Skocz do zawartości

Kołowrotki Shimano Sephia - wszelkie roczniki i wersje

L3siU

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Panie i Panowie.

O wersji z 2009 jest powyżej.

Niestety o tej wersji wersji czyli Shimano Sephia CI 4+ 3000S informacji na forum baaardzo niewiele.

Może ktoś już łowi dłuższy czas tym kołowrotkiem i zechce się podzielić wrażeniami ? Wiem, że to kołowrotek raczej do lekkiego łowienia, ale mnie najbardziej interesują jego górne możliwości.

Edytowane przez Sławek Nikt

• 11 miesięcy temu...

Zainteresował mnie ten młynek, poczytałem i sorry Panowie ale coś mi się tu nie zgadza...

Sephia to kołowrotek dedykowany do połowu kalmarów, a przynęty przy tym używane wcale nie są ani jakieś wybitnie małe, ani lekkie (oczywiście są różne, jak przy każdym drapieżniku). Znalazłem japońskie filmy, na których łowią Sephiami BB 3000S spiętymi z kijami Sephia XTune S79M. Kij ogarnia przynęty EGI #2-4, czyli o gramaturze 7/8g-26/28g, a kalmary które łowią, często mają nawet ok 3kg, a więc sorry ale to nie może być delikatny młynek.

Poza tym jest też wiele filmików, na których Japończycy łowią nim bassy na gumy i woblery. Ok, zgadza się, że jest on skonstruowany do łowienia na cienkie plecionki ale to nie znaczy wcale, że do jakiegoś wybitnie lekkiego łowienia...

Edytowane przez PatLove

Poczytałem, zapytałem na zagranicznym forum i chciałbym sprostować poprzedni post-ogólnie wszystko powyżej się zgadza ALE przynęty na kalmary może i ważą nawet te 28g, tylko stawiają w wodzie bardzo niewielki opór wiec w naszych warunkach rzeczywiście będzie to młynek do max 20g i raczej do przynęt stawiających mały opór, a nie do 15g, 14cm woblera typu minnow, którego pracę czuć w przedramieniu…

i tak Japończycy również łowią na ten młynek bassy ale na smukłe gumy i woblery o bardzo drobnej pracy.

Generalnie bebechy to poprzedni Stradic.

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Cześć i czołem. Postanowiłem po latach odnowić znajomość z lekkim spinningiem. Mam dwie lekkie Solpary Ajing i Rock Fish. Chciałem do nich kupić dwie Shimano Ultegry 2500. Przypadkiem jednak wypatrzyłem w swoim osiedlowym warzywniaku wiszącą samotnie Shimano Sephię BB C3000S poprzedniej generacji. Całe 670zł. Dopłacić ponad stówkę do rocznika 2023? Ostatni raz miałem z tymi kołowrotkami do czyszczenia jak były made in Japan. Jak to teraz wygląda? Warto? Czy może dokupić sobie kolejną Ultegrę 2500?

Pięknie pozdrawiam!

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka