Skocz do zawartości

kołowotek stałoszpulowy-co wybrać?

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Koledzy, pomóżcie :D

Nie orientuję się zbyt dobrze w obecnej ofercie kołowrotków ze stałą szpulą (co innego multiki :D ), a chciałbym coś doradzić mojemu kuzynowi, który mnie o to poprosił. Proszę, podpowiedzcie, co z poniższej listy będzie najlepszym wyborem do lekko-średniego spinningu. Chodzi o trwały i bezproblemowy w użytkowaniu kołowrotek. Oto możliwości wyboru:

1. Daiwa regal Xi 2500,

2. Tica Libra SA 2500,

3. Penn Captiva CV 2000,

4. Spro Red Arc Tuff-Body 10200,

5. Pflueger President

6. Pflueger Medalist 6030

7. Ryobi Zauber 2000

Będę wdzięczny za pomoc :D

Herman

Cześć Herman,

używałem różnych kołowrotków stałoszpulowych, ale żadnego z Twojej listy. Jeśli miałbym komuś doradzać - jak Ty - to poleciłbym shimano stellę; z czystym sumieniem. Super młynek.

Pozdrawiam,

Grego

PS. Wbrew obiegowym opiniom, pozycja doradcy jest wysoce niewygodna.

polecam num 4 i 7

z ticą były problemy potrafił się w czasie rzutu zamknąć kablonk

sporo przynęt w ten sposób straciłem,słyszałem od wedkarzy,że też mieli z tym problemy.

ryobi i spro to te same konstrukcjie,duraluminiowe mocne i dobrze spasowane,cenione przez spiningistów maszynki

pozdro hasior

Oglądałem kiedyś Zaubera . Faktycznie, robi bardzo dobre wrażenie. Tylko nie wiem jak trwałość i awaryjność. Jednak z drugiej strony- jak kołowrotek kosztuje 200 czy 300 zł to nie można mieć jakichś super wymagań. Wystarczy żeby wytrzymał ze 4 lata, chociaż ze 3 :D

Kupuj Zaubera, ale rozmiar 3000 - większy korpus i większa szpula a mimo to, nadal jest to lekki kołowrotek, który będzie się świetnie nadawał do lekkiego i średniego spiningu. Rozmiar 2000 ma taki sam korpus jak 1000 - jest to bardzo mały kołowrotek, w związku z czym będzie mniej trwały od swojego większego brata. Ja użytkuję Zaubera 4000 - łowię nim 2-gi sezon, bardzo intensywnie, na Wiśle. Żadnych objawów zużycia .

Pozdrawiam.

@burzum666, zgadzam się z Tobą, tak wogóle. Ale tu konkretnie chodzi o kręciołek w tym przedziale cenowym. Na nową Daiwę Steez czy inne śliczności student musiałby zbierać przez kilka lat, rezygnując przy tym z piwa i innych rzeczy, sam wiesz, że tak jest. A życie ucieka, ryby trzeba w tym czasie czymś łowić :D

Ja tylko zbierałem informacje :D wyniki przekazałem kuzynowi. Wychodzi wybór między Zauberem a Spro. Decyzja będzie jego. Młody jeszcze szacuje swoje szanse, może szarpnie się na coś droższego (za moją namową :unsure: ). Sugerowałem mu jakąś Daiwę.

Ja tam z tej listy to bym wybrał Conquesta 51S chyba :mellow:

PS. Multiki są ładne, ale te stałoszpulowce na japantackle też są piękne

Dzięki Koledzy.

Ale tą chorobę można leczyć! Wyleczyć się nie da, ale leczyć można. Czy nie czujesz po zakupie kolejnego pieknego multika jakiejś ulgi, takiego spokoju? No właśnie, czyli zakup kolejnej piekności pomaga :mellow: To jedyne lekarstwo :D

multiki raczej mnie nie pocjągają :lol: :lol: :lol:

Jest taki fajny moment w układaniu zestawu, gdy już wszystko kupione i przykręcasz kręcioł do kija.......... Very Happy i masz poczucie, że wszystko gra. We wtorek moze to poczuję............

a moment piękniejszy od tego(oczywiście w wędkarstwie) to jak na swój wymażony sprzęt zatniesz rybe mażeń i poczujesz że wszystko gra...