Skocz do zawartości

Dobór routera i anteny LTE do internetu

xjakub

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Stoję przed wyborem zakupu internetu do domku letniskowego.

Sprawdziłem najbliższy BTS to maszt TMOBILE i Orange. Znajduje się on w linii prostej 870 m. Następny najbliższy maszt to Play w linii prostej 2,71 km. Testowałem w domku internet od Tmobile - prędkość 1 Mb/s więc do niczego. Kupiłem antenę ale to nie pomogło.

Telefon mam w Plusie i internet przez komórkę z tejże firmy to masakra w tamtym obszarze.Czy ktoś ma doświadczenie jak dobrać internet i antenę lub zna firmę z okolic Rogożna/Nienawiszcz która to zrobi?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Jak maszty nie są zasłonięte, to nie ma większego znaczenia, że jeden maszt jest oddalony o 870 m a drugi 2,7 km. Liczy się przede wszystkim jakie częstotliwości obsługują, w jakich kierunkach są ustawione nadajniki i jakie jest obciążenie. Dużo można, a w zasadzie trzeba samemu sprawdzić i pomierzyć, a następnie w zależności od wyników wybrać operatora i dobrać odpowiednią antenę i router.

W zeszłym roku szukałem wykonawcy do instalacji łącza do routera przemysłowego na zadupiu i żadnego konkretnego, który by się podjął długo nie mogłem znaleźć. Poczytałem, wziąłem się sam do roboty i śmiga jak trzeba.

Poczytać i popytać można też na http://www.bez-kabli.pl/

Edytowane przez Grzegorz B.

napisz  do mnie na PRIV podpowiem co i jak masz zrobić

nie słuchaj "znafców"  z internetu - wiekszość nie wie o czym mówi lub kolega lub szwagier im powiedział to teraz wujek dobra rada poradzi i własną piersią bronić będzie tego co powie

NIE ODNOSZE SIE TU DO WYPOWIEDZI KOLEGÓW WYŻEJ  tylko ogólnie do tego co pisza w necie na ten temat

w necie jest wiele sensownych wypowiedzi ale trzeba umieć je znaleźć a jak już umiesz je znaleźć to nie potrzebujesz porady  :) 

praktycznie sprawdzić jest łatwo samemu posiadajac sprzęt jaki masz w domu lub możesz pożyczyć

żadna firma tego lepiej nie pomierzy  i nie sprawdzi od Ciebie samego a tylko kase zapłacisz

żaden operator Ci nie podpowie bo zwyczajnie ma drobnego klienta głęboko w poważaniu mimo tego całego bełkotu o słuchaniu klienta itp bla bla

firma Ci się przyda do montazu i doboru anteny jak bedzie naprawdę źle,  ale jak bedzie źle to antena wiele nie zwojuje

Grzegorzu B., jeżeli nie wiesz o czym piszesz to nie pisz. Skąd Ty czerpiesz wiedzę, żeby pisać takie bzdury: liczy się przede wszystkim jakie częstotliwości obsługują, w jakich kierunkach są ustawione nadajniki i jakie jest obciążenie. Sprawdz najpierw jak coś napiszesz u źródła. Co do kolegi zakładającego wątek, kup routerek huawei, jakikolwiek z możliwością podpiecia anteny zewnętrznej, kup antenę z jak największym zyskiem i po prostu korzystaj z internetu, myślę że jak dobierzesz dobrze zestaw to 300 powinieneś spokojnie uzyskać.

Grzegorzu B., jeżeli nie wiesz o czym piszesz to nie pisz. Skąd Ty czerpiesz wiedzę, żeby pisać takie bzdury: liczy się przede wszystkim jakie częstotliwości obsługują, w jakich kierunkach są ustawione nadajniki i jakie jest obciążenie. Sprawdz najpierw jak coś napiszesz u źródła. Co do kolegi zakładającego wątek, kup routerek huawei, jakikolwiek z możliwością podpiecia anteny zewnętrznej, kup antenę z jak największym zyskiem i po prostu korzystaj z internetu, myślę że jak dobierzesz dobrze zestaw to 300 powinieneś spokojnie uzyskać.

Kolega chyba w miescie mieszka gdzie bogate anteny stoją :)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Kolego selk, domek mam nad morzem, w miejscu gdzie wewnątrz budynku siada sygnał kompletnie. Na zewnętrznej antenie uzyskuje internet ponad 150. Dodatkowo łącząc same dwie anteny udało mi się wzmocnić sygnał na tyle, że telefony w domu normalnie działają. Siedzę w tym kociołku od czasów centertela, kiedy telefon z aktywacją kosztował tyle co niezły samochód i zasięg nad morzem był tak kiepski, że pierwsze telefony, kaloryferki, działały jako stacjonarne. Dla systemów miejskich to fakt buduje się inaczej system anten, ale nawet daleko od miasta można dużo poprawić.

Po takich radach kolega kupi jakiś dookólny badziew i będzie się dziwił, że internet działa gorzej niż bez anteny. Kolejność działań powinna być taka jak pisałem: lokalizacja stacji bazowych operatorów, pomiary dostępnych pasm, wybór operatora, dobór odpowiedniej anteny i routera.

Kolego selk, domek mam nad morzem, w miejscu gdzie wewnątrz budynku siada sygnał kompletnie. Na zewnętrznej antenie uzyskuje internet ponad 150. Dodatkowo łącząc same dwie anteny udało mi się wzmocnić sygnał na tyle, że telefony w domu normalnie działają. Siedzę w tym kociołku od czasów centertela, kiedy telefon z aktywacją kosztował tyle co niezły samochód i zasięg nad morzem był tak kiepski, że pierwsze telefony, kaloryferki, działały jako stacjonarne. Dla systemów miejskich to fakt buduje się inaczej system anten, ale nawet daleko od miasta można dużo poprawić.

Dlaczego więc "kup routerek huawei, jakikolwiek". To zupełnie błedne działanie. Wybor routera wynika z kasy jaka chcesz przeznaczyc, potrzeb i mozliwosci technicznych w miejscu działania. Najpierw trzeba sprawdzic jaki operator swiadczy w danym punkcie usługe o najwiekszej przepustowości czy na nawiekszej liczbie pasm. Ruterek byle jaki na 2 pasma nie wyda tyle co ruterek z agregacja wiekszej ilosci pasm. Z tym ze nie ma sensu kupowac routera z wieksza iloscia pasm a juz tym bardziej 5g w miejscu gdzie zaden operator tych pasm nie dostarcza.

BTW.

My tu sobie gadu gadu a autor pytania stracił zainteresowanie tematem

piszecie doktoraty jakby musiał ściagać BTS-a stojącego ze 20km od siebie, a wyraźnie napisał że jeden jest poniżej kolometra, a drugi poniżej trzech. Każda antena kierunkowa złapie sygnał dobry o ile nie będzie nic jej zasłaniało. Jak będą nadaajniki przeciązone, to żaden hiper duper sprzet nie wymusi cudownego zwiększenia transferu. Przerabiałem to kilka lat temu na wsi...

piszecie doktoraty jakby musiał ściagać BTS-a stojącego ze 20km od siebie, a wyraźnie napisał że jeden jest poniżej kolometra, a drugi poniżej trzech. Każda antena kierunkowa złapie sygnał dobry o ile nie będzie nic jej zasłaniało. Jak będą nadaajniki przeciązone, to żaden hiper duper sprzet nie wymusi cudownego zwiększenia transferu. Przerabiałem to kilka lat temu na wsi...

Dobra to ja sie juz nie odzywam ... sie eksperci wypowiadają to co ja tam pracownik operatora sie znam.

Jak stacja bazowa pozwala na agregację pasm, to odpowiedni router jednak poprawi sytuację. Co więcej może być tak, że lepszym wyjściem byłaby rezygnacja z anteny i zamiast tego inwestycja w router wyższej kategorii. Edytowane przez Grzegorz B.

Dlaczego więc "kup routerek huawei, jakikolwiek". To zupełnie błedne działanie. Wybor routera wynika z kasy jaka chcesz przeznaczyc, potrzeb i mozliwosci technicznych w miejscu działania. Najpierw trzeba sprawdzic jaki operator swiadczy w danym punkcie usługe o najwiekszej przepustowości czy na nawiekszej liczbie pasm. Ruterek byle jaki na 2 pasma nie wyda tyle co ruterek z agregacja wiekszej ilosci pasm. Z tym ze nie ma sensu kupowac routera z wieksza iloscia pasm a juz tym bardziej 5g w miejscu gdzie zaden operator tych pasm nie dostarcza.

BTW.

My tu sobie gadu gadu a autor pytania stracił zainteresowanie tematem

Nie, nie straciłem tylko czekałem na mały opad emocji. W sumie nadal nie wiem nic więcej:)

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka