Skocz do zawartości

Apel do łowców szczupaków

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądam sobie wiele filmów przed majówką, o sprzęcie itp. ale nie (wiem) dlaczego w Polsce nie promuje się porządnych obcinaczy do grubego drutu. Oglądanie kolegów którzy obrotówkę nr "1 " wyhaczają przez ponad 2minuty ze szczupaczka 20 cm albo w drugą stronę jerka 15cm ze szczupaczka 40cm, nie napawa optymizmem. - a dlaczego wiem? bo nie znam komercyjno wędkarskich firm które promują takie urządzenia. Moje słowo na majówkę to idźcie do psb/mrówy/casto/obi/jakiekolwiekinnegówno i wydajcie 20zł na takie urządzenie. I kwestia że komuś szkoda drogie kotwice niszczyć...

Obcinak_do_pretow_Magnusson_200_mm-21347

• Like 15

Ja używam zwykłych bocznych dobrej jakości.

Od lat.

I serdecznie polecam. Ustawić woblera, obciąć żyłkę/plecionkę, odhaczyć rybę, wyrwac wbity w łapę hak (obcinalem tym też sumowy hak, ciężko ale da się).

Bez bocznych i ostrzałki nie ruszam się nad wodę, dawno temu zapomniałem zabrać to czułem się jak bez ręki ;)

Najprawdopodobniej musisz być zalogowany.

Lub wpisz po prostu KNIPEX CoBolt S Kompaktowe szczypce tnące przegubowe (160 mm) 71 01 160 Amazon i wyszukiwarka gogle pokaże ci ,ze to aktualnie najtańsza oferta za pożądny sprzęt na lata.

Pozdrawiam

• Like 1

(...)Moje słowo na majówkę to idźcie do psb/mrówy/casto/obi/jakiekolwiekinnegówno i wydajcie 20zł na takie urządzenie. I kwestia że komuś szkoda drogie kotwice niszczyć...

Obcinak_do_pretow_Magnusson_200_mm-21347

Pół środek i hipokryzja. Jak Wam, Koledzy "Korbiarze" tak szkoda tych biednych szczupaków to może zamiast trebli, znaczy kotwic zaczniecie stosować pojedyńcze haki i najlepiej bezadziorowe? Rozwiąże to wiele problemów z uwalnianiem ryb.

#itonlycountsonfly

;)

• Like 6

Bezzadziory nie są rozwiązaniem (ale z mojego doświadczenia bardzo ograniczają uszkodzenia paszczy), trzy lata temu miałem szczupaczka który zapiąl się w busterze15 idealnie na trzy groty bezzadziorowe, a że miał taki wielki pysk to ni jak nie szło cofnąć/obrócić kotwicy aby mu japy nie rozwalić. Niestety oddryfował. Od tego czasu posiadam ww. urządzenie. I np tacy łowcy muskaczy to na każdym filmie o sprzęcie wspominają o istocie posiadania takich nożyc, w europie stosunkowo niedawno zaczęto na to zwracać uwagę.

Nie rozumiem posądzenia o hipokryzję. Nie mam problemów z uwalnianiem ryb, a i pyski jakoś mają całe. Kolega łowi na muchy i super (ja mam innego, dosyć niszowego konika), wiemy jakie są to przynęnty, jak zbudowane i jak się zachowują podczas brania. Dzięki jednak za post, bo będe miał zajęcie już za tydzień -potestować w gumach dozbrojki z dwóch dużych haków.Aby było jasno napiszę: lubię męczyć szczupaki! Zwariowałem już dawno.

• Like 2

Michał, OK. Ja również od kilku sezonów zawsze mam ze sobą odpowiednią gilotynę i stosuję ją w sytuacjach tego wymagających. Nie twórzmy atmosfery, że do humanitarnego uwolnienia szczupaka (płotki również) trzeba ciąć haki. 

Apeluję o szacunek dla ryb, ale i rozsądek ... albo odpuśćmy sobie i zajmijmy się modelarstwem, warcabami itd

• Like 4

Jeżeli podchodzi się poważnie do c&r/no kill jak zwał tak zwał,to takie szczypce jak i bezzadziory to podstawowe wyposażenie. Jak dotychczas nie miałem potrzeby używać w/w przecinaków,ale są na wyposażeniu.

Edukować zawsze warto pomimo tego,że tak naprawdę niewielki procent wędkarzy stosuje świadome c&r.

• Like 6