Julas Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Cześć! Może ktoś zna przyczynę dlaczego w ostatniej partii wobków doszło u mnie do miejscowego oddzielenia żywicy od powłoki malowanej. Wykonanie tej partii nie rużniło się szczególnie od poprzednich te same materiały i technika wykonania a mimo wszystko coś poszło nie tak. W jednej partii wykonałem dwa rodzaje woblerów jeden model jedne z brokatem drugie bez. Także te z brokatem były lakierowane 3 rundy z epoksydem później. Woblery z brokatem wyszły tak jak zawsze bez skaz. Woblery bez brokatu kilka dni po testach w wodzie zaczeły się rozwarstwiać epoksyd odchodzi od farby i tworzy się luka z powietrzem lakier ugina się pod palcem. Plamy powietrza ukłakają się jak mróz na szykie tworząc piękne wzorki. Otworzyłem jednego woblera i to nie była woda jak początkowo sądziłem. Żywicę używam od 2 lat nic takiego mnie jeszcze nie spotkało. Farba i podkład vallejo Lakier akrylowy w sprayu przed żywicą użyty w tych woblerach, te drugie były bez i to jego podejrzewam najbardziej aczkolwiek stosowałem go już wcześniej i nic się nie działo. Drugie co mi przychodzi do głowy to zbytnie ogrzanie żywicy podczas nakładania. Trzecie to zanieczyszczenia z powietrza. Co sądzicie na co uważać żeby nie powtórzyć błędu, może ktoś miał kiedyś podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi