Skocz do zawartości
  • 0

Jednoosobowy zestaw pływający ponton + silnik

Czoper

Pytanie

Panowie łowi ktoś z jakiegoś jednoosobowego pontonu z małym silnikiem??? Kolega po kiju chce zmontować typowy zestaw dla jednoosobowego wekowania..mały ponton, wygodny z składaniu,lekki i jakiś silniczek do tego...poszukujemy jakieś przyzwoitej firmy produkującej małe..2-2,5m pontony z powężą + silnik sprawnie poruszający się z chłopem 90kg i 30kg bagażu w tym 10kg ciężarek...co tu można mu zmontować???

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pływałem w tym roku 320 pontonem z mocniejszym silnikiem, w pojedynkę był problem dlatego chce coś tylko dla siebie...lekkie, wrzucam w bagażnik, bez problemu rozkładam, woduję itp... jest sporo firm na rynku ale dla jedynaka ciężko :wacko: potrzebujemy coś lepszego a nie papierowego gumaka...

• 0

oj masz tu dużo racji Bober ;) ciężko było wodowac i znosić z 3m burty 50kg gumaka...a i tak na ryby sam większość latam, a teraz zaraziłem kolegę który po jednym wypadzie na Wisełkę powiedział że musi tez to mieć...tylko , że sam chce to ogarnąć bez zbędnego wysiłku... sam się do tego przekonałem po sezonie i na drugi rok tez się na to piszę... ;) nikogo nie prosisz, nikogo nie pytasz...najgorsze to wodowanie... :unsure: Wisła ciężka w tym temacie..

• Like 1

• 0

Ja swojego 3-metrowca traktuje jako siłownie przed i po rybach. Na mniejszym nie wyobrażam sobie łowienia na fali. Coś za coś. Zawsze możesz dorobić sobie jakieś kółka itp. Zawsze pozostanie Ci ciężki silnik bo te minimum 6 KM na rzece trzeba mieć. Pontony z kilem widziałem najmniejsze 2,7 m 46 kg wagi.

• 0

Mój ostatni gumiak został zamieniony na 110kM Tdi stojące w grażu..taka była chwilowa potrzeba jak i wyjazd za granicę...koleżka bardziej będzie go używał na Wieprzu...ja w 98% myślałem o nim pod kierunkiem Wisły..rybostan mówi sam za siebie.. :unsure: ale dla mnie sezon zacznie się dopiero za rok...więc jest czas na zastanowienie...ew. wróce do 320 ale przyczepą ... :unsure: i po jakimś cyklu :mellow:

• 0

Nie ukrywam że sam osobiście sobie radziłem z nim...jednak zależało to od odcinka Wisły..miejsca wodowania itp... dawałem radę ale...czasami bywało róznie...dlatego ciekawi mnie rozwiązanie jednoosobowe jak by to wyglądało...silnik to tak jak piszesz liczę na min 6hp w dwusuwie...

• 0

Nie wiem gdzie chcesz plywac ale jesli ma byc to rzeka, np. Wisla to 2.9m powinnien byc ok. Poszukaj ponton z airmata bedzie lzejszy do tego silnik 4-6km i bez problemu zwodujesz taki zestaw sam. Mysle, ze w trudnych do zwodowania miejscach takich jak np. 3m skarpy nie bedzie roznicy czy to bedzie 2.9m czy 2.5m.

• 0

Ja dla jednej osoby bez dwóch zdań polecam ponton max 290 z airmatą i silnik 5/6km do latania w ślizgu. Żaden ponton czy to ze sklejką czy alu na podłodze nie będzie wygodny do samodzielnego przenoszenia. Ten kilka kg zysku na airmacie to bardzo dużo. Przymierzałem się do pontonu z airmatą i dałem radę wrzucić go na ramię i przenieść, myślę, że 290 tym bardziej.

Mam ponton 275 i w pojedynkę można się dość przyzwoicie rozmieścić.

• 0

Miałem ponton Proscan 270 z podlogą alu i mercury 6km (ale polecił bym inny silnik np tohatsu 8-9,8km w 2-suwie bo ważą tyle samo a będą dużo sprawniejsze).

Zestaw ten na jedną osobę był wystarczający do wędkowania. miejsca odpowiednio nawet na bardzo dużą ilość sprzętu spiningowego (ok 50-60kg ze sprzętem asekuracyjnym wymaganym przepisami oraz kotwicą) jaką zawsze miałem na pokładzie. zawsze dało się łowić na stojąco i siedząco a kiedyś nawet w dwie osoby pływałem ze spiningami ale to już jest sport ekstremalny ale da się. Po wyposażeniu pontonu w kółka pakujesz ile wlezie na pokład i po prostu toczysz do wody.

Prędkość osiągana na wspomnianym pontonie i silniku mercury 6km czterosuw(25kg) to 24-25km/h (ze wspomnianym obciążeniem i ja ok 80kg) oczywiście uzależnione od warunków na wodzie.

Ktoś już napisał że nie za bardzo na falach i miał rację ale te fale rozpędza wiatr na tyle silny że wędkowanie też jest bardzo mocno utrudnione więc raczej na takich falach nie będzie użytkowany.