Skocz do zawartości

Shimano Chronarch 51e - test i opinie

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dzisiaj sobie obróciłem do BB FM i kupiłem wyżęj wymieniony multi.Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Dzisiaj testy rzutowe na oryginalnej szpuli.Szpulka i hamulec Avail już zamówione i też zdam relację jak nisko można zejść z wagą przynęt.Ergonomia jak i waga multiplikatora jest na bardzo dobrym poziomie.No można się czepić tego wora jak po czosnku z lidla spełniającego role pokrowca,ale z tego to i daiwa przy multikach z najwyższej półki słynie.Kręciek ma zajefajny biały perłowy kolorek i aż prosi się o tuning optyczny :D.Tym czasem tyle,zainteresowanych zapraszam na dalszą relację.Może jeszcze dziś.

.

post-1204-1348917843,352_thumb.jpg

post-1204-1348917843,4844_thumb.jpg

witam!

nie chce się wymądrzac, ale przecież to w uproszczeniu dokładnie to samo co curado serii e. inny tylko kolor.

wynika to z nowej polityki shimano, o której już kiedyś pisałem.

w skrócie:

curado e - chronarch,

citica e - curado G

wiec możliwości rzutowe bedą identyczne z curado serii e

podsumowując zatem - z płytkim availem to najlepszy chyba zestaw do lekkiego castingu (cena/możlwości)

pozdrówka

• Like 1

Tak Peresada ma rację to jedna buda i szpulka ta sama.CU 51E nie mam sprzedałem.Chronarch najbardziej mi pasuje optycznie.Aldek ma chyba szpule z jakiegoś lekkiego stopu.Wróciłem właśnie mutik śmiga dzielnie na oryginalnej szpuli wobkami 4g .Można i 2g ale to już są czary mary.Swoje woby teraz pokończę i myślę że polecą spokojnie na dystans 35-40metrów.Do nich będzie szpulka or ,tuningowa będzie obsługiwała woblery 2-3g.Podzielam opinie że to najlepszy multik UL co do możliwości zejścia w dół z waga przynęt.Zatoczyłem niezłe koło a powrót do shimano był raczej trafny.

.

post-1204-1348917843,7851_thumb.jpg

post-1204-1348917843,9164_thumb.jpg

Dąbek 111 napisał(a) dnia śro, 12 wrzesień 2012 04:42

Ładnie wygladał by na którymś z białasów MHX

Kombinujesz coś?

Mi dokładnie taki zestaw świta od dłuższego czasu, na S842-W-MHX 7' 4-8 1/16 - 5/16. Z czerwono-czarnymi pierdółkami wyglądałoby wcale nieźle.

Nie powiem Tomy smaka narobił,ale kupiłem nie dawno C51E,więc pozostanę przy nim tylko troszku mu dodam.

:mellow: Ale Chronarch na białym blanku byłby wypas ;)

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Nawet fajnie będzię wyglądać biało-czarno-czerwony :D Chociaż jak patrze na te wasze multiki to nasuwa mi się pytanie : wałek posuwu szpuli a raczej w tym wypadku wodzika jest na wierzchu i wcale nie wygląda na nasmarowany wiec czy w kolowrotkach stało szpulowych jest sens nakładać na niego smar ?

A co sadzicie o smarowaniu wodzika rzadkim ale lepkim smarem silikonowym

Chyba że na plastikową prowadnicę. Większość smarów silkonowych jest polecanych do smarowania powierzchni metal - plastik, metal - guma. W wypadku smarowania węzłów tarcia metal - metal szybko doprowadzimy do zatarcia, zwłaszcza powierzchni aluminiowych. Ale generalnie jak pisał mifek, chociaż rzucając na cieżko nie ma specjalnej różnicy.

• 2 lata później...