Skocz do zawartości

O ile można przeciążyć kij..?

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do ponownego kupna Guide Select Skinner Cast, lepiej by mi pasował nowy Jig&Jerk 213cm do 100g ale to niestety jednoskład bardziej mi odpowiada dwuskład. Kij będzie spasowany z Abu Revo SX 2010.

Używałem swego czasu Skinnera do max 70g ale po tym co ostatnio się dzieje na moim łowisku (szczupaki ściągają mi holowane okonie 20/25cm i nawet poza przypon się zdarzyło - okoń 20cm+guma 11,5cm+przypon 35cm) - tym samym postanowiłem używać Fatso 14 F i S czyli 100g - i pytanko czy spokojnie mogę o tyle przeciążyć Skinner Casta czyli o 20g? Fatso 14 będę używał sporadycznie głównie fatso 10 i slidery 10,12.

Rozważę również ciekawe propozycje innych kijków ale akurat GS najlepiej mi pasuje do Abu Revo SX 2010 (zestawik będzie cały czarny na białej plecionce).

O tych wędkach było ostatnio na forum ogólnym.

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8860&amp ;start=0&

Ja teraz wolałbym wybrać blank z MHXa i uzbroić w najbardziej utylitarny sposób żeby było taniej , albo wybrałbym jakąś tańszą wędkę seryjną niskomodułową.

Jednak jeśli liczysz się z tym że może ci pęknąć i cię to nie odstręcza to poza tym nic złego o tych wędkach powiedzieć nie mogę.

Acha ! Jeszcze konkretna odpowiedź na zadane pytanie.

Przeciążenie o 20g nie zrobi na niej żadnego wrażenia.

Ja swoją przeciążyłem znacznie , znacznie bardziej.

:mellow:

Napisałem o MHX , bo to byłaby chyba najtańsza opcja z dożywotnią gwarancją .

O ile się nie mylę.

Mam takiego MHXa opisanego do 1/2 oz. ( od Mekamila ) rzucam nim przynętami po 20g i ani nie piśnie. Dopiero guma 12cm. Na główce 15g. sprawiła że zrobił się miękki przy wyrzucie , ale o dziwo podbijał dość dobrze.

A nie lepiej w tym budżecie szukac używki avida spod znaku kapuścianego liścia?25lb kij obsłuży wszystko, budżetu nie zrujnuje, w 2 kawałkach sa premiery, sam mam takiego. nie slyszałem, by jakoś łamały się w głupi sposób, czego o dragonie neistety nie da się powiedzieć.

To zadzwoń do serwisu Dragona i spytaj o możliwość dokupienia złamanej części . Kiedyś rozmawiałem w podobnej sprawie z szefem tego serwisu i była to bardzo dobra rozmowa ; generalnie wszystko tam można załatwić .

Za jedną część zapłacisz połowę ceny wędki - więc warto.