zdjęcie nowego modelu agrafki. Miałem ten sam problem co Ty z większymi jerkami, moje agrafki do nich klinowały się podobnie jak na wideo. Przerobiłem w zeszłym roku ten model i działają bezproblemowo. Tak jak koledzy wcześniej napisali są mocne w ch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xsenon Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Cześć. Wrzucę później zdjęcie nowego modelu agrafki. Miałem ten sam problem co Ty z większymi jerkami, moje agrafki do nich klinowały się podobnie jak na wideo. Przerobiłem w zeszłym roku ten model i działają bezproblemowo. Tak jak koledzy wcześniej napisali są mocne w ch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xsenon Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Cześć. Wrzucę później zdjęcie nowego modelu agrafki. Miałem ten sam problem co Ty z większymi jerkami, moje agrafki do nich klinowały się podobnie jak na wideo. Przerobiłem w zeszłym roku ten model i działają bezproblemowo. Tak jak koledzy wcześniej napisali są mocne w ch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Ryby może nie straciłem przez odpiętą agrafkę, ale kilka jerków już nie wróciło z wody. A wyglądało to tak. Rzut po wyholowanej rybie, prowadzenie jerka i nagle luz który jeszcze kończyłem zacięciem. Z wody zamiast ryby wyciągam sam przypon z odpięta agrafką. Dopiero później dotarło do mnie, że to wszystko działo się po kontakcie z rybą. Od tego czasu zawsze sprawdzam nie tylko sam przypon, ale też agrafkę. Później zdarzyło się jeszcze kilka razy że była odpięta, ale to już zauważyłem i problemu z tego powodu nie było. Agrafki które używam to Spinwal lub Spro o takim samym wyglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Muczaczos, tak to wygląda. Z góry przepraszam za ładowanie prywaty w temat, ale to informacyjnie dla kilku osób, które pytały dzisiaj o ten model. Tak po krótce, są kręcone w 2 większych rozmiarach, M (około-bo nie pamiętam teraz co do milimetea) 20mm/fi08mm i 25mm/fi1mm. Kołnierz jest niewyginany co powoduje, że nie zakleszczają się tak jak w temacie wątku. Nie miałem takiej przygody od zeszłego roku, kiedy je ukręciłem. Agrafki są kręcone bez przegięć na szczypcach prostych, co powoduje mniejsze zmęczenie materiału. Jedyne proste przegięcie jest na końcu czy jak kto woli początku agrafki. Jest to odcinek służący za "prowadnicę" po oczku przynęty dla lepszego komfortu i nie podlega naprężeniom. Agrafki tesotowałem z konkretnymi jerkami po 50-60g i nie miałem ani jednej niespodzianki, na gumy nie łowię wcale. Na koniec-zanim Jano mnie ustrzeli epickim "to nie giełda!" ja uderzeniem wyprzedzającym nie podam ceny tutaj, żeby absolutnie przebiegle zdekonspirować jego zamiary; w dzisiejszych czasach przemyślana taktyka jest na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 A ja się przerzuciłem na takie coś.lekko upierdliwe podczas zmiany przynęty, ale od tamtej pory stracona przynęta to przynęta urwana wraz z zestawem na jakimś zaczepie albo po prostu zmolestowana przez szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 lekko upierdliwe podczas zmiany przynęty, ale od tamtej pory stracona przynęta to przynęta urwana wraz z zestawem na jakimś zaczepie albo po prostu zmolestowana przez szczupaki.A toto od góry to krętliki, to hand made jest czy fabryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) lekko upierdliwe podczas zmiany przynęty, ale od tamtej pory stracona przynęta to przynęta urwana wraz z zestawem na jakimś zaczepie albo po prostu zmolestowana przez szczupaki.A toto od góry to krętliki, to hand made jest czy fabryka?tak, krętikfabryka. Kiedyś chyba Jaxon to robił. Kupiłem na Ali i słowa złego nie powiem, no może poza tym że trzeba przy zmianie przynęty troszku pokręcić, ale cóż to przy jerku za siedem dyszek czy stówkę.Mam modele 33 kg i chyba 40 kg Edytowane 23 Marca 2022 przez Dano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Witam, czy borykaliście się kiedyś z takim problemem jak rozpinające się agrafki podczas holu szczupaków przy większych gumach?Mnie i mojemu kompanowi z lodzi zdarzało się to wielokrtonie- szczególnie przy dużych pajkach i dużych główkach jigowych. Straciliśmy wiele metrowych szczupaków- agrafki rozpinały się nawet przy samej łódce. Podczas holu szczupaka na główce jigowej (30-50g) agrafka układa się czasami w taki sposób, że tworzy się dźwignia i rozpina się... Stosowalismy agrafki Savage, Spinawall, Dragon.... na wszystkich to samo... wyrzymałosci powyżej 20kg. Macie agrafki, które zapobiegły temu zjawisku? Ale tylko zapinane, bo przy tych niezapinanych jerki potrawią wyskoczyć.Myślę, że chodzi tu szczególnie o kształt agrafki. Ciekawe, tyle lat łowię i nie zdarzyło mi się aby agrafka się rozpięła. A spore ryby mam na rozkładzie i łowię głównie na jerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Ciekawe, tyle lat łowię i nie zdarzyło mi się aby agrafka się rozpięła. A spore ryby mam na rozkładzie i łowię głównie na jerki.FarcikI nie zawsze się odpina, czasm przynęta z niej znika i agrafka jest zapięta.Pewien rodzaj agrafek tak ma i mam to na filmie, jak to działa, że znika przynęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 tak, krętikfabryka. Kiedyś chyba Jaxon to robił. Kupiłem na Ali i słowa złego nie powiem, no może poza tym że trzeba przy zmianie przynęty troszku pokręcić, ale cóż to przy jerku za siedem dyszek czy stówkę.Mam modele 33 kg i chyba 40 kgdaj najlepiej od razu linka do Ali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 daj najlepiej od razu linka do Alihttps://pl.aliexpress.com/item/32967034337.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.order_detail.0.0.1a8343ceSdOrEz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Daniel, kiedyś nakupiłem tych agrafek od groma. Jeśli znajdę przed garażem to Ci mogę sprezentować na imprezie bo dla mnie to masakra ze zmianą. Choć fakt, są pewnie jeśli chodzi o trzymanie przynęty. Oczko deko lipne bo małe do woblerów. Przynajmniej tego rozmiaru co ja kupiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) Daniel, kiedyś nakupiłem tych agrafek od groma. Jeśli znajdę przed garażem to Ci mogę sprezentować na imprezie bo dla mnie to masakra ze zmianą. Choć fakt, są pewnie jeśli chodzi o trzymanie przynęty. Oczko deko lipne bo małe do woblerów. Przynajmniej tego rozmiaru co ja kupiłem.duże działają jak trzeba w mojej opinii. Tak - wymiana przynęty nie jest tak szybka jak w snapach, ale nigdy nie straciłem z niej jerka, co w snapach robi się samo niemalMam zapas dobrych, zatem Piotrek podziękuję za lipne z przed garażu Edytowane 23 Marca 2022 przez Dano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Witam, czy borykaliście się kiedyś z takim problemem jak rozpinające się agrafki podczas holu szczupaków przy większych gumach?Mnie i mojemu kompanowi z lodzi zdarzało się to wielokrtonie- szczególnie przy dużych pajkach i dużych główkach jigowych. Straciliśmy wiele metrowych szczupaków- agrafki rozpinały się nawet przy samej łódce. Podczas holu szczupaka na główce jigowej (30-50g) agrafka układa się czasami w taki sposób, że tworzy się dźwignia i rozpina się... Stosowalismy agrafki Savage, Spinawall, Dragon.... na wszystkich to samo... wyrzymałosci powyżej 20kg. Macie agrafki, które zapobiegły temu zjawisku? Ale tylko zapinane, bo przy tych niezapinanych jerki potrawią wyskoczyć.Myślę, że chodzi tu szczególnie o kształt agrafki. uzywam glownie staylockow, tych w ksztalcie spinwala morskiego (w wiekszosci sa to podroby z chin za 2e za xxx sztuk tylko z grubego drutu). lowie gumami do jakis 35cm /kilkuset g. Nie dzieja sie cuda. Ps moje agrafki tez testuje do 20 kg, ale nie czytajac opakowaie tylko podnoszac 20kg z ziemii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi