lukomat Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 @standerus, ale nie zawsze jest z pogoda tak do bani, sezon 2005 byl poprostu super. Ciagle sie z @wisnia zastanawiamy dlaczego wtedy tak polowilismy a w 2006 byla kiszka i w tym roku tez puki co bez rewelacji. Ciekawe czy tu pogoda ma jakies cykle i kiedy znowu przyjdzie tlusty sezon Jak na razie to pada lub wieje, a jak przez kilka dni pogoda sie ustabilizuje i jedziemy nad wode to znowu zalamanie.A tak na marginesie to czy moglbys wrzucic na forum fotki tej rzeki i okolicy, bo mnie ciekawi jak to wyglada.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 W niedziele po lowieniu rybek tez zwiedzalem okolice i ganilem za bazantami. Udalo mi sie ustrzelic wersje afrykanska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 bardzo ładny konik a takich bażantów to też nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Kuba, gadałem nad Allua z Niemcem, który wypożycza nam łodzie. Opowiadał, że Lough Ree zostało załatwione najpierw przez Niemców, a teraz przez Polaków...Może to jest przyczyną braku dużych szczupaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HotSauce Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 a to moje Polskie 54cm dzisiejsze,z rzeczki rzerokości 3m jaka rzeka takie ryby pozdro hasior @hasior Uganiasz się po 3metrowej rzecce z takim kijem i jeszcze z kopytem na ciężkiej główce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Na zestaw okoniowy to nie wyglada...ani na odcinek komercyjny wody. Mozesz wyjasnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 @HotSaucerzeczka ma 3 mszerokości ale i nieraz dołki na ponad 2metry,kijek to nie jerkówka a 18 gramowy szybki sczytowy patyk :)lina 20lb PP bo zaczepów w bród,po wycince boberków a gómka tosz to najmniejsza jakie mam 4cm głowka 7gr.pozdro hasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Koledzy dla jasności wszystkie ryby zawsze wypuszczam bez wzgledu na gatunek i czas kiedy są złowione ,foto mi wystarczy ,okonie zdarzaja sie choc nie giganty,jesli chodzi o to ,ze nie wyglada ten zestaw na okoniowy to dlatego,ze sa zaczepy przypon nie jest dowodem świadomego ganiania za szczupakiem lecz ochroną szczupaka bo i po co ma uciąć np.gumę i potem z nia pływać???pozdro hasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Kuba, gadałem nad Allua z Niemcem, który wypożycza nam łodzie. Opowiadał, że Lough Ree zostało załatwione najpierw przez Niemców, a teraz przez Polaków...Może to jest przyczyną braku dużych szczupaków?Lough Ree jest mocno niedostępne z brzegu - bez łodzi praktycznie mozna nie jechać. Jest jedna wypożyczalnia z 4 łódkami na jednej z najlepszych szczupakowych miejscówek. Jestem chyba jedynym Polakiem w Athlone który łowi ze swojej łodzi. Nie sądzę aby polacy wybili ryby tak szybko, tym bardziej że nikt nie stawia sieci. Dwa weekendy temu ktoś walnął na jeziorze ponad 30lbs i wypuścił jak trzeba.Niemcy rzeczywiście przerzedzili duże ryby - ale oni są przynajmniej uzbrojeni w sprzęt i ojro na przewodników i łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 @standerus -Czy faktycznie tamtejsze jeziora poddawane sa takiej presji ze strony wedkarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Presja jest duża ale wszyscy łowią w kółko tak samo i w tych samych miejscach - to tak jakby u nas nad rzeka uzywano tylko kopyt na 10g główkach. Moim zdaniem łowią mocno schematycznie, choc powoli docierają nowinki, pojawiaja się experymentatorzy (np ja ). Reszta za szczupakiem mało pływa, głównie trupkiem nęci, jak na multi i gumy to raczej na pewno Anglicy - Niemcy - ja. Głównie łową pstrągi i łososie tam gdzie są, szczupak uchodzi za mało sportową rybę i niesmaczną (jako wielki sekret niektórzy mi mówili że jak złapie szczupaka to to można zjeść ) więc łowi się go na zasadzie C&K czyli catch & kick (back to the water) Release w wykonaniu irlandzkim jest masakryczny - generalnie, są oczywiście jak i w Polsce przypadki że wiedza i się starają, ale do angoli to dużo im brakuje jeśli chodzi o traktowanie złowionych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Dzis ostatni wypad na szczupaki w tym tygodniu i ja najbardziej udany. Za dlugo nie zabawialem nad woda, bo czas mnie gonil, ale i tak udalo mi sie troszke pomieszac. Pogoda, jak to juz @standerus stwierdzil jest dla masochistow (wiatr/deszcz), ale woda byla czystsza niz w czwartek. Sd10S Rt poszedl w ruch ale niestety bez rezultatow i dopiero Rr sie sprawdzilo dajac mi jak do tej pory najwieksza rybke sezony o dlugosci 85cm. Wyjatkowo grube rybsko to bylo i sprawilo mi sporo klopotow przy sesji zdjeciowej, bo nie chcial ladnie pozowac. Przy wyhaczaniu okazalo sie, ze z przelyka wystaje mu pletwa ogonowa innego szczupaka, ktoremu dalbym spokojnie 40cm. I tak sie zastanawiam co ten szczupak przed atakiem na mojgo sliderka sobie pomyslal: chapne sobie cos na deser... Po tym doswiadczeniu zaraz zalozylem salmowskiego pike'a ale bez reakcji, podobnie na inne przynety. Powrot do Sd10S Rr i znowu rybka, smiesznie maly wydawal mi sie ten siedemdzesiatak, a w podziece ze delikatnie sie z nim obchodze podczas wyhaczania, jakos tak sie wywinal, ze przednia kotwiczka rozoral mi rekaw kurtki na przdramieniu. W sumie to mu dziekuje ze nie rozwalil mi reki, ale gore-tex chyba moge przerobic na bezrekawnik No i w zasadzie potem zabawa wygladala tak, ze jak zalozylem cos innego to konczyly sie brania, a po powrocie do ploteczki znowu szczupak. Lacznie wyjalem 5 ryb i 3 stracilem. Brania byly w znacznej odleglosci ode mnie i domyslam sie, ze zaciecia nie byly wystarczajaco skuteczne, dodatkowo utrudniane przez wiatr ktory wybrzuszal plecionke.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 GRATULUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 GRATULUJE @mifek, wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Fajny grubasek!! Moze ze mna bedzie chcial rozmawiac w nestepnym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 GRATULUJE @mifek, wzajemnie :blush::blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Wow Lukomat.Swietne zdjęcie Poczciwy ten grubasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 nie za wielki ale zawsze - 75cmpozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 To i ja zdam relacje. Nieliczac jednego ,godzinnego wypadu kontrolnego ,dzis poraz pierwszy lowilem zebacze.Zastajac swit nad jeziorem ,powoli i ospale przesowalem sie moja krypa wzdloz brzegow.Zero wiatru i tylko lekka mgielka nad woda ,jak w basni.Z oddali widac przemykajace sarny ,a pod wylotem pobliskiej rzeczki powoli i zwinne plynie sobie bobr.Czego wiecej chciec-nareszcie na wolnosci- Jest zimno ,plecionka przymarza ,poranek i -3 stopnie,woda ma 5+.Rozkladajac powoli graty zaczalem poszokiwanie dzisiejszych bochaterow ,skinner 15 i jeszcze jeden loboz od JANUAREGO.P.Totalna cisz , zadnego splawu nawet drobnicy niebylo widac.Co chwile tylko plosk spadajacego woblera przerywal glosze.Posowajac sie okolo 300 metrow w glab jeziorka zakotwiczylem na znajomej mi gorce .Trzeci sztrzal i cos lekko targnelo kijem,zcina ,nic.Kolejne rzoty i znowu delikatne trocenie ,tym razem refleks szachisty i cos powoli i mizernie targa wedeczka.Lekkie podebranie za kark i pierwszy zebaty laduje zachwile z powrotem do wodyhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2177b0ef0dcaa637.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/25ff1dbbd8d5ea2b.htmlPo sesji zdjecowej model wraca do domu.Zawolaj mamcie .Kolejne brania ,niezdecydowane i bardzo delikatne ,trzy moze cztery takie pykniecia i cisz .Stojac na 4m ,zmieniam nastepnego przystojniaka 15cm i troszke wieksza lopata z przodu i wobler idzie glebiej.Dlogo nietrzeba bylo czekac ,nastepny zebacz pikuje w dno.Chol trwa kilka minut ,jeszce pare piruetow i laduje na lajbie.. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/fe4ca23dec6e022e.h tmlRobie fotki i wyposzczam.Do zobaczenia za rok.Plywam jeszce pare minut ale czas zaczyna gonic.Trzeba wracac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 no piękne zembacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zazdroszczę!! Peresada, Lukomat i Termos gratulacje pojmania pierwszych. Ja nadrobię z początkiem maja ... ale zastanawiam się na co rzucić najpierw .... chyba bolenie będą priorytetowe, a później Szwecja i szczupaki. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 To i ja zdam relacje. Termos13 - co to jest za lowisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Lowisko polozone jest w okolich S?DERT?LJE Tym sie jednak niesugieroj ,wszystko z dala (ok 50-150 km) od sztokcholmu pozwoli fajnie polowic.pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 @Luko, @Peresada, gratuluję szczupłych @Termos, ładna ryba. Widzę, że na wobler od Januarego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 @rogins oko -Widzę, że na wobler od Januarego ty chyba tez na nie kiedys lowiles?http://www.regawoblery.republika.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi