Skocz do zawartości

Rozmiary podkładek do kołowrotków i problem Emblem X300iA rotor odstaje od korpusu.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Mityczne ząbkowanie ustaje pod obciążeniem. Tzn jest mniej wyczuwalne, a w moich wraz ze wzrostem obciążenia się zmniejsza do nawet zaniku efektu. Ten stukot to powtarzalny? W tym samym położeniu korbki, rotora?

Właśnie nie. Usiłowałem znaleźć prawidłowość jakąś - bo wtedy łatwiej by było diagnozować problem... Zwłaszcza pod kątem wormshafta - bo gdyby stuk był w określonym układzie rotora/korby to bym wiedział że trzeba szukać po zębach albo rowkach układu wodzika. Ale tam nic złego się nie dzieje po bebechach...żadnych uszkodzeń/zadr.

Stukanie pojawia się pod obciążeniem. Im większy opór przynęty - tym częściej "chrupie". Bez jakiejś regularności.Kręcąc na sucho - idzie idealnie.

Znów rozebrałem kołowrotek, i stwierdzam dalikatny luz na tulei podpierającej pinion. Łożysko piniona też ma odrobinkę za duży jak na moje oko luz. W efekcie rotor nie jest na sztywno i ma lekkie luzy boczne. W pionie siedzi sztywno (ale dołożyłem podkładeczkę na pinion). Dołożyłem małą podkładeczkę z teflonu na wałek wormshaft, poskręcałem na nowym smarowidle i kręci super - bez jakichkolwiek oporów czy szumów. Prace pod przynętą sprawdzę dopiero w weekend. 

Mam teorię, że winny jest luz boczny rotora. Jak przynęta/ryba stawia opór - rotor jest "ciągnięty" w górę i układ pinion-koło główne jest "koszony" przez co zmienia się kąt natarcia zębów przekładni. 

Dziś pomierzę i spróbuję nabyć odpowiednie łożysko na pinion. Większy problem jest z tulejką podpierającą - jest szansa to w kraju dostać?

Ewentualnie - czy uskuteczniał ktoś wsadzenie łożyska zamiast tej tulejki? Teoretycznie było by to do zrobienia przy rozwierceniu gniazda, choć pewności nie mam czy jest wystarczająco materiału by tam stabilnie posadzić łożysko...

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

pinion podparty jest w dwóch miejscach - łożyskiem pod rotorem/oporówką, oraz na końcówce - siedzi sobie końcem  w teflonowej tulejce (mam model emblem s 2500 ia) osadzonej w jakby "przegrodzie" korpusu. Nie wiem jak nowsze/wyższe generacje... ale u mnie jest tak właśnie. 

U mnie, samo łożysko ma delikatny luz (na moje oko może zbyt duży), do tego - wydaje się, że tulejka stabilizująca pinion jest już wypracowana, przez co ma on w całości lekki luz. W efekcie - cały rotor ma lekki luz boczny. 

A pisząc o tulei - mam na myśli część 65 z tego schematu: http://schematics.mikesreelrepair.com/albums/daiwa/Daiwa_Emblem-Z_2500i.pdf

Edytowane przez milczacy