guciolucky Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Nigdy bym się nie spodziewał, że otworzę wątek Prezentuję zatem mój dzisiejszy zbiór składający się z Czarki szkarłatnej. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapek Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 To jest jadalny grzyb? bo też kilka razy już je spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Każdy jest jadalny!co najmniej jeden raz... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Bardzo smaczny grzyb, jadłem już kilka razy... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregovsky Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Wygląda apetycznie , ciekaw jestem w jakich miejscach najczęściej można znaleźć takie grzyby [emoji848] Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Rosną na patykach w pobliżu leśnych strumyków, głównie w pobliżu olch, bardzo lubią mniej nasłonecznione stoki i kryją się w liściach. Mają wiele zalet, między innymi tą, że nie pomylisz ich z innymi grzybkami i rosną od grudnia do maja nawet pod śniegiem. Podczas pstrągowej wyprawy, można przy okazji zebrać grzyby i kilka zjeść na surowo są chrupiące, mają piękny kolor i ogromną ilość karotenoidów będących prekursorem witaminy A, smak jest bardzo delikatny, wielopoziomowy, orzech, rzodkiewka, mech, wszystko bardzo mocno pachnie lasem... Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez guciolucky 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregovsky Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Dzięki za wyczerpująca odpowiedź , następnym razem nie przejdę obok nich obojętnie Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras25 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 http://encyklopedia.warmia.mazury.pl/index.php/Czarka_szkar%C5%82atnahttps://www.medianauka.pl/czarka-szkarlatna Podają że jest niejadalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregovsky Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Jak widać. Wszystko da się skonsumować [emoji38] Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Nigdy bym się nie spodziewał, że otworzę wątek Prezentuję zatem mój dzisiejszy zbiór składający się z Czarki szkarłatnej. IMG_20220423_153357.jpgA może to czarka austriacka? ???? Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Pamiętaj, że praca z mikroskopem nie jest mi obca... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 http://encyklopedia.warmia.mazury.pl/index.php/Czarka_szkar%C5%82atnahttps://www.medianauka.pl/czarka-szkarlatna Podają że jest niejadalna.Tak podają, tylko nie podają z jakiego powodu ponieważ niejadalna nie znaczy trująca.Pani która widać że się zna, twierdzi że smaczne i jadalne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Wiem, że obecnie młodzież czerpie wiedzę wyłącznie z internetu i najczęściej z wiki... nie oceniam ale nie idźcie tą drogą. Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez guciolucky 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Czołem. Szykuje się pierwsza zupa kurkowa,ze świeżych grzybów. Cieszą bo pierwsze w sezonie, jednak jeszcze jest ich niewiele. Przynajmniej w tym lesie gdzie byłem. Innych grzybów nie spotkałem. Pozdrawiam Tomi ????. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Pod ziemią rośnie już sporo :-)))) 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Od dawna miałem ochotę sprawdzić czy żółciak siarkowy faktycznie jest coś wart kulinarnie. Wczoraj będąc nad rzeką trafiłem na młode owocniki. Smażony rzeczywiście jest całkiem przyjemny, reszta trafiła do słoików w zalewie z dodatkiem anyżu i cynamonu, zobaczymy co z tego wyjdzie ????. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Pod ziemią rośnie już sporo :-)))) t2.jpg t1.jpgChętnie odkupię kawałek na spróbowanie. Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Od dawna miałem ochotę sprawdzić czy żółciak siarkowy faktycznie jest coś wart kulinarnie. Wczoraj będąc nad rzeką trafiłem na młode owocniki. Smażony rzeczywiście jest całkiem przyjemny, reszta trafiła do słoików w zalewie z dodatkiem anyżu i cynamonu, zobaczymy co z tego wyjdzie . IMG_20220819_070335.jpg IMG_20220819_070259.jpgWygląda jak mięso z kurczaka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Wygląda jak mięso z kurczaka Podobno przez niektórych amatorów grzybobrania jest nawet nazywany grzybem - kurczakiem ???? Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Piotr Gołąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 3 godz spacerkiem przez las 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Mazowsze czeka na deszcz, oby przymrozki wcześniej nie przyszły - zazdroszczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Piękne zbiory . Podkarpacie tez sucho Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Pierwsze grzyby z 29 sierpnia wyglądały tak A potem już było tylko lepiej, bo padało trzy dni i już oczami wyobraźni widziałem jak one rosną.No i rosłyZaczęło się zbieranie, suszenie, sosiki, słoiki I nie było C&R I było tylko lepiej i pięknięj...A jeszcze dalej w czasie było już tak, że kosz był za mały i się człowiek ratował workami...Przepraszam, jeśli jakieś zdjęcie się powtórzyło.Generalnie to własnie się kończą, ale zapowiadają deszcze więc liczę na drugą rundę. Tą mniej robaczywą i tą bardziej obfitą 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Piękności! Zazdro.Na Mazowszu sucho... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Piękna sprawa Daniel ????. Na moich rewirach susza od miesiąca, a w bieżącym tygodniu doszły jeszcze przymrozki ????.Słabo widzę jesienne grzybobranie w tym roku ????. Pozdrawiam Tomi ????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi