Skocz do zawartości
  • 0

Czym zakleić małe rozdarcie. Ponton Yamaha ?

piotrekadventures

Pytanie

Witam!

Czym zakleić lekkie rozdarcie (4mm szer 2mm wys.). Po upływie 2h pływania musze przez taką pierdołę dopompowywać ponton. Pisze rozdarcie bo nie jest to dziura na wylot. Zastosować jakąś łatkę? czy samym klejem? Gdzie i co kupić do zlikwidowania tej awarii? oraz jak wykonać naprawę?

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

w googlach wpisz` zestaw naprawczy do pontonu` kosztuje ok 50zl jest w nim kilka latek PVC, klej i instrukcja, Jest to jakis chinski klej tak jak wszystkie pontony, jak skleisz zgodnie z instrukcja to nie ma szans zeby odkleic, tak dobrze trzyma. PVC mozna tez zgrzewac.

Jezeli Twoj ponton jest z innego materialu niz pvc, np. z hypalonu to czekaj na kolejne odpowiedzi :D

• 0

no właśnie dziś byłem u trzech wulkanizatorów w mieście i każdy mnie z kwitem odprawił bo nikt nie weźmie odpowiedzialności za zgrzewanie na tak drogim sprzęcie. Poszedłem do sklepu z częściami samochodowymi i do wędkarskiego to wszędzie jakieś gówna za 5-10 zł i trochę zwątpiłem jak rozpakowałem że takim sprzętem konkretnie naprawie ten sprzęt.

• 0

Przykro że nie znalazłeś u swoich ziomków oparcia i pomocy. Napisałem to bo kiedyś miałem pontony i nie raz załapałem kiche, na szczęscie nie miałem z tym problemu :(

W takim razie druga rada : zadzwoń do firmy TOKAREX telefon/meil na pewno pomogą i doradzą :D

• 0

odpuść sobie zgrzewanie, trzeba mieć specjalną taśmę, a dodatkowo niektórych miejsc nie da się zgrzać, fabrycznie zgrzewa się łączenia, do których jest dostęp z obu stron (zgrzewarka rolkowa)

tak jak w poprzednich postach łatka z PVC i klej z zestawu, papierek ścierny, odtłuszczanie, nakładasz jedną warstę kleju na obie strony i czekasz aż mocno podeschnie (cienka) potem druga warstwa i znowu czekasz aż podeschnie (krócej) łączysz, dociskasz jakąś szpachelką i zostawiasz na min 24, a najlepiej 48h (najlepiej w warunkach pokojowych ; temp i wilgotność) i nie ma prawa się rozkleić, ważne, aby w łatce zaokrąglić krawędzie i aby klej wyszedł minimalnie poza jej obszar, najlepiej odrysować łatkę na pontonie. Można tak załatać nawet spore uszkodzenia.

klej kupisz na Allegro, w sklepach żeglarskich lub w sklepach internetowych w DE i UK (tu zazwyczaj można dostać lepsze marki)

żadne kleje i łatki ze sklepu automoto się nie nadają

jak napiszesz do któregoś z dystrybutorów chińskich pontonów InfoMedia ETmarine to mają coś takiego :

.

post-5109-1348917826,314_thumb.jpg

• 0

Ponton Yamaha na 90% wykonany jest z HYPALONU - powinieneś to ustalić na podstawie danych technicznych. Jeżeli tak to na allegro jest dostępny klej TRANSPRENE 113 M1 BOSTIK (niestety opakowanie 1. l kosztuje ok 70PLN). Gdyby okazało się że powłoka pontonu to PCV dobry klej kupisz przez neta w ET Marine (firma pod Łodzią ma swoją siedzibę) nawet gdyby nie było informacji w necie klej powinni mieć więc zadzwoń (koszt ok 25PLN + przesyłka)

Jednym i drugim klejem problem powinieneś załatwić. W ET Marine dostaniesz również łatki. Gdyby był potrzebne jeszcze jakieś informacje wal na priv

• 0

Nie do końca zgodzę się z bazyloss w ET kupowałem klej ale nie ten w tubce tylko rozlewany do pojemników z PE - jest dużo lepszy bo stosowany przy produkcji pontonów. Przy klejeniu tym klejem nie trzeba stosować papieru ściernego - miejsce klejenia odtłuszcza się tylko benzyną ekstrakcyjną (łatkę również, po odparowaniu benzyny nanosisz na łatkę i miejsce klejenia jedną warstwę kleju czekasz ok 15 minut, nanosisz drugą warstwę kleju czekasz ok 5 minut i przykładasz łatkę do miejsca klejonego. Łatkę należy mocno docisnąć i wypchnąć ewentualne pęcherzyki powietrza używając najlepiej łyżki stołowej.

• 0

Nie do końca zgodzę się z bazyloss w ET kupowałem klej ale nie ten w tubce tylko rozlewany do pojemników z PE - jest dużo lepszy bo stosowany przy produkcji pontonów. Przy klejeniu tym klejem nie trzeba stosować papieru ściernego - miejsce klejenia odtłuszcza się tylko benzyną ekstrakcyjną (łatkę również, po odparowaniu benzyny nanosisz na łatkę i miejsce klejenia jedną warstwę kleju czekasz ok 15 minut, nanosisz drugą warstwę kleju czekasz ok 5 minut i przykładasz łatkę do miejsca klejonego. Łatkę należy mocno docisnąć i wypchnąć ewentualne pęcherzyki powietrza używając najlepiej łyżki stołowej.

Nie do końca rozumiem w czym się ze mną nie zgadzasz :D, przecież napisałeś praktycznie to samo

Pontony Yamaha w 99,99% zrobione są z PVC

• 0

Teraz tylko kwestia rozszyfrowania materiału z którego moja Yamaha jest zrobiona. Jeśli bym wstawił kilka fot to jesteście Panowie fachowcy stwierdzić co za materiał jest użyty? Czy może w inny sposób spróbować, np. kontaktując się z serwisem Yamaha lub innym sprzedającym lub naprawiającym taki sprzęcior??

• 0

Yamaha Ci to zrobi - za odpowiednią opłatą :D

Nie ma to większego znaczenia jakich łatek PVC użyjesz

Materiały pochodzą w 99% z dwóch fabryk w Niemczech i wszyscy mają praktycznie to samo.

cyt yamaha :

W celu zapewnienia maksymalnej wytrzymałości i dobrego wyglądu, wszystkie pontony YAM są wykonane z najnowszej generacji materiału HEYTEX PVC.

• 0

Tak tak już dotarłem do tego że hytex jest to materiał na Yamaha marine. Najbliższy serwis mam w szczecinie ale nie prowadzą takich usług jak sprzedaż zestawów naprawczych czy też samego łatania(co uważam za bezsensowne żeby oddawać ponton do łatania).

• 0

Gdyby ktoś miał problem Taki jak ja to polecam:

http://www.marineserwis.com 70zł to koszt oryginalnego zestawu do Hytexu użytego do produkcji Pontonów Yamaha, oprócz tego można dobrać kolor łaty w zależności od miejsca uszkodzenia. W skład zestawu wchodzi klej do hytexu i dwa duże kawałki płótna.(jak duże to nie wiem ale kolo mówi że na kilka łatek wielkości 5zł starczy z jednej).

POZDRAWIAM I DZIEKÓWA ZA WSZELKIE INFO !!!

• 0

Ja dziury naprawialem i naprawiam tak:

Na uszkodzenie wycinam niewielkie kółko/owal z takiej folii do naprawy basenów z marketów. Następnie z materiału na łatę wycinam właściwy kształt i rozmiar - tak żeby conajmniej 3cm z każdej strony był większy od uszkodzenia. Sklejam zgodnie z instrukcja i dociskam.

Ta latka z folii super przylega i przy większych dziurach na wylot nie boję się, że klej dostanie się do komory.