Skocz do zawartości

Wymiana amortyzatora w rowerze.

neronhell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy mam takie pytanie, czy można bez problemu ( mam na myśli standardową wymianę bez żadnych dodatkowych kombinacji) wymienić amortyzator centralny ( przepraszam jeżeli nazywa się inaczej) na taki standardowy z dwoma goleniami?

Tak to wygląda.
Zastanawiam się nad kupnem takiego roweru i zacząłem szukać informacji na temat takiego amora.
W sytuacji uszkodzenia ewentualna wymiany na taki sam jest raczej niemożliwa (mała dostępność ). Stąd pytanie czy przy ewentualnym uszkodzeniu można go wymienić na taki standardowy?

Przy okazji, może ktoś używa/używał rower z takim amortyzatorem- jak to się sprawdza? Rower ma być używany typowo rekreacyjnie.

Jestem całkowicie zielony w tym temacie i będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam.
Bartek.

0e4791352133d79941a4ab829da09abd.jpgcadaa651b6f6fecdcd79f6a9872abba2.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Jano

jedz z rowerem do jakiegos wiekszego serwisu rowerowego to Ci coś doradzą  a przynajmniej powiedza co na co można zamienic i  jakie zamienniki pasują  przy okazji napewno powiedza jaka to kasa - nie sadze żeby za porade wzieli kase

takie zdalne doradzanie w sytuacji kiedy nie widzi sie elementu i średnicy nic nie wniesie - gadanie ze standardowy mija sie z celem bo bywa róznie- rózne wynalazki juz widziałem w rowerach kolegów   teoretycznie zamaist tego widelca powinienes móc wsadzic taki widelec z amorami po obu stronach olejowymi albo zwykły widelec od podobnego rozmiarami roweru o podobnej konstrukcji ale to tylko teoretycznie jesli wymiary pasują a tego ze zdjecia nie wyczaisz

Edytowane przez selk
  • Like 1

... bardzo często sklep rowerowy pełni również rolę serwisu. Jednocześnie pracujący tam bywają freakami rowerowymi, więc obieraj azymut na punkt. Wiedzę mają o sprzęcie większą i tak, niż zwykły zjadacz chleba....

Wysłane z mojego Hammer_Energy_2 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Przede wszystkim dowiedz się jaką to ma średnicę rury sterowej. Później spokojnie już coś dobierzesz. Być może będzie trzeba wraz z amorkiem wymienić stery.

Takie wymiary,

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

ba0099e7998d9942954515c1afbf11d5.jpg

Edytowane przez neronhell

Ty się nie przejmuj amorem, tylko pomyśl o tym co zrobisz jak rama będzie gdzieś pęknięta.

A tak na poważniej, to amortyzatory rowerowe mocno nie lubią gdy się o nie nie dba. Jak będziesz dbał o rower, to przy jeździe rekreacyjnej ten amortyzator ma małą  szansę na awarię.

btw

rowerek fajny z dobrym osprzętem. :)  :)  :)

• Like 2

Wymieniałem kiedyś taki widelec . Znajomy kupił używany rower ,w którym amortyzator (sprężyna)była mocno zużyta. Prawdopodobnie, poprzedni właściciel robił długie trasy z załadowanymi sakwami na przodzie . Jako że był problem z kupnem takiego samego widelca ,a którego koszty były by dla niego akceptowalne , zdecydowaliśmy się na zwykły,bez amortyzacji. Większych problemów z tym nie było.

Generalnie ,przy jeździe rekreacyjnej bez większych obciążeń nie powinno się z tym nic dziać. Ale jeśli masz zamiar zwiedzać kraj na rowerze ,gdzie z przodu wiszą ciężkie torby ,zmień widelec na sztywny (bez amortyzacji).

• Like 1

Noo bym polemizował. Trzeba przenieść bieżnię sterów i nabić lub przełożyć cokolwiek co umożliwia kasowanie luzów na łożyskach sterowych.

Może w przypadku tego widelca ze zdjęcia tak, bo takiego dotąd nie wymieniałem. Ale we wszystkich, które do tej pory miałem okazję wymieniać (sztywne, amortyzowane jedno i dwupółkowe) nie miałem żadnych problemów. A dodam, że rowery służyły głównie do uprawiania sportów ekstremalnych ;)  :D