Skocz do zawartości
  • 0

Zaawansowane oprogramowanie do map batymetrycznych (Garmin, Lowrance, Hummingbird, Deeper)

pajczi

Pytanie

Witajcie,

po wielu miesiącach prac, chciałem przekazać do testów użytkownikom Jerkbaita oprogramowanie do tworzenia map - dzięki kooperacji z Maciejem z forum (Maciej_K) udało się stworzyć narzędzie, które czyta chyba najwięcej formatów danych z sonarów na rynku. Stworzone mapy można opublikować na swoim koncie (na razie opcja jest tylko prywatna) i używać w aplikacji mobilnej (najlepiej na tablecie).

Narzędzie jest darmowe i rozwijane cały czas, dlatego jest w wersji beta i mogą zdarzyć się niestabilności w działaniu czy błędy.

Prezentacje możliwości można zobaczyć na filmie opublikowanym przez Macieja na Facebooku (post z 16.03.2022):

https://www.facebook.com/pg/Sonary-i-Mapy-103722831829071/posts/

Pobrać można stąd:

https://zimorodek.pl/aplikacja-batymetria

Przy instalacji trzeba odpowiednio dać zgodę na instalację - nie wiem z czego to wynika mimo, że kod jest podpisany certyfikatem SSL kupionym w USA od renomowanej firmy to i tak takie ostrzeżenie występuje:

post-61213-0-32500000-1650182720_thumb.png

Dane można ładować całymi folderami za pomocą funkcji drag&drop (przeciągając na okno programu) - program sam znajdzie ślady i je wyrenderuje (dzięki użyciu algorytmów wykorzystujących kartę graficzną możliwe jest generowanie setek tysięcy punktów z głębokością).

Parsery plików ze śladami zostały napisane w niskopoziomowym języku - nawet całe chmury punktów w plikach CSV powinny się ładować szybko.

Aplikacja czyta również pliki z logami GPS w postaci tras czy punktów (GPX, KML) - można je zbierać też przy użyciu innego oprogramowania, które stworzyliśmy do rejestracji punktów i tras:

https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.zimorodek.etapp&hl=pl&gl=US

Zawiera unikalną funkcjonalność skalowania gradientu kolorowania izobat - dzięki czemu możemy "odcinać" daną głębokość, a resztę kolorować inną dynamiką (w niedługim czasie taka możliwość będzie też w aplikacji mobilnej) - trolling nabierze innego znaczenia ;) :

post-61213-0-76062200-1650182409_thumb.png

W aplikacji mobilnej można ukryć kolorowanie izobat - można wyświetlić na podglądzie satelitarnym same izobaty, jeżeli głębokość jest inna niż mapy jest możliwość korekcji pod aktualne stan wody na akwenie, dodatkowo można wyświetlić siatkę 25/75m po to żeby zbierać brakujące logi w celu uzupełnienia mapy:

post-61213-0-31782500-1650182905_thumb.png

post-61213-0-85960500-1650182920_thumb.png

Jeżeli macie jakieś uwagi, pomysły co jeszcze można zrobić lub poprawić to po to jest ten wpis. 

• Like 13

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Informacyjnie - najnowsza wersja na Google Play - są niespodzianki - nie tylko ten ficzer z prezentacji powyżej, ale również opcja z użyciem sensorów i rozglądaniem się po mapie - możliwość regulacji odległości w jakiej chcemy łowić do 50 metrów i w tej odległości podaje nam głębokość w kierunku którym patrzy telefon - więc nie traci się czasu na ustawienie gruntu ;) - ten ficzer można przetestować tylko w warunkach bycia nad akwenem z mapą - ale można użyć też symulacji GPS'a przy pomocy takiego programu jak Lockito i być nad dowolnym akwenem w Polsce :). Później wrzucę więcej informacji - miłego testowania!

• 0

Tak to wygląda:

https://youtu.be/WxTyjCY5ncU

Dwoma palcami (trzymając kciuki na ekranie i jednocześnie przesuwając je góra/dół) można pochylić mapę tak jak żeby była bardziej w naszej płaszczyźnie jak rozglądamy się telefonem. 

Dziękuję za wiadomości PW - mnóstwo pracy i wysiłku kosztuje zrobienie tego - mam nadzieję, że uda się niedługo wprowadzić widok 3D i wizualizację łowienia w takim widoku. 

Mimo ograniczonych zasobów, jeżeli ktoś ma pomysł i chciałby coś zmienić w aplikacji mobilnej - śmiało można pisać na PW. 

W planie oprócz powyższego jest kwestia stabilności całego rozwiązania i wygenerowanie jak największej ilości dostępnych map.

• Like 1

• 0

Dzięki Macieju za opracowanie tutoriala korzystania z aplikacji - nikt by tego nie zrobił w tak przystępny sposób!

Załączam instrukcję jak korzystać z manipulatora, bo jest to unikalne rozwiązanie i może nie być zrozumiałe dla wszystkich, a daje bardzo duże możliwości interpretacji, ale też szukania punktów/pingów fałszujących generowanie mapy. 

Na razie zamrażam dodawanie nowych funkcjonalności, bo nie wiem czy będzie odpowiednia grupa ludzi chcących korzystać z tego rozwiązania - a zaznaczam, że wszystko jest tu robione za darmo od wędkarzy dla wędkarzy i tak pozostanie. 

manipulator help.pdf

• Like 3

• 0

Mała aktualizacja statusu:

Dokumentacja w formie interaktywnej (dostępna też z poziomu aplikacji desktop) - teraz można zobaczyć lepiej jak to działa i jak się posługiwać manipulatorem:

https://zimorodek.pl/docs/desktop-app#/color-curve-editor/index

Ciągle trwają prace nad łączeniem śladów do jednego poziomu gdy pochodzą one z różnych źródeł/są zbierane o różnych porach roku, kiedy poziom wody jest różny - zagadnienie okazał się nietrywialne, bo nawet nie ma za dużo prac naukowych na ten temat, a matematyka jest bardzo skomplikowana - ale już są pewne pomysły i implementacja - wykresy pokazują minimalizację błędu kwadratowego na bazie "przecięć" śladów (ustalenie zbioru punktów w danym obszarze pochodzących z różnych śladów).

Wykres pokazuje różnice między śladami (na osi X jest po prostu liczba przecięć, a na Y głębokość przecięć w akwenie) - pierwszy wykres pokazuje deltę/różnicę/błąd w głębokości, a wykres niżej jak zachował się algorytm dopasowania - w idealnym świecie wykresy by się nałożyły na siebie - błąd = 0.

post-61213-0-40013600-1656625391_thumb.png

Wykres pokazuje minimalizację błędu (dolny wykres po zadziałaniu algorytmu) - zdaję sobie sprawę, że te wykresy nie niosą dużej wartości informacyjnej dla użytkownika - ale wrzucam jako ciekawostkę - myślę że w przeciągu miesiąca będzie można "pobawić się" tym algorytmem i zobaczyć jak dopasowuje vs to co by zrobił człowiek - algorytm nie jest doskonały i mogę być przypadki gdzie zwiększy on błąd, a nie go zminimalizuje np. będzie porównywał ślady gdzieś na płyciźnie gdzie jest jakiś obiekt - zatopiony kamień/drzewo lub pingi odbite od roślinności zanurzonej.

Po głowie chodzi pomysł żeby zbudować odpowiedni model matematyczny dopasowany dla danego typu akwenu (na bazie dużej ilości różnych akwenów) i np. porównywać ślady tylko tam gdzie jest płaskie dno i jest głęboko (nie ma roślinności)  - ale ten pomysł się rozbija o to, że jak mamy ślady tylko płytkiej części akwenu to będzie to traktowane jako całość tak jakby dany akwen miał np. tylko 3 metry, bo miejsca gdzie ma 10 nie są jeszcze "zeskanowane". 

Można też analizować każde przecięcie (musi być ich więcej) i odrzucać te przecięcia, które bardziej odchylają się od reszty i w ten sposób minimalizować błąd offsetu między śladami.

Zawsze operator będzie musiał wskazać ślad klucz - do którego ma być dopasowana cała reszta.

post-61213-0-22609800-1656625363_thumb.png

• Like 2

• 0

Wrzuciliśmy nową wersję aplikacji desktopowej -  można grupowo zmieniać głębokość dla śladów, a nie jak wcześniej tylko per ślad - oczywiście można z CTRL zaznaczać ślady zarówno na mapie, jaki w panelu agregującym. Możliwe że niedługo będzie widok 3D w aplikacji mobilnej z projekcją głębokości w odległości od łodzi czy pomostu - tak żeby było widać dokładnie jak wygląda struktura dna gdzie łowimy - ale jest to trudne, bo procesor graficzny w telefonie to nie to samo co na komputerze. 

• Like 2

• 0

Wrzuciliśmy nową wersję aplikacji desktopowej -  można grupowo zmieniać głębokość dla śladów, a nie jak wcześniej tylko per ślad - oczywiście można z CTRL zaznaczać ślady zarówno na mapie, jaki w panelu agregującym. Możliwe że niedługo będzie widok 3D w aplikacji mobilnej z projekcją głębokości w odległości od łodzi czy pomostu - tak żeby było widać dokładnie jak wygląda struktura dna gdzie łowimy - ale jest to trudne, bo procesor graficzny w telefonie to nie to samo co na komputerze. 

Piotr, to zróbcie to sektorowo, np kwadrat o boku 1km i koniec, nie trzeba będzie całej wody konwertować do widoku 3d

Tak jest w dr Depth czy Autochart. Reefmaster też nie pokazuje wszystkiego na raz. 

• 0

Piotr, to zróbcie to sektorowo, np kwadrat o boku 1km i koniec, nie trzeba będzie całej wody konwertować do widoku 3d

Tak jest w dr Depth czy Autochart. Reefmaster też nie pokazuje wszystkiego na raz. 

My bad- RM jednak daje całośćiowy obraz ale jakość tegoż słaba vs. flat

• 0

Maciek, kwadrat o boku tylkoj ednego km to chyba największa bolączka map hummiego. 

Moja opinia z codzienności i wkurzania się na to co widzę i jak.

Dwa dni na nowej wodzie i mapa w Garminie sprząta użyttkowością, ale że panoramix mi potrzebny, bo woda najeżona pułapkami jak mało która to podpieram się mapami które rysuje mi Hummi

Dwa dni temu  wbiłem się w drzewo. Uśpiło mnie 10 metrów do dna, a drzewo się okazało od dna do powierzchni prawie.

Edytowane przez Dano.

• 0

Maciek, kwadrat o boku tylkoj ednego km to chyba największa bolączka map hummiego. 

Moja opinia z codzienności i wkurzania się na to co widzę i jak.

Dwa dni na nowej wodzie i mapa w Garminie sprząta użyttkowością, ale że panoramix mi potrzebny, bo woda najeżona pułapkami jak mało która to podpieram się mapami które rysuje mi Hummi

Dwa dni temu  wbiłem się w drzewo. Uśpiło mnie 10 metrów do dna, a drzewo się okazało od dna do powierzchni prawie.

Nie do końca Daniel, program Autochart robi całe jeziora, daj dane- to się przemieli je tak, by cała woda była widoczna na mapie. Live to mapowanie doraźne, takie ma być. Jak ktoś chce custom- to zostaje program na kompa. Program Piotra powinien cię zaitneresować ale wiadomo - tablet z jasnym ekranem lub smartfon obok echa i zasięg stacji bazowych dla triangulacji. 

• Like 1

• 0

Nie do końca Daniel, program Autochart robi całe jeziora, daj dane- to się przemieli je tak, by cała woda była widoczna na mapie. Live to mapowanie doraźne, takie ma być. Jak ktoś chce custom- to zostaje program na kompa. Program Piotra powinien cię zaitneresować ale wiadomo - tablet z jasnym ekranem lub smartfon obok echa i zasięg stacji bazowych dla triangulacji. 

Nie ma sensu dawać danych, bo za dużo skaczę :D

Obróbka zajmie więcej niż mój pobyt tutaj :D ale dziękuję za propozycję  :good: 

• 0

Witajcie,

chciałem poinformować, że w Zimorodku udało się nawiązać współpracę z MaxiMapą i teraz dostępne są takie akweny jak Śniardwy, Dargin, Mamry, Nidzkie, Niegocin, Roś, Dadaj, Orzysz, Turawa, Wigry, Jezioro Nyskiei wiele więcej.

Zapraszam do sprawdzenia materiału :)

• Like 1

• 0

Nowa wersja już dostępna:

https://zimorodek.pl/aplikacje?app=bathymetry

Wspierany jest kolejny format Garmina .RSD

Można też przesyłać waypointy z aplikacji mobilnej przez konto na www do aplikacji desktop - można wymieniać się punktami z innymi użytkownikami jak kodem BLIK:

post-61213-0-83068400-1700328943_thumb.png

• 0

Tak jest, Zimorodek zmienia historię ;)

Dane Garmina z mej sierpniowej wycieczki na Hańczę. Przetwornik był wypionowany w czasie zbiorów danych, jest tam nieco więcej do dna niż oficjalnie piszą:

post-55901-0-47586600-1700414280_thumb.jpg

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

No super. A można gdzieś znaleźć jak ustawić parametry i co one znaczą względem twardości dna?

Tomek

Ta funkcjonalność dopiero będzie rozwijana - na ten moment nie opcji zarządzania twardością dna i wysnuwania wniosków na tej podstawie - można załadować mapę twardości dna wyprodukowane jako raster np. w ReefMaster i przerzucić to do projektu i eksportować do aplikacji mobilnej (np. na tablecie) - wtedy jest taki podkład że pływamy sobie po twardości dna i podaje nam na jakiej głębokości jestesmy (via GPS).

• 0

Ok. Mnie to chodzi o to jak mam ustawić tę twardość na echu. Jest tam jakiś zakres. Bardzo szeroki się wydaje. No i jak zostawimy taki szeroki to prawie nie ma różnicy między tym miękkim a tym twardym. Sprawdzałem to w Szwecji, więc miałem i bardzo twardo i mocno miękko. Jak ten zakres mocno zawęzić to jakaś różnica jest. Widzę obszary ciemniejsze i jaśniejsze. Ale, czy jeśli tak ustawiłem to czy widzę wszytko? Bo jak sobie ustawię głębokość powiedzmy między 5 a 10 metrów to widzę tylko tę głębokość. Mimo że jakaś woda jest między przetwornikiem a 5 metrów, no i poniżej również. A tak wogóle to co to są za jednostki w których tę twardość ustawiam??? Słabo jestem oblatany informatycznie i nie bardzo umiem przenieść to co na karcie zero jest zapisane, na kompa i się bawić. A jak jestem z dala od wody i bez GPS czyli w mieszkaniu to nie chce ładować mapy. Na balkonie jak złapie GPS to nie umiem wejść na wodę o którą mi chodzi. Posiadam Helix 10 gen2. W trybie symulacji mam bardzo mały kawałek do zabawy z twardością. Natomiast na wodzie to jednak czas goni bo trza kurde łapać, no i szkolenia tylko na przelotach i w trolu jak woda pozwala.

Tomek

Edytowane przez kostom63

• 0

@kostom63 - myślę, że to jest temat na inny wątek i inną dyskusję, bo dotyczy konkretnego sprzętu i konkretnej funkcjonalności.

Jeżeli chodzi o soft to nie ma problemu żeby wyświetlać warstwę rastrową czy to będzie twardość dna, czy to będzie struktura zebrana przez sonar boczny.

Przykład poniżej - możesz sterować sobie kanałem alfa i ustawić przezroczystość danej warstwy.

post-61213-0-48629200-1704890536_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Chciałem przedstawić wersję beta, która czyta mapy strukturalne (format .mbtiles) oraz potrafi dekodować chmurę punktów (format .SL3) (dzięki kooperacji wielu ludzi z Polski (w tym z tego forum), jaki wiedzy z zagranicy). 

Tutaj próbki są do pobrania:

https://drive.google.com/drive/folders/1UJG8i5hPshOssGeJGH2NwblGg9REgxxk?usp=sharing

Stąd można aplikację desktop ściągnąć:

https://zimorodek.pl/aplikacje?app=bathymetry

post-61213-0-60165700-1722270968_thumb.jpeg

post-61213-0-24446100-1722270985_thumb.jpeg

Dodana została nowa funkcjonalność (kłódka na śladzie) - pozwala wyczyścić chmurę punktów, lub próbki z innego śladu bez usuwania próbek ze śladu referencyjnego (nie trzeba go ukrywać, żeby skasować "pingi"),

wciskając Shift + narzędzie zaznaczania można odwracać zaznaczenie punktów. 

post-61213-0-75703600-1722271003_thumb.png

• Like 2