platynowłosy Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam Panowie.Szukam komputerowca, firmę, który(a) złozy mi komp stacjonarny. NIE gamingowy.Użytek domowy.Sprawa pilna.Miejsce Warszawa PozdrawiamAlek Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez platynowłosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Skladanie na uzytek domowy yo troche dziwne...chyba ze to nie tylko maszyna do internetu. Zapytaj w bino computers z krakowa. Skladali nam kompy do firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Ja bym kupił poleasingowy della.Mam już drugi,ceny śmieszne i chodzą 24/dobę???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Proponuje wejść na forum pclab (https://forum.pclab.pl/forum/51-Zestawy-komputerowe/) i zobaczyć podobne zapytania (przykład: https://forum.pclab.pl/topic/1351484-bud%C5%BCetowy-pc-do-u%C5%BCytku-og%C3%B3lnego/) lub założyć tam nowy temat (napisać do czego to ma być komputer + budżet). Następnie można kupić poleasingowca lub wyklinać zestaw w sklepie internetowym (morele, x-kom, inne) i dodać opcje montażu (+ewentualnie system/oprogramowanie). Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez mariusz-net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Do czego ma byc maszyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Można też rozważyć outletowego Lenovo w przyzwoitej konfiguracji i cenie z allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Dzięki Panowie. Komp oprócz netu, ogólnie pojętego, ma służyć do obróbki zdjęć, starych BW,itd. Ich selekcjonowania i gromadzenia. Ok 25 tys zdjęć. Będzie hulał na 2 programach foto. Ma też służyć jako biblioteka wiedzy min związanej z tematami wedkarskimi i technicznymi. Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez platynowłosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Moja uwaga taka...1. Do obróbki zdjęć, OK2. Jako magazyn zdjęć - zastanów się czy nie postawić oddzielnego NAS na macierzy lub inne rozwiązanie z dyskami zewnętrznymi Jeden typowy (używany?) dysk w komputerze jako magazyn mediów? ryzykowne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Moja uwaga taka...1. Do obróbki zdjęć, OK2. Jako magazyn zdjęć - zastanów się czy nie postawić oddzielnego NAS na macierzy lub inne rozwiązanie z dyskami zewnętrznymi Jeden typowy (używany?) dysk w komputerze jako magazyn mediów? ryzykowne...Racja. Ewentualnie najtańszy NAS na backup danych z PC (otwieranie mediów z dysku lokalnego jednak jest szybsze).Lub po kosztach PC + dysk przenośny na backupy - chyba najtańsze, niestety najmniej wygodne ale zarazem najlepsze zabezpieczenie przed ransomware (oczywiście jeśli będzie się pamiętało o odłączaniu dysku od komputera po backupie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Ja bym doradzał stacje graficzną/laptop + dobry monitor - moze byc poleasingowy. Na zdjecia nie bawilbym sie w trzymanie ich na komputerze bo bez RAID jest spore ryzyko ze sie to wysypie. NAS z dobrymi dużymi dyskami tez nie bedzie najtańszy. Pamietaj ze pojemnosc przy 2 dyskach dzielisz przez 2 (Raid 1 to minimum). Rozważylbym opcje cloud jako storage na zdjecia. Rozwiazanie stosunkowo bezpieczne i łatwo skalowalne. Nazwa.pl kiedys dawala 1TB za grosze. A nie myslisz co bedzie jak komp padnie, jak sie skonczy miejsce itp ... no i dostep masz praktycznie ze wszystkich urzadzen. Liczac na szybko zdjecie srednio 8MB z 25k masz 200GB przestrzeni... 200GB w google photos to koszt ok 15zł miesiecznie. 2tb to koszt 50zl miesiecznie. Koszt NAS z dyskami 2tb to pewnie cos w okolicach 1000zł czyli "zwraca sie po ok 1,5 roku ... co jesli zabraknie miejsca? Kolejny nas? Wieksze dyski? Imo bez sensu. Zainwestuj w sprzet do obrobki skoro to cie interesuje ... a zabezpieczenie danych zostaw dostawcom cloud. Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez hanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Panowie, szczególne dzięki, bo z całym szacunkiem do siebie samego, miałem konkretnie ograniczone horyzonty w tym temacie. Mimo buszowania po necie. Unikne pomylek i kosztów. Pozdrawiam.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi