Skocz do zawartości

Szczupaki 2007

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

[quote title=peresada napisał(a) dnia Mon, 21 May 2007 07:21.........żeby nie było żeś gołosłowny :lol:

pozdrawiam.

No, i nawet Kuba się uśmiecha? A może to fotomontaż :huh: :mellow: :lol: ?

A niedaleko mnie (na zb.Witka), podobno ktoś, na żywca, wywalił szczupaka. Tak z 55cm miał.

I poszłaaaaa sensacja..... pocztą pantoflową po brzegu :huh: .

Panowie w końcu mam rybkę

Dzisiaj na płyciznie wśród rzadkich trzcin bawiłem się marauderem juniorem. I okazało się że szczupaczki są. Miałem 4 wyjścia - szczupek jeden nad wobem przeleciał, mimo to brań nie zaciąłem. Odłożyłem jerkówę i wziąłem się za lzejszy cast. Roverek fajnie pofrunął z chronarcha. Mogły to być okonie. Znów wyjście i pusto. Drugi rzut roverem i siedzi. Piękny widok z łódki - 1m wody, fajne odjazdy. Trzykrotnie wbijał się w zarośnięte dno- musiałem go pompować. Zdjął wobka z małym pluskiem i okazał się większy niż te co wcześniej maasa zaczepiały . podjąlem go ręką. Myślę że około 75 cm miał najmniej :0. Mam fotkę w komórce potem postaram się ją zamiescić.

Jednym słowem moje marzenie się spełniło. Złowiłem szczupaka na powierzchniowca. To jest to! Emocjonujące branie i hol

P.S.

Odpłynął w dobrej kondycji

Fajna walka na krótkim kiju i zestawik sprawdzony :D

no i na drugiej fotce coś tam widać....................:D

post-263-1348913450,0214_thumb.jpg

@Bassy również gratuluje B)

a ludzie mi nie wierzą,że cały dzień mogę na poperki łowić i czekać na wyjścia szczupali z zarośli :D

P.S. Jeżeli w łowiku masz kapelony to rzucaj w najgęstszą gęstwine jaxonem 5 cm okonie i szczupaki murowane B)

pozdrawiam i życze dalszych sukcesów

warciak25 jeżeli możesz opisać technikę połowu na płytkich zarośniętych starorzeczach byłbym wdzięczny.

Łowisz na powierzchniowe przynęty, więc efekt przy braniu musi byc niesamowity ? :D

@kolego łowienie z powierzchni to głownie szczupaki i okonie w mocno i bardzo mocno zarośniętych wodach,łowię tam gdzie inni nawet nie spojrzą :D raz ,że woda w tych miejscach jest b. płytka czasami 15cm a kapelony pokrywją je w 90%.Miejsca te wymagają kija w zakresie min do 35gr i plecionki ,która wytrzyma mocowanie z łodygami kapelonów i walczącą rybą.Technika prowadzenia polega na podszarpywaniu z przerwami i szybszymi podciągnięciami ,aż do wleczenia powolnego po powierzchni.Sposobu nie da się opisać w 100% :wacko: tu potrzebna jest praktyka.Oto moje łowisko

żeby przekonać się czy się podoba należy spróbować, ja sam zanim założyłem pierwszego popera przeleżał w pudełku 2 sezony :huh: :huh: :huh: a inni wędkarze w 90 % schodzą o kiju.

Ważnym elementem zestawu są agrafki ,które najczęściej rozginają się na roślinach no i oczywiście same przynęty ja głownie w tej chwili łowię na zrobionych przez siebie imitacji poperów jaxona z tym,że moje prawię nie łapią roślin. :D :mellow: i są trochę większe.Kotwiczka na moim łowisku musi być zaopatrzona w czerwony chwost i stosuje tylko jedną z tyłu ze wzgl.na zaczepy.

post-515-1348913450,1949_thumb.jpg

post-515-1348913450,2624_thumb.jpg

jeżeli łowisko nie ma takiej bujnej roślinności jak moje to stawiam ponton 10 m od lini kapelonów i rzucam w kierunku brzegu

metoda bardzo skuteczna na każdej wodzie :D

dla zachęty daję fotkę mojego rekordu w złowieniu kpl jakieś 45 min.Dla nie wtajemniczonych ,jeżeli zatniecie 1/3 brań a z wody wyciągniecie 1 na 2 holowane ryby to znaczy ,że wszystko jest w porządku :lol: :lol: :lol:

Przynęty skuteczne to jaxony 5 cm w kolorze okonia wali w nie wszystko i w miarę płynnie przechodzą przez wodę odskakując w prawo i lewo i tą przynęte polecałbym na początek.Nie sprawdziły mi się popery salmo :wacko: i Midam w tym roku sprawie sobię massa i rowera :D jak pójdzie to póżniej napisze

Reasumując zachęcam do poperowania bo warto @warciak

post-515-1348913450,3852_thumb.jpg

fajny wykład warciak25, Pewnie wielu skorzysta. Proponuję jednak wymoderować tę fotkę z trzema trupami, ktore powinny po złapaniu nadal zdrowo pływać. <_< <_<

@kolego @jerzy jak już wiesz moje łowisko obfituje w szczupaki i naprawdę jest ich tam bardzo dużo a ja nie ukrywam,że ryby zabieram w celu komsumpcji :D prosiłbym o nie namawianie mnie do zmiany decyzji a zasadę c&r stosujcie na łowisku gdzie przez tydzień łowicie 1 szczupaka.To gospodarz wody powinien dbać o rybostan a my możemy im tylko pomóc.Dodam,że część złowionych przezemnie ryb trafia spowrotem do wody :D

Uważam temat za zakończony tyle już o nim napisano,że archiwum jest pełne są tam i moje posty.

ten np.wrócił do wody

post-515-1348913450,8997_thumb.jpg

Bassy - gratulacje, a już niedługo będziesz miał okazję, by zrobić zdjęcie, na którym będzie i Ciebie widać. :mellow: 1 czerwca zaczyna się sezon spinningowy na Zalewie Zemborzyckim. :D Z drugiej strony każdy marzy o tym, aby złapać taką rybę, która zasłoni go całkowicie na zdjęciu. :unsure:

Warciak dzięki za odp! sporo cennych i nowych dla mnie inf. Na pewno skorzystam.

Co do zdjęcia z kpl. nie jest one jakieś strasznie drastyczne. Rybę którą zabieramy z łowiska powinna być szybko zabita i tyle (mam nadzieję w tym przypadku tak było), a jeżeli wypuszczamy to jak najszybciej.

Gorsze jest kłusownictwo, dziś nakryłem nad ulubioną rzeką Supraśl w okolicy Gródka (3m szer) kolegów z koła wędkarskiego jak ciągneli siatę po rzece :(

http://img519.imageshack.us/img519/277/kusol800jpgcj7.th.jpg

Nareszcie!!! Po prawie miesiecznej przerwie dopadlem sprzecik i pognalem w wyborowym towarzystwie na rybki. Dlugo nie bylismy, ale bylo milo. Kumpel przetestowal swoj nowy nabytek w warunkach bojowych i kiedy my ze szwagrem meczylismy sie zeby cokolwiek wydlubac z przybrzeznej strefy, on sobie elegancko lapal na glebszej wodzie. Niestety grubsza ryba odeszla od brzegu, a na pocieszenie zostaly same pistolety. Nic to, najwazniejsze ze juz po sesji, i znowu bede mogl sie oddawac przyjemnosciom. Swoja droga, potwierdzily sie nasze przypuszczenia, ze z jednostki plywajacej wyniki beda o niebo lepsze. Szkoda tylko, ze tam nie wolno lapac z lodek, a kolega zaryzykowal, ale chyba jednorazowo.

Pozdrawiam

post-128-1348913451,891_thumb.jpg

post-128-1348913451,9571_thumb.jpg

Witaj Lukomat,

Fajne klimaty :D A co z sierściuchami? Nie uganiasz się z muchówką. Po ostatnim wyjeździe do Szwecji i chwilowym moim muchowaniem doszedłem do wniosku, że liczba wyjść szczupaków do muchy była 5x większa niż do innych przynęt. Skubane mnie widziały i zawracały się o 180 st. Po prostu zbyt blisko rzucałem. Muszę potrenować nad tym bo ... w następnym roku już tak łatwo nie odpuszczę.

Pozdrawiam

Remek

@remek, muchowanie tak mnie wciagnelo, ze porz kolejny zmienilem w tym roku kijek, tym razem na shimano i jestem naprawde bardzo z niego zadowolony. Jest tylko jeden problem, jezdze z synem na ryby, przy wyrzutach sprzetem muchowym pracuje sie calym cialem, a wtedy moim towarzyszme troche majta z tylu i nie bardzo mu sie to podoba. Tak wiec na pstragi spoczko, bo technika jest zgola odmienna, ale teraz pogoda jest tak do bani, ze szkoda czasu z muchami, a na szczupaki puki co tylko z jerkami i to juz w najblizsza sobote, ale na poniedzialek zaplanowalem nieplanowany i nagly wypad samemu nad jezioro z muchowka <_< Aha jeszcze odnosnie fotek, to zapomnialem nadmienic, ze to byl szwagra jerkowy debiut, za moja oczywiscie namowa. Teraz pracuje nad @WISNIA, do jerkow sie przekonal, teraz czas zmienic kijek.

Pozdrawiam

Dzisiaj byłem przetestować mojego nowego trc66 i jestem bardzo zadowolony kijek super leży w ręce a hol nim sprawia dużo przyjemności :D

efekt 4 godz wypadu :D

3 nezłe szczupaki w tym jeden 65 cm :huh:

2 okonie po 35 cm ;)

i masa popsutych brań oraz kilka pistolecików :wacko:

ogólnie dzień bardzo udany i każdemu życze tyle wrażeń :D

z lewej strony pontonu albo odwrotnie :unsure:

Ryby były jak zawsze i było świetnie B) ale kiedyś jak nic nie złowie to i tak będzie super ,bo mogę łowić na takim zakątku świata gdzie zimorodki ,bobry i inne cuda umilają każdą wyprawę :D

post-515-1348913453,6131_thumb.jpg

post-515-1348913453,7125_thumb.jpg