Skocz do zawartości

Szczupaki 2007

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Explorator 73 :D masz kolego pozdrowienia od Jacka Gawlinskiego , zeby nie zasmiecac watku napisze o spotkaniu z nim w temacie Zawodow nad Delawan Lake [ bedzie tez zdiatko i usmiech Jacura dla Ciebie ]

Dzięki Jurku, będę zatem czekał na newsy zza wielkiej wody.

• Odpowiedzi 1.4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

[ url=link] nazwa [ /url]

tylko po '[' nie powinno być spacji np.:

zdjecie

To i ja umieszczę linki do swoich zdobyczy od 1. maja do wczoraj, choć nie byłem jeszcze nigdzie poza moją okolicą, wyjątkowo ubogą w wody i ryby

Mógłbyś przybliżyć w jakich okolicach mieszkasz?

PS - gratulacje rybek :D

Mieszkam w Łodzi. Wszystkie są złowione na Krzywiu - to takie małe stawiki 10km ode mnie pomiędzy Łodzią a Zgierzem. Nie mam czasu, by gdzieś pojechać, ale nadrabiam zaangażowaniem i coś tam łowię, gdzie nikt nic nie łowi. Sum jest moim trzecim w tym roku. Dwa pierwsze, podobne, złowiłem polując na karpia - przypon raz 0.16, a raz plecionka 0.04. Lubią mnie te drapieżniki, bo wiedzą, że je wypuszczam :D. Ten mały - 46cm - padł, co widać na zdjęciu - bardzo się zachlał i pływał potem brzuchem do góry, więc go podarowałem dziewczynie na stacji benzynowej, która mi kibicuje. Mam nadzieję pojechać gdzieś w tym sezonie, ale na pewno nie w najbliższym czasie. Pozdrawiam

Analizujac rynek zza malej wody dochodze do wniosku ze sytuacja na rynku szwedzkim znaczaco sie poprawila .Jeszcze kilka lat temu w sklepach wedkarskich na haslo cos polskiego ,mozna bylo uslyszec -KIELBASKA-.A szczatkowe ilosci naszych wyrobow byly tylko w wybranych sklepach.Monopol sprawil ze przebicie sie przez twarda skorupke wyrobow ,takich potentatow jak

BUSTER,ACE,MANTA,PHANTOM,WESTIN,BOXER,

http://www.cwcab.com/jerkbaits.htm

stawialy nasze wyroby gdzies w odleglym kacie :( .

Swiatelko blysnelo i nagle w sklepach ,gazetach i telewizji ,bo tylko rodak potrafi promowac rodowite wyroby.Szwed nawet jak lowi to raczej sie niewychyla,choc mowi ze dobre,dobre.Aczkolwiek sa wyjatki.Polski produkt jest dzis nietylko poszukiwany ale i wychwalony pod niebiosa przez ludzi ktorzy naprawde kochaja wielkie zebacze.

Godz 3.34

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea2b606b0dd43085.html

Dzis juz bylo kolejne trzecie z rzedu popoludnie spedzone nad woda, konsekwencje ponad wszystko, aczkolwiek malo to ma wsplnego ze zdrowym rozsadkiem, bo pogoda tak, ze szkoda gadac. Dzisiaj bylo podobnie. Naprzemian wiatr z ulewnym deszczem. Zaczelem od muchowki podobnie jak jeden z kolegow, a drugi wzial jerkowke i zawiesi duze plywajace fatso. My na muchy mielismy sporo bran, ale same malce do 50cm. Na fatso najpier polakomila sie osiemdziesiatka, a potem cos kolotek spadlo. Postanowilem wrocic do samochodu i zmienic sprzet na jerkowy. Po 10min bylem spowrotem, a w tym czasie kumpel na muche wyjal 10lbs (czyli to by bylo pewnie ponad 80cm) i za chwilke 6lbs. Oddalem kilka rzutow i piedziesiataczek polakomil sie na fatso crank 10 a za chwilke kumpel na muche podobnego. Nastepnie byla potezna ulewa i musielismy ewakuowac sie na brzeg pod drzewa. Po deszczu troszke sie uspokoilo i wyszlo slonce i tecza. Zawiesilem maas maraudera jr. Podziwialismy jego lotnosc i intrygujaca prace gdy nastapilo najpiekniejsze branie szczupaka jakie do tej pory mialem, kumpel przeklnal z siarczystym szkockim akcentem z zachwytu. Gruby szczupal wywalil wysoka swiece z przyneta w pysku. Widok wart kazdych pieniedzy. Na szczescie sam sie zacial bo ja z wrazenia o tym zapomnialem. 90cm buzka i do zobaczenia jutro, bo chyba jeszcze raz zaatakuje przed wyjazdem do Polski. Potem znowu potezna ulewa, ktora zniechecila nas do dalszego lowienia. Bylo warto zmoknac do majtek :lol:

Pozdrawiam

Wczoraj trafiłem na zmieniające się wciąż warunki pogodowe. Prawie przez cały pobyt nad wodą drobnica wisiała głowami w dół. Jednak przez około 10 minut ich zachowanie się zmieniło. Rybki stały się aktywne, może nawet rozdrażnione. Pływały, pluskały się itp. Przesuwając się przez trzcinki wypłoszyłem szczupaka. Jednak nie była to paniczna ucieczka a odpłynięcię na troszkę głębszą wodę. Zauważyłem, że odpływa jakby zwalniając. Podrzuciłem mojego leszczyka 9 cm i w pierwszym poprowadzeniu energiczne pociągnięcie. Testowy kijek nie dał mu nawet szans na wielkie walki i szczupak dosyć szybko znalazł się w moim ręku. Miał równo 60 cm. Najciekawsze, że tuż po tym jak go wyjąłem warunki się zmieniły i przez resztę dnia miałem tylko skubnięcia drobnych szczupaczków.

Czasami warto trafić na taką specyficzną chwilę a najpierw zobaczyć rybę a później ją złowić to największa przyjemność :D.

Powiem wam ciekawostkę. Słabo jest z tymi braniami ostatnio i to wszędzie (w Polsce). Odpowiedź na to dała mi moja Pani, która nie ma pojęcia o rybach - nie odróżnia suma od szczupaka - ale jest naukowcem, geografem. Zapytała mnie: - Rybą jakiego klimatu jest ten twój ukochany szczupak? - Umiarkowanego. - A to w tej chwili nie jest klimat umiarkowany. Kropka B)

@Wilk, trudna sie z nia nie zgodzic, ale to nie jest powod zeby siedziec w domu. Podobnie jak @Slawek, zauwazylem, ze jest taki moment, ze nagle ryba sie rusza. Wczoraj to bylo zaraz przed deszczem i tuz po. Pozniej woda byla martwa. Poza tym w tych krytycznych momentach wiatr zmienial kierunek i przez moment byla wzgledna cisza, bo ta sama ulewa przechodzila i wracala, odbijala sie od jedego pasma gor do drugiego. Pewnie cisnienie jeszcze do tego dochodzilo itd. Podsumowujac, trzeba byc czujnym jak gajowy Marucha <_<

Lukomat, nigdy nie mówiłem, że trzeba i nigdy nie mówiłem, że siedzę B) Przeciwnie: w miejscu, gdzie łowię nie widziałem nigdy, by ktoś złowił szczupaka (o sandaczu nie wspomnę) na spinning; pogody beznadziejne, ja powinienem być w domu i pracować przy komputerze, a jadę choć na trochę, rzucam, bo nigdy nie wiadomo. Nigdy. Pozdrawiam

Lukomat, nigdy nie mówiłem, że trzeba i nigdy nie mówiłem, że siedzę B) Przeciwnie: w miejscu, gdzie łowię nie widziałem nigdy, by ktoś złowił szczupaka (o sandaczu nie wspomnę) na spinning; pogody beznadziejne, ja powinienem być w domu i pracować przy komputerze, a jadę choć na trochę, rzucam, bo nigdy nie wiadomo. Nigdy. Pozdrawiam

Si, si, dlatego za chwilke pakuje malego i sprzecik do samochodu, kobiete wywoze zeby nie brzeczala mi nad uchem, a potem prosto nad wode. Dzis chyba znowu bedzie na mokro :mellow:

No coś czytałem że wy tam na północy to pływacie głęboko po dwodą tak was zalało, 6 stóp miejscami

Zdaje mi sie, ze masz na mysli polnocna Anglie, maja teraz troszke wody w nadmiarze. U nas pada, ale o powodziach nie slyszalem.

@Ramay świetna fotka.

I w dodatku zrobiona chyba komórką.

Ramaj za chwilkę będzie obchodził roczek z wędką, czyli pewnie ponad 10 lat mniej ni ż ja, a czuję oddech pościgu na plecach :mellow: Uważajcie kogo zarażacie, dość szybko może wam zacząć łoić 4litery

:mellow: :mellow: :mellow: :mellow: