neronhell Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam koledzy mam takie pytanie, czy można bez problemu ( mam na myśli standardową wymianę bez żadnych dodatkowych kombinacji) wymienić amortyzator centralny ( przepraszam jeżeli nazywa się inaczej) na taki standardowy z dwoma goleniami?Tak to wygląda.Zastanawiam się nad kupnem takiego roweru i zacząłem szukać informacji na temat takiego amora.W sytuacji uszkodzenia ewentualna wymiany na taki sam jest raczej niemożliwa (mała dostępność ). Stąd pytanie czy przy ewentualnym uszkodzeniu można go wymienić na taki standardowy?Przy okazji, może ktoś używa/używał rower z takim amortyzatorem- jak to się sprawdza? Rower ma być używany typowo rekreacyjnie.Jestem całkowicie zielony w tym temacie i będę wdzięczny za każdą wskazówkę.Pozdrawiam.Bartek.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) jedz z rowerem do jakiegos wiekszego serwisu rowerowego to Ci coś doradzą a przynajmniej powiedza co na co można zamienic i jakie zamienniki pasują przy okazji napewno powiedza jaka to kasa - nie sadze żeby za porade wzieli kase takie zdalne doradzanie w sytuacji kiedy nie widzi sie elementu i średnicy nic nie wniesie - gadanie ze standardowy mija sie z celem bo bywa róznie- rózne wynalazki juz widziałem w rowerach kolegów teoretycznie zamaist tego widelca powinienes móc wsadzic taki widelec z amorami po obu stronach olejowymi albo zwykły widelec od podobnego rozmiarami roweru o podobnej konstrukcji ale to tylko teoretycznie jesli wymiary pasują a tego ze zdjecia nie wyczaisz Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez selk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Ja chcę taki rower kupić więc jeszcze go nie mam. A co do serwisu to oczywiście masz rację, ale u mnie w "mieście " sensownego serwisu nie ma. Nie wiem czy w ogóle jakiś jest?[emoji848][emoji16] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 ... bardzo często sklep rowerowy pełni również rolę serwisu. Jednocześnie pracujący tam bywają freakami rowerowymi, więc obieraj azymut na punkt. Wiedzę mają o sprzęcie większą i tak, niż zwykły zjadacz chleba.... Wysłane z mojego Hammer_Energy_2 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Przede wszystkim dowiedz się jaką to ma średnicę rury sterowej. Później spokojnie już coś dobierzesz. Być może będzie trzeba wraz z amorkiem wymienić stery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 masz Szaja!. Have a fun! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) Przede wszystkim dowiedz się jaką to ma średnicę rury sterowej. Później spokojnie już coś dobierzesz. Być może będzie trzeba wraz z amorkiem wymienić stery.Takie wymiary, Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez neronhell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Ok, dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Czyli generalnie powinienem coś dobrać. [emoji6] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Ty się nie przejmuj amorem, tylko pomyśl o tym co zrobisz jak rama będzie gdzieś pęknięta.A tak na poważniej, to amortyzatory rowerowe mocno nie lubią gdy się o nie nie dba. Jak będziesz dbał o rower, to przy jeździe rekreacyjnej ten amortyzator ma małą szansę na awarię. btwrowerek fajny z dobrym osprzętem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Wymieniałem kiedyś taki widelec . Znajomy kupił używany rower ,w którym amortyzator (sprężyna)była mocno zużyta. Prawdopodobnie, poprzedni właściciel robił długie trasy z załadowanymi sakwami na przodzie . Jako że był problem z kupnem takiego samego widelca ,a którego koszty były by dla niego akceptowalne , zdecydowaliśmy się na zwykły,bez amortyzacji. Większych problemów z tym nie było.Generalnie ,przy jeździe rekreacyjnej bez większych obciążeń nie powinno się z tym nic dziać. Ale jeśli masz zamiar zwiedzać kraj na rowerze ,gdzie z przodu wiszą ciężkie torby ,zmień widelec na sztywny (bez amortyzacji). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Jakby była konieczność wymiany amortyzatora to spokojnie sam to zrobisz. Zazwyczaj wystarczy jeden lub dwa klucze imbusowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Noo bym polemizował. Trzeba przenieść bieżnię sterów i nabić lub przełożyć cokolwiek co umożliwia kasowanie luzów na łożyskach sterowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Noo bym polemizował. Trzeba przenieść bieżnię sterów i nabić lub przełożyć cokolwiek co umożliwia kasowanie luzów na łożyskach sterowych. Może w przypadku tego widelca ze zdjęcia tak, bo takiego dotąd nie wymieniałem. Ale we wszystkich, które do tej pory miałem okazję wymieniać (sztywne, amortyzowane jedno i dwupółkowe) nie miałem żadnych problemów. A dodam, że rowery służyły głównie do uprawiania sportów ekstremalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi