esox81 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Jutro będę testował na Warcie dam znać jak poszło nie łowię na paprochy ale sądzę że od 10 gr spokojnie będzie latało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Jak Ci się zechce, to odwiń plecionkę, zważ i wrzuć tu http://jerkbait.pl/topic/57030-wagi-szpulek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Jasne czemu nie szpulki z chronarch jeszcze nie ma sam jestem ciekaw ile waży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Myślę, że uczestnicy tej dysputy zgodzą się, że pomysł kolegi raczej go zniechęci niż zachęci do użytkowania opisywanego zestawu. Chłopie, posłuchaj praktyków, bo w ich postach można się tego doszukać. Weź nad wodę kleniówkę z korbą i casting z wabikami o skupionej masie w granicach 18-25 gr. Nie złowisz klenia, to pobawisz się obsługą jerkówki. To frajda nawet jak ryby nie biorą. Nie próbuj od nauki lekkimi nielotami, bo szlag Cię trafi po kilkunastu rzutach. Nie tędy droga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Przyjmuję radę masz rację,bez spiny pojadę i najpierw się pobawię wyczuję sprzęt i się nacieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Curado E51 to samo co Chronarch tylko w innych kolorach .U mnie z Availem 1,5 gramów + kajtek to leci .2,5 gramów to już szaleństwo z czarnym Seekerem :)Na oryginalnej szpuli jeszcze nie łowiłem . Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Myślę, że uczestnicy tej dysputy zgodzą się, że pomysł kolegi raczej go zniechęci niż zachęci do użytkowania opisywanego zestawu. Chłopie, posłuchaj praktyków, bo w ich postach można się tego doszukać. Weź nad wodę kleniówkę z korbą i casting z wabikami o skupionej masie w granicach 18-25 gr. Nie złowisz klenia, to pobawisz się obsługą jerkówki. To frajda nawet jak ryby nie biorą. Nie próbuj od nauki lekkimi nielotami, bo szlag Cię trafi po kilkunastu rzutach. Nie tędy droga.Dlatego pisałem, że wyobrażenia wyniesione ze stałej korby mogą wypaczyć wymagania stawiane przed ruchomą szpulą. W tamtym sezonie kopałem się z koniem i próbowałem łowić na woblerki kleniowo-jaziowe w rzekach, które szybko mi to wybiły z głowy... no dobra, bardziej osiągi kumpla łowiącego stałoszpulowcem. Aleeeeee, gusta kleni są różne, tak jak i przynęty. Jeżeli ktoś łowi ciut większymi (ew. cięższymi) przynętami niż pchełki, pestki i im podobny drobiazg, to jest to jak najbardziej możliwe. Autorowi wątku mogę napisać, że moja przygoda z castingiem zaczęła się od multiplikatora, którego próbowałem zaadoptować do woblerowania nielotnymi wabikami. Sprzedałem go będąc rozczarowanym osiągami. Ostatnio znów wpadł mi w ręce dokładnie ten sam model i ... powalił mnie swoimi możliwościami. Ale do głowy by mi nie przyszło łowić z jego pomocą kleniowymi drobiazgami. Są też i przynęty pozwalające na wiele więcej... https://www.youtube.com/watch?v=vBWGH5ul4Os Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Koincydencja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Nie zamierzam łowić jakimiś pchełkami tylko np salmo chornet 5 cm, rapala 5 cm i obrotówki ale najpierw muszę poznać możliwości wędki nie myślałem nawet o jakiś smurzakach i innych maleństwach zresztą jestem zwolennikiem dużych przynęt a co za tym idzie w miarę selektywnych aczkolwiek zdarzało mi się nieźle połowić na mniejsze wabiki większe ryby ale poczekamy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Koledzy dobrze radzą ,odpuść tak do polowy sezonu lekki cast,na razie od maja wprawiaj się na szczupakach przynętami od 10gPchelki mogą ważyć 2g,3 g .Latają jak dzikie ,szczególnie ze śruciną. Na zdjęciu może widać. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez skius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Obawiam się że dla mojego patyka ok 20 gr to max i na szczupaczki trochę za słaby ale czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Mając duże doświadczenie jako od lat początkujący w castingu polecam najpierw łąkę i ołowianą oliwkę/gruszkę, ewentualnie wahadłówkę czy cykadę bez kotwicy. Zrozumiesz o czym piszą ci malkontenci odradzający pięciocentymetrowe woblery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Moja nauka castingu zaczęła się od przynęt 3-5 gram, ołów i woblery, lotne i nie lotne.Wtedy człowiek się nie znał bo ze spina latało wszystko.Początki były ciężkie. Po pierwszym rzucie poszedłem do domu bo zrobiła się taka broda że historia.Ciężkie początki nie napawały optymizmem. Były momenty że twierdziłem że to nie ta droga. Tylko że wtedy używałem kija do 28g wyrzutu do przynęt 4-5g. Nie wiedziałem co to "ładowanie" kija.Po którymś tam razie nad wodą udawało mi się wykonywać rzuty bez brody na dobrą odległość.Ale byłem uparty.Zmiana na kij dobrze ładujący przynęty które wtedy używałem bardzo ułatwiło rzuty i łowienie.Jeżdżąc ze znajomymy na rybki, wtedy był sezon na pstrągi, zabierałem ze sobą tylko zestaw castingowy a spin został w domu.Chciał nie chciał trzeba było się uczyć tym bardziej że znajomi łowili rybki.W końcu nadszedł czas że rzuty stawały się coraz lepsze.Z biegiem czasu odkryłem "lepszość" casta nad spinem nad niektórymi rzekami.Jedyne co to kij musi być dobrze dobrany do rodzaju przynęt. Powodzenia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Cześć chłopaki pierwsze koty za płoty, powiem szczerze że jestem zauroczony castem oczywiście pierwsza była broooda ale kolejne rzuty po ustawieniu szpulki coraz lepsze ryb zero ale zabawa przednia wędka cudo oddaje każde trącenie pod wodą, i mimo niskiego cw. czuć moc w dolniku pięknie się układa także wypad na duży plus bardzo dziękuję za porady naprawdę się przydały ale jest jedną rzecz którą dziś złapałem to duża dawka radości z wędkarstwa i nowo zdobyte doświadczenia także mega fajnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Naprawdę fajnie mi się rzucało tym salmiakiem frajda jak byk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Jakieś zębate masz te klenie, bo agrafka i przypon solidne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Jakieś zębate masz te klenie, bo agrafka i przypon solidne... To pewnikiem ochrona przed piraniami być musi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Za każdym razem zakładam przypon znam tą rzekę i wiem co w niej siedzi a zostawić rybę spietą woblerem która zdycha z głodu to raczej nic fajnego wolę złowić mniej ryb niż zostawić jedną okaleczoną i pal licho wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Wracając do tematu bardzo miło jestem zaskoczony multikiem gładko pracuje dobrze układa linkę na szpuli i jest akurat pod moją rękę troszkę się martwiłem jak składałem ten zestaw ale teraz wiem że wszystko pasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Powiedzcie mi tylko proszę co z tymi bloczkami jak je ustawić optymalnie ile powinno być wysuniętych a ile nie i jaki mają wpływ na wędkowanie będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Masz godzinę żeby edytować post, więc nie zawsze trzeba pisać jeden pod drugim Optymalnie ustaw pod swoje przynęty. Robią się brody - za mało wpiętych bloczków, przynęty spadają pod nogi - za dużo. Znajdź złoty środek między opcją 1, a 2. Docisk szpuli też może Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 ustawiałem właśnie dociskiem bloczków nie ruszałem o ile pamiętam są 3 wypięte pierwsze dwa rzuty były takie że broda wystawała poza multik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose4ras Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ten typ hamulca nie jest najlatwiejszy w obsludzie ale masz swietna baze do tuningu, poszukaj szpulki i magnetyka avail, z 500 zeta bedziesz musial wydac ale warto, szczegulnie jak chcesz lowic tym sprzetem na woblery.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 nie wykluczone że będę kombinował ale na razie mam i tak frajdę jak dzieciak ,dziś pierwszy raz łowiłem castem i powiem szczerze że bardzo mi podchodzi otwiera nowe możliwości mega fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi