Skocz do zawartości

Grzyby 2022

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze grzyby z 29 sierpnia wyglądały tak

...............

A potem już było tylko lepiej, bo padało trzy dni i już oczami wyobraźni widziałem jak one rosną.

No i rosły

Zaczęło się zbieranie, suszenie, sosiki, słoiki :D I nie było C&R

...................

I było tylko lepiej i pięknięj...

....................

A jeszcze dalej w czasie było już tak, że kosz był za mały i się człowiek ratował workami...

..................

Przepraszam, jeśli jakieś zdjęcie się powtórzyło.
Generalnie to własnie się kończą, ale zapowiadają deszcze więc liczę na drugą rundę. Tą mniej robaczywą i tą bardziej obfitą

Z grzybami tak jak ze szczupakami, zagraniczne i z burdeli się nie liczą ;)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Trzeba trochę poczekać. Na Podlasiu lało trzy dni po miesiącu suszy i teraz czekam cierpliwie na kilka ciepłych dni. Dziś w ogrodzie pojawił się pierwszy koźlak. Myślę, że za tydzień wyskoczą prawdziwki. Trochę późno, szkoda że nie popadało dwa tygodnie temu. Może być krótki wysyp. Byle intensywny. Ściółka mokra i już nie wyschnie, więc pod koniec miesiąca spodziewam się smażonych rydzy na kolację.

Edytowane przez Maciej W.

Rosnie cos u Ciebie Tomek? Bylem tak troche pospacerowac po lokalnym lesie w niedziele (po dwuch dniach deszczu)  ale ,- ni chuchu  :lol:  

Sciolka byla mokra na 5-7cm a pod spodem sucho pieprz...

W sobotę znalazłem kilka pierwszych prawdziwków. Trzeba poczekać bo zlało nas dopiero kilka dni temu - tyle, że solidnie. Myślę, że jeszcze tydzień dwa i będzie wysyp nad wysypy:-)

• Like 1

W Pyrlandii na razie z grzybami ujowo,ale w temacie sów/kani :polecam wysuszyć kilka kapeluszy,później pokruszyć lub zmielić - bardzo dobry dodatek do wszelakich sosów . Pieczona polędwica czy karkówka, pyzy lub szagówki (kopytka),modra kapusta i mamy zimą idealne wspomnienie tego co za nami ????????

• Like 5