godski Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 (edytowane) Pierwsze grzyby z 29 sierpnia wyglądały tak ...............A potem już było tylko lepiej, bo padało trzy dni i już oczami wyobraźni widziałem jak one rosną.No i rosłyZaczęło się zbieranie, suszenie, sosiki, słoiki I nie było C&R ................... I było tylko lepiej i pięknięj... .................... A jeszcze dalej w czasie było już tak, że kosz był za mały i się człowiek ratował workami... .................. Przepraszam, jeśli jakieś zdjęcie się powtórzyło.Generalnie to własnie się kończą, ale zapowiadają deszcze więc liczę na drugą rundę. Tą mniej robaczywą i tą bardziej obfitą Z grzybami tak jak ze szczupakami, zagraniczne i z burdeli się nie liczą Edytowane 9 Września 2022 przez bartsiedlce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Ale raj... Mazowsze suche jak pieprz... jak popada to pewnie się podgrzybki odrazu wysypią ????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 Z grzybami tak jak ze szczupakami, zagraniczne i z burdeli się nie liczą to wiadomka Ale w mojej własne prywatnej kuchni wyglądają dobrze hahaha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 W opolskim zatrzęsienie...W przeciwieństwie do ryb... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 Na krótkim spacerze, parę prawdziwków trafiłem i nawet smaczny makaron ukręciłem 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 W Opolskim ten rok wyjątkowo darzy, praktycznie w każdym lesie można nazbierać 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Takie dziś i jeszcze do obejrzenia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermano Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Panowie, trafiłem na skupisko grzybów, których nie znam. Jednego zerwałem dla zrobienia fotki. Podpowiedzcie co to za grzyb? Szukam i nie umiem znaleźć w necie. Ma taki spód ciemny. Żółty kapelusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Jakubek, bagniak, czyli maślak pstry 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Dokładnie, bagniak, bardzo fajny grzybek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welfron1 Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Na moich terenach, miodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Bardzo dobry do słoika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 U nas jakubek, maślak pstry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Czy to z podgrzybkowatych, czy raczej z goryczakowatych ????Podpowiedzcie, nie miałem okazji osobiście go przetestować ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Teraz to goryczak purpurowozarodnikowy. Wcześniej jako grzybiec koźlarzowaty był podawany jako jadalny. Kiedyś je nawet jadłem - nic specjalnego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Rosnie cos u Ciebie Tomek? Bylem tak troche pospacerowac po lokalnym lesie w niedziele (po dwuch dniach deszczu) ale ,- ni chuchu Sciolka byla mokra na 5-7cm a pod spodem sucho pieprz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Dziękuję Tomku tak myślałem że coś z nim nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 (edytowane) Trzeba trochę poczekać. Na Podlasiu lało trzy dni po miesiącu suszy i teraz czekam cierpliwie na kilka ciepłych dni. Dziś w ogrodzie pojawił się pierwszy koźlak. Myślę, że za tydzień wyskoczą prawdziwki. Trochę późno, szkoda że nie popadało dwa tygodnie temu. Może być krótki wysyp. Byle intensywny. Ściółka mokra i już nie wyschnie, więc pod koniec miesiąca spodziewam się smażonych rydzy na kolację. Edytowane 12 Września 2022 przez Maciej W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Rosnie cos u Ciebie Tomek? Bylem tak troche pospacerowac po lokalnym lesie w niedziele (po dwuch dniach deszczu) ale ,- ni chuchu Sciolka byla mokra na 5-7cm a pod spodem sucho pieprz...W sobotę znalazłem kilka pierwszych prawdziwków. Trzeba poczekać bo zlało nas dopiero kilka dni temu - tyle, że solidnie. Myślę, że jeszcze tydzień dwa i będzie wysyp nad wysypy:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 W zeszłym roku podobna sytuacja była u nas w lasach, suche lato i mokry wrzesień, ale niestety chłodne noce i nie zbyt ciepłe dni nie przyniosły oczekiwanego wysypu.Oby u was było lepiej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 (edytowane) U mnie Kanie wjechały z przytupem W mojej ulubionej wersji czyli smażone... no i pierwszy raz jadłem flaczki z kani i jest BOMBA! Edytowane 15 Września 2022 przez robbertzam 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 W Pyrlandii na razie z grzybami ujowo,ale w temacie sów/kani :polecam wysuszyć kilka kapeluszy,później pokruszyć lub zmielić - bardzo dobry dodatek do wszelakich sosów . Pieczona polędwica czy karkówka, pyzy lub szagówki (kopytka),modra kapusta i mamy zimą idealne wspomnienie tego co za nami ???????? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 80 km od Warszawy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Wysyp na maksa. Niestety, w polskich lasach nawet w sezonie grzybobrań, tego typu artefaktów miejscami więcej jak grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi