Skocz do zawartości

Szczupaki 2007

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hah włąśnie wróciłem po kolejnej wtopie - tym razem family trip zamienił się w dryf na elektryku przez jezioro - tym razem zesrał się zapłon czy co, silnik kręcił, paliwo było a zestartować już nie chciał. Silnik to Johnson 25hp. Jak ktoś mówił że johnsona nie kupowac bo jest kiepski to.... miał rację

Witam!

Jestem nowy na forum - do tej pory wystąpiłem tylko w temacie o boleniu. :D

Wpadłem, żeby pokazać się Wam z mojej dobrej strony...

Na zdjęciu mój największy szczupak [wiem, że jeszcze młody, ale jak widać łowca też stary nie jest - wszystko przede mną mam nadzieję :mellow: ]

http://img440.imageshack.us/img440/1979/szczupakqq4.jpg

A w linku do youtuba filmik z uwalniania owego okazu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=vQFrIrEkvnw

Widze że nawet pare osób obejrzało filmik - miło :D

@Rutt - bardzo fajnie, że już wypuszczasz złowione ryby będąc w tak młodym wieku :D

Co się zaś tyczy chwytania szczupaków, o ile to mała sztuka, można złapać za np. grzbiet i ryba nie powinna się już wyślizgnąć. Jednak w przypadku większych egzemplarzy może to być już trudne i ryba może wylądować niechcący na kamieniach, dnie łodzi, piasku, mocno obijając się przy tym i tracąc dużo śluzu.

Tak na przyszłość (życzę jak najwięcej okazów :D ) - polecam więc również lekturę artykułów np: szczupak.org

Dzięki napewno poczytam.

Łowić zacząłem 3 lata temu [przez pierwszy rok brałem ryby - wymiarowe] a od 2 lat uwalniam wszystkie które łowię. Pamiątkowa Fotka i Filmik z uwalniania.

Duże ryby napewno trudniej jest wypuścić ale zazwyczaj jest ze mną tata który jest bardziej doświadczony i zawsze pomaga mi

podebrać --> odhaczyć --> i uwolnić rybę :D [zresztą ja odwdzięczam się mu tym samym :mellow: ]

==> Standerus

Musisz miec strasznego pecha albo frajerski serwis.

Ja jeszcze nieslyszalem zeby ktos mial takie klopoty z normalnie eksploatowanym/serwisowanym Johnsonem lub Evinrude (lata '80 i ' 90 to prawie niezniszczalne maszyny).

Znajomy w polsce zajmuje sie naprawa silnikow do lodzi i polecil mi wlasnie johnsona lub evinnrude (zreszta to to samo)

Pike bardzo ładnie. Pamiętam jak kiedyś pisałeś że zdarza Ci się gnębić wędkarzy biorących małe szczupaczki. Bardzo mi się ten pomysł podoba, też tak będe robił ale musze jeszcze troche na siłownie pochodzić :D

Trzeba przyznać że Ty wyglądasz groźnie - współczuje mięsiarzom :lol:

Dzięki Panowie. Byłem w trzech miejscach, w każdym pierwszy raz w życiu i w każdym tylko kilka godzin :D. Ten duży umordował się, bo nie było nikogo, kto by mi mógł od razu zrobić zdjęcie, więc trzymałem go z godzinę na agrafce. Chodzę oczywiście bez podbieraka - wszedłem po niego do wody w butach, z dwoma telefonami, pieniędzmi i dokumentami w kieszeniach - zabrakło może z dziesięciu centymetrów, by to wszystko zamokło, ale inaczej nie wyjąłbym go. Jednak ten HM to piękny kij, ale na takie ryby. Pozdrawiam

PS

Ten maluszek też był wymiarowy, choć to na tle tamtego tak głupio brzmi :D

==> Standerus

Musisz miec strasznego pecha albo frajerski serwis.

Ja jeszcze nieslyszalem zeby ktos mial takie klopoty z normalnie eksploatowanym/serwisowanym Johnsonem lub Evinrude (lata '80 i ' 90 to prawie niezniszczalne maszyny).

Znajomy w polsce zajmuje sie naprawa silnikow do lodzi i polecil mi wlasnie johnsona lub evinnrude (zreszta to to samo)

Myślę że mam oba, z dużym dodatkiem bycia w gorącej wodzie kąpanym. Jeśli chodzi o serwis to wiecej daje Tornado na odległość zaglądając w szklaną kulę i mówiąc co robić

:mellow:

Teraz mam na oku marinera 85hp ale niezbyt mam kasę zeby go ugryźć, za to cena świetna - 3tyś e, razem z łodzią i przyczepą :mellow: :mellow: .

Sam silnik jest ok, jedynie ma trochę mało jadu że tak powiem - 25 koni do tej łodzi to jednak mało, póki jest sie samemu to jest ok - ok 30km/h, w dwie osoby jest dobrze jak sie leci 20km/h, w trzy osoby co jest max możliwości jest już jedynie 10-14km/h, zdecydowanie za mało. przy 85 koniach łódka by robiła myślę z 50km/h z dwoma osobami - to miało by sens <_<

==> Standerus

Za 3 k€ to sam chetnie kupilbym tego marinera 85 z lodzia i przyczepa. W przyszlym sezonie to pewnie nastapi <_<

Ja swoim 10 hp evinrude i lodzia 4 m smigam ponad 30 km/h w pojedynke i jakies 27-28 km/h w dwie osoby. Kadlub jest dosc plaskodenny wiec nietraci tak predkosci ale za to komfort plywania na fali jest dosc kiepski.

==> Staderus

No tak jak lajba ma 5,20 i wazy 500 kg to taki silnik jak masz to do przemieszczania a nie plywania sluzy.

Z 50 hp by sie przydalo. Mysle, ze z wiekszym nie bedziesz mial znaczacego przyrostu predkosci. Conajwyzej nie stracisz jej pod pelnym obciazeniem.

==> Termos

Jeden z woblerow co ostatnio od Ciebie dostalem zle plywa :angry:

Dzis wyprawa na szczupak zaczela sie dosc milo.

3 minuta trolingowania i na kotwicy Rapali zawislo cos takiego

Sadzilem, ze do wieczora wyciagne sporo sztuk ale dzien okazal sie kiepski. Na haku pojawila sie jeszcze jedna taka sztuka i 3 mniejsze. Na Slidera 10 skusil sie okonek +25 cm

post-780-1348913574,7419_thumb.jpg