Grzegorz B. Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) Fajna rzecz, w sumie jakby zrobić taki odcinek prowadzący oczko przynęty to byłybu całkiem spoko w użytkowaniu. Czejcie chwilęWiem o co Ci chodzi i z tego co pamiętam widziałem już gdzieś takie wersje. Jednak takie rozwiązanie ma pewną wadę. Otóż w pokazanym modelu, gdzie nie ma żadnych dodatkowych zagięć i zadziorów, łącznik jest maksymalnie opływowy i dzięki temu nie ma ryzyka np. zaklinowania się agrafki w poprzek oczka jerka, czy zahaczenia wystającym elementem o przypon co jest częstą bolączką przy różnych modelach agrafek. Co więcej, opływowy kształt minimalizuje czepianie się glonów i innego zielska. Dodam, że przy odpowiedniej technice i odrobinie praktyki wymiana jerka jest szybsza niż przy tradycyjnej dużej, mocnej agrafce. Edytowane 26 Marca 2022 przez Grzegorz B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 No jest. Dwie prowadnice są potrzebne do zakładania/zdejmowania i śmiga to niedużo gorzej niż quick snapy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Szybki jesteś w konstruowaniu ale uprzedziłem Twoją odpowiedź Właśnie podobny model jak pokazałeś widziałem gdzieś wcześniej. Tańczący jerk może zahaczać o wystającą prowadnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Akurat siedzę przy stelażach to pyknąłem przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Wyobraźnia w żaden sposób mi nie pozwala zrozumieć, co się wydarzyło ale ja nigdy nie testowałem tego z małymi przynętami. U mnie tylko duże gumy i jerki. Używam szczypiec żeby przytrzymać agrafkę i nakręcam jerka. Muszę wykonać trzy obroty aby dokręcić jerka do własciwego miejsca. Jak to możliwe, że coś takiego Ci się stało?Jak po uderzeniu o wodę straciłes przynętę z czegoś takiego? NiepojęteDaniel po prostu nie wiem . Widocznie oczko woblera/główki przy którymś rzucie weszło w spiralę i zaczęło się przesuwać po niej . Innego wytłumaczenia nie ma …Nie twierdzę że świderki są złe . Może po prostu ja źle trafiłem albo na producenta albo na partię wyrobu .Teraz zamiast nich do mniejszych przynęt używam prostych Bushido i wszystko jest Ok . No i właśnie jeszcze jeden fakt o którym napisałeś . Łapy mam jak do pługa a nie operacji chirurgicznych i przy mniejszych wielkościach szczypce są konieczne . Przy prostych agrafkach szczypce nie są potrzebne a to dla mnie plus ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) No jest. Dwie prowadnice są potrzebne do zakładania/zdejmowania i śmiga to niedużo gorzej niż quick snapy. IMG_20220326_213459.jpg IMG_20220326_213743.jpgNo te wyglądają nieźle ????. Kiedy produkcja ? ???? Stanę pierwszy w kolejce ???????? Edytowane 26 Marca 2022 przez sero1975 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Raczej nigdy. Tak z ciekawości ukręciłem. Jest jeszcze podobna konstrukcja, którą kiedyś widziałem w internetach. Może jutro ukręcę i wrzucę fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 No te wyglądają nieźle . Kiedy produkcja ? Stanę pierwszy w kolejce https://pl.aliexpress.com/item/1005003830170393.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.48ec3c00DBRLgJ&mp=1 tu jest coś podobnego - wczoraj oglądałem i zastanawiałem sie nad kupnem pakietu dla testu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 https://pl.aliexpress.com/item/1005003830170393.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.48ec3c00DBRLgJ&mp=1 tu jest coś podobnego - wczoraj oglądałem i zastanawiałem sie nad kupnem pakietu dla testuKonstrukcja podobna do wrzuconej przeze mnie, tylko ten jeden koniec drucika jest skrócony. Nie jest to dobre rozwiązanie, bo w skrajnym przypadku oczko jerka/woblera wejdzie na tą górną część a przy zacięciu zjedzie po prowadnicy i przynęta będzie trzymała się tylko na jednym kawałku drutu. Powtórzę jeszcze raz - konstrukcyjnie model który wrzuciłem jest najlepiej dopracowany, zapięcie przynęty jest równie szybkie jak przy zwykłych agrafkach i nie ma co na siłę szukać innych rozwiązań. Mamy połączenie niezawodności kółka łącznikowego z prostotą wymiany (bez wspomagania się narzędziami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Dla dużych przynęt i obciążeń warto stosować agrafkę zakręcaną. Melanzyk (twórca jerków) tu na forum kiedyś, tak parę latek temu wkleił swój film jak on robi takie łączniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xsenon Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Jak już mowa o tak dobrych i mocnych agrafkach to jakich stalek do nich używacie? Ktoś testował JMC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Tylko samodzielnie robione. Poskrecane do smieci. W okoniowce z najcienszego savage gear (13lbs?)W szczupakowce z cos kolo 40lbs. W jerkowce i sprzecie do duzych gum stalka 100 do 150kg na rekina. W okoniowce pojedyncze zaciski reszta podwojne. 0 gotowcow tytanow etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xsenon Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Tylko samodzielnie robione. Poskrecane do smieci. W okoniowce z najcienszego savage gear (13lbs?)W szczupakowce z cos kolo 40lbs. W jerkowce i sprzecie do duzych gum stalka 100 do 150kg na rekina. W okoniowce pojedyncze zaciski reszta podwojne. 0 gotowcow tytanow etc...Jakie materiał masz sprawdzony? Druty od AFW? Jakich zacisków używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Kupuje losowo co jest w sklepie. Najczesciej savage (wczesniej fox byl popularny tutaj) pike pro drennan etc.Staram sie bez otuliny. Tulejki tez losowe ale markowe.Wiazane ( jak fox easy twist), tytanowe i inne wynalazki mi sie nie sprawdzaly. Tytany byly ok, ale drogie i jak zawodzily to znienacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CORNEL Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Kilkanaście razy zdażyło mi się, że rozpinały się agrafki Dragona. Od 2 lat używam Spinwala i nie mam takich zdarzeń. Kombinuje często z ciężarkiem łezką lub pałeczką wpinanym w agrafke. Na Dragonowskich ciężarek powodował otwieranie się agrafki, Spinwal jest dużo lepszy. Dragon otwierał się też w pysku ryby, nieraz wyciągałem przynętę na rozpiętej agrafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) Przy łowieniu na jerki zrezygnowałem z agrafek i używam takich łączników jak na zdjęciu poniżej. Do jerków nie znajdziecie nic lepszego. Niestety nie nadają się do główek.W jaki sposób zmieniasz przynęty, używasz szczypiec czy da się zmienić przynętę w palcach nie używając dodatkowych narzędzi .?. Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) W jaki sposób zmieniasz przynęty, używasz szczypiec czy da się zmienić przynętę w palcach nie używając dodatkowych narzędzi .?.Żadnych narzędzi. Wymiana przynęty jest błyskawiczna w samych palcach. Poniżej instrukcja, która generalnie pokazuje o co chodzi, chociaż jak na nią patrzę, to wydaje się bardziej skomplikowana niż rzeczywistość W razie czego myślę, że mógłbym wrzucić filmik pokazujący jak to robię. Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez Grzegorz B. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczuszka Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 Żadnych narzędzi. Wymiana przynęty jest błyskawiczna w samych palcach. Poniżej instrukcja, która generalnie pokazuje o co chodzi, chociaż jak na nią patrzę, to wydaje się bardziej skomplikowana niż rzeczywistość W razie czego myślę, że mógłbym wrzucić filmik pokazujący jak to robię. Możesz powiedzieć gdzie je kupijesz? Czy to coś podobnego do savage gear custom salt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 (edytowane) masz: https://pl.aliexpress.com/item/1005001803876690.html?spm=a2g0o.cart.0.0.202b452chcaswP&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol od siebie polecam agrafki afw (dostępne na allegro) - są bardzo mocne i twarde, zapięcie najmniejszego rozmiaru reką jest upierdliwe... za to bardzo mocne, b. małe i niezawodne... zdarzyło mi się chyba dwa razy złamać długo (pewnie ze 3 miesiące) uzywaną agrafkę, ale przy jej rozpinaniu, a nie w wodzie - klasyczne zmęczenie często giętego materiału... zawsze wytrzymuje więcej niż wyrywany na siłę odczepiaczem owner st46 2/0... ps. te z linku są ciekawe, bo krótkie - bedą się mniej zaczepiać za przednią kotwicę jerka... Edytowane 31 Stycznia 2024 przez czarny1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 (edytowane) Tych AFW niestety nie polecam... https://allegro.pl/oferta/kretliki-z-agrafka-a-f-w-32kg-5-szt-10942325000W ostatnim sezonie szczupak zabrał mi z niej Fatso Cranka 10. Mam świadka kolegę z naszego Forum Używałem tych agrafek od lat. Jaszcze jak ich nie było u nas sprowadzałem by Ebay z USA. W zasadzie uważałem za 100% pewniaki.Na tamtą wyprawę zrobiłem kilka sztuk przyponów z Fluoro 1,0 mm. Na jednym końcu: łącznik bezwęzłowy i krętlik stalowy AFW, Na drugim - krętlik AFW z agrafką z linku.Po braniu na rzeczonego Fatsiaka prezentuję Tomkowi piękną parabolę BM BX Shimano do 40g... Nagle luz Czuję że nie ma przynęty. Puszczam joby na Fluoro...Patrzę a tu agrafka otwarta Ale krętliki to dalej dla mnie NR.: 1! Edytowane 31 Stycznia 2024 przez homax 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 (edytowane) właśnie te:)a jeden wyjątek nic nie znaczy... może nie zapiąłeś lub nie do końca zapiąłeś... każdemu może się zdarzyć wtopa:) ja używam od lat... ty uzywasz... i tylko jeden jedyny wypadek? jedyna inna opcja jaka widzę to długo używana, już niemal niesprężynująca agrafka na samej krawędzi pęknięcia... przecież żeby to rozpiąć trzeba uważać na palce lub użyć szczypiec:)krętliki są faktycznie nie do za...a:) gdzieś w gratach leży taki wygiety w połowie o jakieś 30 stopni (odczepiacz na milimetrowej plecionce:)) z oczkiem na maxa rozgiętym... i nawet w tym stanie jest wystarczająco mocny na suma:) agrafka zresztą też wytrzymała i to bez odkształceń ps. po cholere Ci dodatkowy kretlik? zwiąż bezpośrednio fluoro z plecionką - to naprawdę zdecydowanie lepsze rozwiązanie. możesz m.in. zastosować długi przypon nieprzeszkadzający w rzucaniu... no i nie plącze się... Edytowane 31 Stycznia 2024 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 Sławek i niezapięta agrafka, czy inne niedopatrzenie??? Nie znasz gościa. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 faktycznie nie znam:)ale agrafki znam i nie widzę innych opcji:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 właśnie te:)a jeden wyjątek nic nie znaczy... może nie zapiąłeś lub nie do końca zapiąłeś... każdemu może się zdarzyć wtopa:) ja używam od lat... ty uzywasz... i tylko jeden jedyny wypadek? jedyna inna opcja jaka widzę to długo używana, już niemal niesprężynująca agrafka na samej krawędzi pęknięcia... przecież żeby to rozpiąć trzeba uważać na palce lub użyć szczypiec:)krętliki są faktycznie nie do za...a:) gdzieś w gratach leży taki wygiety w połowie o jakieś 30 stopni (odczepiacz na milimetrowej plecionce:)) z oczkiem na maxa rozgiętym... i nawet w tym stanie jest wystarczająco mocny na suma:) agrafka zresztą też wytrzymała i to bez odkształceń ps. po cholere Ci dodatkowy kretlik? zwiąż bezpośrednio fluoro z plecionką - to naprawdę zdecydowanie lepsze rozwiązanie. możesz m.in. zastosować długi przypon nieprzeszkadzający w rzucaniu... no i nie plącze się...Przypon był świeżo zrobiony tuż przed wyprawą z nowych elementów, czyli łowił 1 góra 2 dni.Dodatkowy krętlik.... Jako dodatkowe zabezpieczenie antyskręceniowe. Zresztą gdybym miał zastosować jeden krętlik to bym raczej wyciął ten przy agrafce bo zdjąć się go nie da.Krótko widać łowisz. Nie takie rzeczy mi się zdarzyły. Np szczupak który wykręcił i zabrał kotwicę z kółkiem z Fatso 10ki z tym że nie Kranka. A kółka tam są pancerne. Podobna sytuacja z wykręconą kotwicą w woblerze trolingowym Rapali u kolegi na łodzi. Po prostu czasem tak się zestaw ułoży w paszczy, zadziałają takie wektory, że to co nieprawdopodobne staje się faktem.Te agrafki u mnie są spalone. Poszły by do kosza ale że są tam dobre stalowe krętliki to będę je sukcesywnie odzyskiwał.Pozdrawiam łowców 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 tak wyglada kółko na chwilę przed wykręceniem przez szczupaka, wynik szarpania się z trzcinami:) a kółka były wystarczające na hol dowolnego szczupaka, nie miał prawa rozgiąći faktycznie kilka godzin wcześniej szczupak spadł razem z kotwicą i kółkiem:( po tym na foto przynajmniej wiedziałem dlaczego i od razu wymieniłem wszystkie kółka na sumowe... nie ma niezawodnych agrafek... jak coś rozepniesz palcami to w wodzie też kiedyś zawiedzie... wystarczy splot niekorzystnych czynników... ważne jest prawdopodobieństwo, że tak się stanie, a w afw jest minimalne... a jak koniecznie chcesz mieć pewność to trzeba pomijać wszelkie zbędne elementy i połączyć jerki na stałe z przyponem tzn. każdy jerk ma zarobiony na oczku własny przypon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi