krzysju Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Cześć. Mam dylemat co kupić na dach by zapakować się klamotami na wakacje . Wymaganie moje dotyczące tego bagażnika :1) łatwe mocowanie do belek Wingbar od Thule,2) dwustronne otwieranie,3) łatwe zamykanie ,4) dobra aerodynamika i małe szumy .5) pojemność od 300 litrów do powiedzmy 400 .. Mam dach płaski na długości 150 cm i nie wiem czy do tego dobiera się max możliwą długość bagażnika dachowego.... Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez krzysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Ja zakupiłem Inter Pack Traxer 6.6. Ma system łatwego montażu, demontażu jest pojemny i jakoś super nie utrudnia jazdy.https://www.interpack.eu/product-pol-4805-Box-dachowy-Inter-Pack-Traxer-6-6-antracyt.html Płaciłem niecałe 1400 zł Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Weź Thule. Wszystko zależy od budżetu. Masz belki to wiesz jak jest z jakością wykonania. Długość dowolną. Ważne by nie zasłaniać szyby przedniej, kilka cm można wypuścić a jeśli masz hatchback to aby można było otworzyć bagażnik auta. Do Thule można kupić torby podróżne idealnie dopasowane do boxa. No i wszystko ładnie pasuje do siebie.Nawet najlepszy będzie szumiał. No i do 120km/h jest ograniczona prędkość. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Jeździłem z Thule 160 i nic się nie dzieje. Warto dopłacić za jakość. Przy -25 jest elastyczny i bez problemów z zamkami, kolegi Inter Pack nie miał ochoty otworzyć się. Kupujesz na całe lata, nie oszczędzaj. Ja mam trumnę i belki Thule ponad 12 lat i jedyny problem to utlenienie zamków w belkach. Czasem trzeba dwa - trzy razy obrócić zamek, żeby się otworzył/zamknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Moim zdaniem w Thule za dużo płaci się za markę. W tej chwili Inter pack czy Taurus wcale nie jest gorszy.Kilka lat temu kupiłem boxa z nieistniejącej już na naszym rynku firmy FeuVert, model ecospace. 440 l, szybkie mocowanie. Otwierany na jedną stronę. Po kilku latach użytkowania nadal nie widzę potrzeby obustronnego otwierania.Solidnie wykonany i bezproblemowo służy mi do dzisiaj.https://www.dailymotion.com/video/x545m51 Z tymi 120 km/h to też nie przesadzaj. Box ma podane 130 a i 140 można tylko spalanie mega wzrasta.Na początek sprawdź nośność dachu auta.A boxa dobieraj w zależności co chcesz przewozić. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Ja od siedmiu lat użytkuję box i belki od InterPacka, zdecydowanie polecam. Jedna uwaga, obojętnie jaką firmę wybierzesz to omijaj najniższe modele, kwestia jakości plastiku.Jeśli chodzi o szumy to w moim przypadku głośniej jest jak mam same belki na relingach, po dołożeniu boxa już jest zdecydowanie ciszej.Odnośnie otwierania dwustronnego( ja mam jednostronne) to myślę, że może przydać się jedynie przy pakowaniu nart lub jeśli dokupisz torby dedykowane do boxa. InterPack też już chyba je ma w ofercie. Najlepiej podjedź do firmy specjalizującej się w bagażnikach - przymierzysz, doradzą. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Białek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Też byłem przed podobnym wyborem. W końcu po przymiarkach i rozmowach w specjalistycznym sklepie kupiłem Thule Force XT L (pasuje w zasadzie do większości aut - nie patrz na długość dachu, box trzeba przymierzyć lub zadzwonić do sklepu). Serio, można się zdziwić jakiej długości boksy pasują do małych aut. Zawsze kupuj najdłuższy na jaki ciebie stać (miejsca nigdy za mało). Z zalet: cisza do 100-110km/h, super szybki montaż do belek - fajny system, pasuje do chyba wszystkich belek, regulowany rozstaw uchwytów, dwustronne otwieranie (dla mnie to było ważne), powierzchnia boksu łatwa w utrzymaniu czystości (nie jest świecąca, gdzie widać każde rysy - tak ma droższy model), bardzo dobrze spasowany (u konkurencji jest znacznie gorzej - mam na myśli Taurus), niżej osadzony na belkach (ma przetłoczenia), źle zamkniesz boks nie wyjmiesz od niego kluczyka (to ważne - masz pewność, że można bezpiecznie ruszać w trasę lub zostawić pojazd na parkingu). I uwagi: dość drogi - tylko przy sprzedaży auta boks zostaje. Taki bagażnik zazwyczaj użytkuje się latami. Sprawdź też nośność dachu - jest ważniejsza niż ładowność boksu (uwzględni belki i masę samego boksu). Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Dawid.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Faktycznie pomyłka z boxem 130 z rowerem 120. Ja osobiście jechałem 160 i nic się nie stało, kolega bujał do 170. Producent ponosi odpowiedzialność za "urządzenia" do deklarowanych prędkości a i są kraje, które dotkliwie każą za nieprzestrzeganie prędkości z boxem czy rowerem na dachu.Jeśli są problemy z zamkiem to można wymienić. Ja założyłem sobie nowe zamki by mieć do wszystkiego jeden kluczyk. Tak więc fajne rozwiązanie. Bo jeśli masz boxa, bagażnik rowerowy np 2 bo można przy szerokich belkach i wąskim boxie założyć dwa rowery, wtedy mamy aż 4 kluczyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Przy moim Traxerze 6.6 wchodzi mi jeszcze jeden uchwyt na rower - wtedy przydaje się dwustronne otwieranie. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Dzięki za sugestie.Wybiorę się w takim razie do sklepów z bagażnikami i zrobię przymiarki. Mam wpis taki w specyfikacji samochodu : (***) Relingi dachowe Lineaccessori Fiat, nośność maksymalna: 50 kg.Co zawęża zakres poszukiwań .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Tak mi się wydaje ,że bagażnik na dach samochodowy (jak czytamy w tytule postu) to całkiem coś innego jak box dachowy Najważniejsze ,że się dogadaliście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Tytuł postu a jego treść to dwie różne wątki. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Ja ze swojej strony polecę Thule Motion. Mam od paru lat i jak na ten gabaryt to go prawie w ogóle nie słychać na dachu. Łatwy montaż, świetne wykonanie i miejsca w środku tyle, że się teściowa z teściem mieszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Dzięki za sugestie.Wybiorę się w takim razie do sklepów z bagażnikami i zrobię przymiarki. Mam wpis taki w specyfikacji samochodu : (***) Relingi dachowe Lineaccessori Fiat, nośność maksymalna: 50 kg.Co zawęża zakres poszukiwań ....50 kg to bardzo mało.U mnie dach ma 100 kg a box 75 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 50 kg to bardzo mało.U mnie dach ma 100 kg a box 75 kg.Niestety dach szklany ma swoje minusy jak widać. Normalnie można dźwigać 80 kg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Posiadam od dwóch sezonów Kamei 510. Teraz tańszy bo nielakierowany model husky też ma otwieranie na dwie strony. Niskie szumy i box dachowy? Coś takiego nie istnieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Niskie szumy i box dachowy? Coś takiego nie istnieje. Istnieje, poniżej magiczny środek pozwalający znacząco ograniczyć szumy i inne niepożądane dźwięki podczas jazdy pochodzące szczególnie z konstrukcji bagażnika Zachowuje skuteczność nawet na wypasionych profilowanych belkach typu wingbar. Podczas wyboru bagażnika warto zwrócić uwagę czy elementy bezpośredniego mocowania są metalowe, każdy plastik nawet zaion wyrobi się pod wpływem czasu, naprężeń, warunków atmosferycznych i straci wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi