Skocz do zawartości

Szczupaki 2007

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Zazdroszczę takiego zarośniętego łowiska gdzie można poszaleć z powierzchniowcami :unsure: . Zobaczymy co ten rok przyniesie. Narazie na powierzchniowca złowiłem jedną rybę - bolenia 65cm i miałem masę brań innych bolków. Może się u mnie one nie sprawdzają na szczupaki :unsure:

Pozdr.

Salmo

• Odpowiedzi 1.4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja dzisiaj rodzinnie obwiozłem syna po jeziorze. Spotkałem ekipę WMH w akcji - coś kręcili o łowieniu w IE, też szczupaki na muche, ale trafili na jakiegoś przewodnika neptyka, co chyba miał kłopot z odnalezieniem się.......A wracając pstrągi siurpały majówki..... ale syf meteo był taki że nawet nie rozkładałem wędki tylko do dodmku.

Dzisiaj byłem przetestować mojego nowego trc66 i jestem bardzo zadowolony kijek super leży w ręce a hol nim sprawia dużo przyjemności :D

efekt 4 godz wypadu :D

3 nezłe szczupaki w tym jeden 65 cm :huh:

2 okonie po 35 cm ;)

i masa popsutych brań oraz kilka pistolecików :wacko:

ogólnie dzień bardzo udany i każdemu życze tyle wrażeń :D

z lewej strony pontonu albo odwrotnie :unsure:

Ryby były jak zawsze i było świetnie B) ale kiedyś jak nic nie złowie to i tak będzie super ,bo mogę łowić na takim zakątku świata gdzie zimorodki ,bobry i inne cuda umilają każdą wyprawę :D

ładnie, ładnie, ja dzisiaj chyba z 5h po wisloku i nawet brania :(

Dzisiaj byłem przetestować mojego nowego trc66 i jestem bardzo zadowolony kijek super leży w ręce a hol nim sprawia dużo przyjemności :D

efekt 4 godz wypadu :D

3 nezłe szczupaki w tym jeden 65 cm :huh:

2 okonie po 35 cm ;)

i masa popsutych brań oraz kilka pistolecików :wacko:

ogólnie dzień bardzo udany i każdemu życze tyle wrażeń :D

z prawej strony pontonu

z lewej strony pontonu albo odwrotnie :unsure:

Ryby były jak zawsze i było świetnie B) ale kiedyś jak nic nie złowie to i tak będzie super ,bo mogę łowić na takim zakątku świata gdzie zimorodki ,bobry i inne cuda umilają każdą wyprawę :D

Przepiękne miejsce, u mnie też by się coś takiego znalazło, muszę tylko jak najszybciej kupić ponton.

Czesc dzis poras pierwszy odwazylem sie udzielic w tym wadku i tez chcialem sie pochwalic szczupakami z Hiszpani . Jak wielu z was pewnie wie ze w tym cieplym kraju tez wystepuja duze populacje szczupakow i tez niczego sobie . Jestem czlonkiem jednego z tutejszych klobow Bass Henares i mam okazje poznawania roznych zbiornikow bo czesto (mniej wiecej co 2 tygodnie ) maja miejsce nasze wypady wedkarskie i obejmuja provincje Extremadura , Castilla La mancha i Madrid , i niektore z tutejszych zbiornikow daja obfite resultaty. Lecz moim ulubionym miejscem jest zbiornik Valmayor gdyz mieszkam niecale 25km od niego i najwiecej wolnych chwil spedzam nad nim wzmagajac sie z zamieszkujacymi go szczupakami.

post-388-1348913459,3507_thumb.jpg

post-388-1348913459,4202_thumb.jpg

Czesc dzis poras pierwszy odwazylem sie udzielic w tym wadku i tez chcialem sie pochwalic szczupakami z Hiszpani . Jak wielu z was pewnie wie ze w tym cieplym kraju tez wystepuja duze populacje szczupakow i tez niczego sobie . Jestem czlonkiem jednego z tutejszych klobow Bass Henares i mam okazje poznawania roznych zbiornikow bo czesto (mniej wiecej co 2 tygodnie ) maja miejsce nasze wypady wedkarskie i obejmuja provincje Extremadura , Castilla La mancha i Madrid , i niektore z tutejszych zbiornikow daja obfite resultaty. Lecz moim ulubionym miejscem jest zbiornik Valmayor gdyz mieszkam niecale 25km od niego i najwiecej wolnych chwil spedzam nad nim wzmagajac sie z zamieszkujacymi go szczupakami.

Luksaj, a kiedy można przybyć do Ciebie na bassy wielkogębowe?

Pozdrawiam

Remek

@luksaj, ladne rybki!

Ja ganialem za zebatymi w piatek i w sobote. Ilosciowo calkiem dobrze, ale rozmiary raczej marne. Ewidentnie ryba odeszla od brzegu, a te co zostaly sa dosyc wybredne i niezle trzeba sie nad nimi napracowac. Tym razem bezsterowce okazaly sie mniej skuteczne, ale za to na posterunku byl skinner&perch. Jako ciekawostke dla dorzucam fotke szczupaka z rocietymi w pol skrzelami, ktore juz mu sie zagoily. Domyslam sie ze to specjalisci od trupka go tak zalatwili, zwlekaja z zacieciem, az ryba ma przynete dobrze w przelyku, a potem sa takie efekty. Tak czy siak, warto ryby wypuszczac nawet w ciezkim stanie, bo jest DUZA szansa ze przezyja, nawet z tak powaznym uszkodzeniem.

post-128-1348913460,0947_thumb.jpg

ja wczoraj z zamiarem przetestowania salmo rovera wybrałem się nad śródleśne jeziorko :D niestety d... blada podczas pompowania okazało się ,że rozkleja się na zgrzewie <_< <_< <_< (tak mnie okrutnie zdenerwował ,że już jest pocięty i po tym zabiegu trochę ulżyło :mellow:

Odnośnie rovera to super przynęta nie używałem go miałem opory po poperze salmo,któremu firma poświęciła za mało czasu ale rover rzeczywiście nadaje się do powierzchniowego łowienia w każdych warunkach po zdjęciu środkowej kotwicy i zastąpieniu ostatniej z chwostem tej samej wielkości.

Efektem 15 min bo ile można rzucać z pomostu :wacko: był okoń 25 cm ,szczupaczek 46 cm i gruba sztuka ,która przebijając się do rovera 3m przez rośliny i kapelony w końcu hybiła zostawiając gejzer wody :(

P.S. :D Mój kolega był ze mną pierwszy raz na rybach jak zobaczył popery rovery i inne powierzchniowe cuda to wyśmiał mnie w głos :unsure: nie będe cytował jego ironicznych słów po moich 2 pustych rzutach ,rzecz natomiast kameralnie zmieniła się po widoku jaki mu podałem z tym szczupem co,jak ,dlaczego , a czemu tak całą drogę do domu łeb mi suszył.Chyba będzie nowy poperowiec bo nie dał sobie z tym rady.

aha w tym tygodniu przetestuje maas marauger junior ,oczywiście jak go dostane. :lol:

@Bass piękne bassy,z tego co wiem to te rybki lubią powierzchnie tak ja ja :lol:

@warciak25 -fajne klimaty i niezle rybki :D

Moja niedzielna wyprawa i bylo calkiem niezle.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3e786e00906931b1.h tml

Dozo bran malo ryb ,patelnia na wodzie i zero witru .Szczupaki zaledwie tracaly przynenty a niekiedy tylko je odprowadzaly.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/43ff29bcea4b4c34.h tml

Szkoda bo bylo naprawde dozo fajnych ryb tak blisko nas.

Z drogiej strony to piekny widok zawracajacej metrowy i te wiry przy wycofaniu B)

Termos gratuluję ryby.

Warciak - mój kolega też dziwnie zmierzył wzrokiem poperka. JESTEM CIEKAW JEDNEJ KWESTII. SKORO SALMO PRODUKUJE ROVERY A PRAWIE NIKT O NICH NIE PISZE TO ZNACZY ŻE MUSZĄ CHYBA BYC W UTAJNIONYCH ARSENAŁACH :D

Faktem jest że uzależnia on niesamowicie. Ja po swojej rybce łowiłem nim do końca, chociaż niektóre miejsca prosiły się o gumę albo o percha :D

Warciak a łowiłeś na buzzbaity?

nie na buzzbeity jeszcze nie miałem przyjemności :( .

Problem polega na tym ,że łowienie powierzchniowe w Polsce jest tak rozpowszechnione jak łyżwiarstwo figurowe w afryce południowej :D do wszystkich wniosków i przemyśleń muszę dochodzić sam.Może inaczej jest w dużych miastach ale w mojej 30 tysięcznej mieścinie najlepiej schodzi żywiec i paczka białych :unsure: Odnośnie salmo rovera to rzeczywiście dobra przynęta przyznaję ,że byłem uprzedzony do salmo przez ich popera ale slider i rover to naprawde przełomowe przynęty i ich twórcom należy się szacunek B) podobnie jak do popera jaxona 5 cm.Zakres tych przynęt u nas jest niesłychanie ograniczony a kupowanie wszystkiego co pływa po a nie pod i testowanie mija się z celem no i skąd fundusze. :wacko:

P.S.@bass jak masz fotkę jakiegoś łownego buzza.. to chętnie na niego zerknę i w przyszłości sobie sprawie.

Przesyłam wam moje zdjęcie z początków poperowania wtedy każdy poperek był na wage złota tego wyciągnąłem z zarośli po zerwaniu chyba w 50-tym rzucie

post-515-1348913461,4707_thumb.jpg

Problem polega na tym ,że łowienie powierzchniowe w Polsce jest tak rozpowszechnione jak łyżwiarstwo figurowe w afryce południowej :D do wszystkich wniosków i przemyśleń muszę dochodzić sam.Może inaczej jest w dużych miastach ale w mojej 30 tysięcznej mieścinie najlepiej schodzi żywiec i paczka białych :unsure: Odnośnie salmo rovera to rzeczywiście dobra przynęta przyznaję ,że byłem uprzedzony do salmo przez ich popera ale slider i rover to naprawde przełomowe przynęty i ich twórcom należy się szacunek B) podobnie jak do popera jaxona 5 cm.Zakres tych przynęt u nas jest niesłychanie ograniczony a kupowanie wszystkiego co pływa po a nie pod i testowanie mija się z celem no i skąd fundusze. :wacko:

P.S.@bass jak masz fotkę jakiegoś łownego buzza.. to chętnie na niego zerknę i w przyszłości sobie sprawie.

Przesyłam wam moje zdjęcie z początków poperowania wtedy każdy poperek był na wage złota tego wyciągnąłem z zarośli po zerwaniu chyba w 50-tym rzucie

ja dzisiaj popperowałem (właśnie jaxonem) i sliderowałem chyba ze 4 h bez efektu,

założyłem starą wachadłówke i w drugim rzucie z tego samego miejsca wyciągnałem szczupaczka a chwile potem nastepnego.

łowisko dosyć mocno zarośnięte, ale do popperów nie moge się przekonać :wacko:

może coś źle robie

ja dzisiaj popperowałem (właśnie jaxonem) i sliderowałem chyba ze 4 h bez efektu,

założyłem starą wachadłówke i w drugim rzucie z tego samego miejsca wyciągnałem szczupaczka a chwile potem nastepnego.

łowisko dosyć mocno zarośnięte, ale do popperów nie moge się przekonać :wacko:

może coś źle robie

kolego nie kwestionuje twoich umiejętności ale w moich warunkach poprowadzenie slidera lub wahadłówki tam gdzie poperuje :D poprostu jest niemożliwe.Poper to przynęta stworzona do penetrowania wody z roślinnością wynurzoną i zanurzoną szczerze przyznam się ,że na otwartej wodzie złowiłem tylko 2 ryby.Natomiast najlepszym miejscem weług mnie są oczka wolnej wody o średnicy 1m-2m między kapelonami. :D

Powodzenia :D