Skocz do zawartości

Poszukiwany kolega @Nowin33

MarCinFin

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Koledzy,

Poszukiwany kolega @Nowin33 , ktokolwiek zna, ktokolwiek słyszał o nim. Może są tu na forum jego koledzy. Jakieś doświadczenia z zakupów?

Typowa sytuacja, zakupiony i opłacony towar brak info o wysyłce, brak kontaktu. Razem z kolega Mirkiem @fishg czekamy aż szacowny kolega @Nowin33 odpowie na nasze wiadomości i przede wszystkich wyśle towar lub zwróci pieniądze. Może, powiece, że to świeża sprawa, że trzeba poczekać i sprawa sama się wyjaśni lada dzień. Może i tak ale ja nie wierzę w przypadki. Kontakt ze sprzedającym do czasu przelewu był błyskawiczny, później lipa cisza.

Link do wątku

http://jerkbait.pl/topic/167892-twin-power-4000pg-2021twin-power-4000fd-2020skrzynka-plano/

Edytowane przez MarCinFin

Jako admin nie powinienem zabierać głosu w tym temacie, ale ..........

Tego rodzaju problemy zdarzają się często. Marcin, współczuję, ale to troszkę Twoja wina. Nim kupisz i zapłacisz, przejrzyj profil sprzedającego. Czy kupując na portalu aukcyjnym sprawdzasz historię sprzedawcy? Jakie ma opinie? Rób to też na jerku. Niemal codziennie obserwujemy i usuwamy osoby, które zakładają konta wyłącznie dla uzyskania możliwości sprzedaży. Niestety, trzeba być czujnym, tutaj też.   :unsure:

• Like 2

Poczekajmy. Namiary na osobę już mam, potwierdzone, info na temat koła w którym się udziela itd.

2 tygodnie temu wspomniany kolega też sprzedawał i wszystko poszło ok, wiem od kupujących

Telefonu nie odbiera.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Jako admin nie powinienem zabierać głosu w tym temacie, ale ..........

Tego rodzaju problemy zdarzają się często. Marcin, współczuję, ale to troszkę Twoja wina. Nim kupisz i zapłacisz, przejrzyj profil sprzedającego. Czy kupując na portalu aukcyjnym sprawdzasz historię sprzedawcy? Jakie ma opinie? Rób to też na jerku. Niemal codziennie obserwujemy i usuwamy osoby, które zakładają konta wyłącznie dla uzyskania możliwości sprzedaży. Niestety, trzeba być czujnym, tutaj też. :unsure:

fajnie napisane...czujnym...szmery bajery,,,,a jak sto razy bylo pisane,proszone nie raz w przeslosci ....zróbmy dział-temat ...."polecam=nie polecam kontrahenta"

..aby informowac,oceniać przed sprawdzonymi czy tez .....niesprawdzonymi,nieuczciwymi osobami...... to nie bardzo,prosze mi napisac w czym jest problem????

Edytowane przez martek

Świetny pomysł. Zupełnie jak wpuszczenie do metra małpy z karabinem albo klapnięcie gołą dupą na mrowisku. Żeby komukolwiek, cokolwiek imputować powinieneś mieć w ręku prawomocny wyrok wydany w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej. W tym jest problem.

• Like 1

Świetny pomysł. Zupełnie jak wpuszczenie do metra małpy z karabinem albo klapnięcie gołą dupą na mrowisku. Żeby komukolwiek, cokolwiek imputować powinieneś mieć w ręku prawomocny wyrok wydany w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej. W tym jest problem.

Piotrek jak w takim razie z punktu widzenia prawa takie np. allegro sobie z tym radzi ?

• Like 1

Piotrek jak w takim razie z punktu widzenia prawa takie np. allegro sobie z tym radzi ?

Sławku, źle zadałeś pytanie. Powinieneś zapytać w pierwszym odruchu "Dlaczego w Stanach biją Murzynów?", bo taka jest zależność między allegro i jerkbait. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, jak można z dużą dozą prawdopodobieństwa przypuszczać, ale spróbuję naświetlić temat. Po pierwsze, mając ponad 4k postów powinieneś WRESZCIE PRZECZYTAĆ REGULAMIN JERKBAIT.PL  :lol: i porównać go z regulaminem Allegro. Po lekturze tych nadzwyczaj nudnych dokumentów (sorry Paweł, regulamin jerka jest nudny, dobry, ale nudny) dowiesz się co jest jerkbait, a co jest allegro. Wracając do rękoczynów na Murzynach. Z czym ma sobie radzić allegro? Z pomówieniami w komentarzach? Droga jest dokładnie taka sama jak w każdym innym przypadku domniemanego pomówienia. Jest to delikt, który potencjalnie może wypłynąć w trakcie niepomyślnej realizacji umowy kupna-sprzedaży między stronami i przez strony powinien być załatwiony, w mniej lub bardziej ugodowy sposób. W przypadku zaś powzięcia podejrzenia możliwości popełnienia przestępstwa zarówno allegro, olx jak i każda platforma stricte sprzedażowa odeśle Cię do przepisów kodeksu karnego. Nawet i na jb przewijały się wątki dotyczące wałków na olx i postępowań prowadzonych z tego tytułu. Na koniec, albo nie, jeszcze nie na koniec; korzystam z allegro od lat i nie widziałem, żeby prowadzili oficjalny (i co ważne, nieweryfikowalny) spis polecanych i niepolecanych kontrahentów. I teraz na koniec, każdy z Was, którzy optujecie za wprowadzeniem na forum publicznego pręgierza, co i tak się nie stanie, powinniście liczyć się z tym, że potencjalna odpowiedzialność odszkodowawcza może zaskoczyć Was do tego stopnia, że przejdzie Wam ochota na kupno na giełdzie nawet haczyków z aliexpress. Nie wspominając o tym, że używane Stelle (po dwudziestu przebiegach ;) ) pójdą w odstawkę na kilka lat, dopóki nie wygrzebiecie się z odszkodowań. Czysty racjonalizm Panowie, który polecam uzupełnić o zasadę ograniczonego zaufania. 

• Like 2

Porównywanie takiego giganta jak allegro do giełdy jerkbaita, to jak porównywać sklep z komputerami pana Mirka z Microsoftem. W latach na szczęście minionych nierzadkim obrazkiem było pudełko po nokii z ziemniakiem zamiast telefonu i szukanie sprawiedliwości na policji, teraz allegro ma armię prawników, ubezpieczenia itp. itd.

Piotrze, mam rozumieć, że kolejny mój post na temat forumowicza @Mazura, który ukradł mi siedem dych, nie wysyłając trzech woblerów, naraża mnie na sprawę karną o zniesławienie? Czy uważasz, że wyżej wymieniony posunie się do zaproszenia mnie do sądu? Pomysł z założeniem specjalnego wątku uważam za jak najbardziej zasadny. Nie ma co rozpisywać się w nim o polecanych kontrachentach, bo wychwalanie normalności jest co najmniej dziwne i "zaśmiecałoby" wątek. Jeśli jest tu spora grupa, która zarejestrowała się wyłącznie po to, by sprzedać lub kupić, ich prawo. Jednak dałbym kopniaka tym, którzy pojawili się tu, by robić w konia innych. Chcemy, żeby forum miało odpowiedni poziom, to wspólnie nad tym pracujmy.

• Like 9

Piotrze, mam rozumieć, że kolejny mój post na temat forumowicza @Mazura, który ukradł mi siedem dych, nie wysyłając trzech woblerów, naraża mnie na sprawę karną o zniesławienie? Czy uważasz, że wyżej wymieniony posunie się do zaproszenia mnie do sądu? Pomysł z założeniem specjalnego wątku uważam za jak najbardziej zasadny. Nie ma co rozpisywać się w nim o polecanych kontrachentach, bo wychwalanie normalności jest co najmniej dziwne i "zaśmiecałoby" wątek. Jeśli jest tu spora grupa, która zarejestrowała się wyłącznie po to, by sprzedać lub kupić, ich prawo. Jednak dałbym kopniaka tym, którzy pojawili się tu, by robić w konia innych. Chcemy, żeby forum miało odpowiedni poziom, to wspólnie nad tym pracujmy.

Ad1. Tak.

Ad. 2 Ma takie prawo

Ad. 3 Pomysł jest absolutnie z dupy, a poziomu forum bym nie przeceniał. PS. Właśnie widzę, że wątek czyta inny kombinator, który miał tu swój podobny epizod  ;)

Na knives pl. (Nożoroby) jest czarna lista sprzedających i jakoś nie widzę tam problemów..

Może poziom forum jest wyższy  :lol: i jadą się w atmosferze wzajemnego zrozumienia. Nie bez znaczenia też może być fakt, że mają noże. 

• Like 3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...